Saletove trojke i Sabonisove suze: Košarkaši se usred sankcija popeli na krov Evrope (VIDEO)

02.07.2021

09:17 >> 10:29

0

Oni su bili prva generacija koja je dočekana ispred Skupštine

Saletove trojke i Sabonisove suze: Košarkaši se usred sankcija popeli na krov Evrope (VIDEO)
Copyright MN Press

Godina je 1995. Zemlja nam se tada zvala Jugoslavija. Na snazi su bile političke sankcije. Razloga za neku preteranu radost nije bilo. Sve dok košarkaši nisu otišli na, sada već antologijsko, Evropsko prvenstvo u Grčkoj.

Aleksandar Đorđević od tada je Sale nacionale, zakucavanje Predraga Danilovića preko džina Arvidasa Sabonisa i danas sa uživanjem gledamo na tv špicama, a pesma posvećena kapitenu: “Sad si uz’o trofej, Paspalje”, prepevana je bezbroj puta. Litvanci su hteli da prekinu finalnu utakmicu, Vlade Divac i Sale Đorđević su ih ubedili da se vrate…

Sve je počelo 21. juna kada je posle produžetaka savladana Grčka (84:80). Usledile su pobede u grupi nad Litvanijom (70:61), Italijom (87:74), Švedskom (85:58), Izraelom (72:59) i Nemačkom (92:79). Kroz četvrtfinale su se naši reprezentativci prošetali i sa 106:84 dobili Francuze, da bi u polufinalu ponovo igrali sa rivalom s početka takmičenja.

Ovog puta nije bilo produžetaka, bila je to utakmica granitnih odbrana, a Jugoslavija je savaldala Grčku sa 60:52. I onda je tog 2. jula na red došla Litvanija. Finale, čije smo detalje već opisali na početku teksta.

Konačnih 96:90, Đorđevićev 41 poen, devet skokova Vlada Divca, maestralno vođstvo selektora Dušana Ivkovića i pobedničko postolje. Na postolju nesportska priča u režiji bronzane Hrvatske (koja posle toga više nikad neće osvojiti medalju), i odlazak pre izlaska naših košarkaša kako ne bi morali da slušaju himnu tada već njihove bivše države.

Pročitajte još

Jugoslavija je srušila sankcije, pokazala svetu da je košarka naš sport, a više od 100.000 ljudi slavilo je sa junacima iz Atine u Beogradu. Prvi spontani doček ostaje zabeležen za sva vremena kao jedan od najlepših sportskih događaja u istoriji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike