Refik Šabanadžović za 24sedam o Maradoni: Takvih više nema, imao je dušu!

26.11.2020

16:47 >> 17:06

0

Čuveni reprezentativac Jugoslavije čuvao najvećeg igrača na svetu na Mundijalu u Italiji 1990. godine

Refik Šabanadžović za 24sedam o Maradoni: Takvih više nema, imao je dušu!
Copyright MN Press

Švajcarski sudija Kurt Retlisberger prema nekim tumačenjima naše prošlosti mogao je da spreči raspad Jugoslavije. Bilo je potrebno samo da ne trenira strogoću u četvrtfinalu Svetskog prenstva 30. juna 1990. godine u Firenci, kada je za samo sedam minuta igre, u 24. i 31. minutu, za dva starta odlučio da isključi sjajnog i borbenog Refika Šabanadžovića.

Pročitajte još: Ibanjez za 24sedam: Otišao je naš idol

Da direktni čuvar velikog Dijega Maradone nije otišao u svlačionicu možda bi “plavi” pobedili u regularnom delu utakmice, pa zato Faruk Hadžibegić ne bi danas sebi prebacivao krivicu za raspad jedne zemlje rečima “da sam dao gol iz penala, prošli bismo u polufinale Svetskog prvenstva. I ne zvuči pretenciozno, mislim da kasnije ne bi došlo do rata”.

Refik Šabanadžović priseća se za 24sedam jedne od najvećih utakmica selekcije naše bivše zemlje i svojih duela sa Maradonom:

– Sećam se svega jako dobro, posebno kada mi je gospodin Osim rekao da ću ja biti zadužen za Maradonu. Mnogo sam razmišljao pre utakmice, nije mi bilo svejedno, jer znao sam da ću imati naspram sebe čoveka koji je četiri godine pre toga u Meksiku postao najveći igrač našeg vremena. Znao sam da ću zbog toga što sam određen da ga čuvam biti pod stalnom pažnjom i kamera i sudije, ma, celog sveta. Već na zagrevanju, njih deset je radilo posebne vežbe, a Maradona se sam zagrevao na svoj način. Mislim da ni publici nije bio niko važan kao on. Pred samu utakmicu sećam se priča sa Tomicom Ivkovićem. On je bio najiskusniji što se tiče odnosa sa Maradonom. Smejali smo se svi njegovoj dobijenoj opkladi, jer mu je odbranio penal u Kupu UEFA kada su igrali Sporting i Napoli. Bio je to način da se malo motivišemo pred meč sa najvećim igračem koga je svet do tada video – ispričao je Šabanadžović.

MN Press

Gotovo 90 minuta Jugoslavija je morala da igra sa igračem manje posle isključenja Šabanadžovića, ali se taj hednikep nije mogao tako lako primetiti, budući da su “plavi” bili u najmanju ruku ravnopravni, čak u nekim trenucima i bolji tim od “gaučosa”.

– Ne mogu reći ništa loše o Maradoni. Baš je bio više nego korektan dok smo igrali. Mislim da mi nijedan detalj nije izbrisan iz pamćenja, zato mislim da sam prestrogo isključen. Da sam ostao u igri ko zna gde bismo završili. Ja i dalje verujem da bismo bili u finalu samo da smo prošli Argentinu. Bila je to velika generacija igrača: Piksi, Sušić, Vujović, Katanec, pa mlađi Jarni, Dejo, Pančev. Ipak, nismo uspeli da dobijemo Maradonu.

Emocije na taj junski topli dan još je pojačala tužna vest iz Argentine.

– Otišao je najveći, a to je ogroman gubitak ne samo za Argentinu, već za ceo svet. Znam ja da život ide dalje, ali ostaće to pitanje “je l morao tako brzo da ode”. Danas se u fudbalu sve nešto meri, a na kraju svega toga bude novac. Kod njega nije to bilo, znate zašto? Zato što je imao dušu! On je bio specijalan u svemu. Nije živeo nikad baš, onako, sportski, ali dođe iz večernjeg provoda na utakmicu, pa opet bude najbolji. Takvih danas i ne verujem da će se ponoviti – rekao je Šabanadžović.

Pročitajte još: Sve tajne Maradoninog privatnog života

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike