Jedini čovek kome Maradona nije mogao da postigne gol za 24sedam se priseća legende

25.11.2020

18:55 >> 21:21

0

Tomislav Ivković o odbranjenim penalima, čuvenim opkladama i prvom međusobnom susretu 1979. godine

Jedini čovek kome Maradona nije mogao da postigne gol za 24sedam se priseća legende
Copyright MN Press

Čuveni golman reprezentacije Jugoslavije Tomislav Ivković ušao je u istoriju kao jedini čuvar mreže na svetu koji je fudbalskom kralju Dijegu Maradoni odbranio dva penala: jednom u Kupu UEFA 1989. godine u meču 1. kola između Sportinga i Napolija i drugi put, na kraju te sezone, u 30. juna 1990. godine u četvrtfinalu Mundijala u Italiji, na meču Jugoslavije i Argentine.

Pratite uživo: Sve reakcije na vest iz Argentine koja je zavila u crno čitav svet

Sjajni Zagrepčanin, koji je lepe godine proveo i na golu Crvene zvezde, na dan odlaska fudbalskog velikana prisetio se za 24sedam legendarne priče o penalima.

– Tužan dan za Argentinu, tužan za svetski fudbal. Otišao je čovek neverovatnog fudbalskog dara, kakav možda nikad nije viđen pre i posle njega. Nažalost, sve što je lepo radio na terenu nije uspeo da prenese u svoj privatni život, a na kraju ga je i taj stil življenja odveo prerano od nas. Mi smo generacija, razlika je samo jedan mesec. Kad god ode neki čovek mojih godina ja se sad zapitam zašto je to moralo da se desi. Mislim da je dovoljno u njegovom slučaju pogledati dokumentarni film, pa razumeti zašto se tako tragično i prerano završio život jednog, ipak, mladog čoveka. Ta droga, taj način života i sve što se spominje u filmu, koji je snimljen na neverovatan način, natera me da se setim dana kada sam bio fudbaler Crvene zvezde, pa nam predsednik Šakić, Džajić i Cvetković pričaju iz dana u dan “Vi morate biti primer dok ste na terenu, na ulici, u kući, uvek”. Mi smo se zaista tako i ponašali, plašili smo se da ne pogrešimo nešto kako ne bismo postali loš primer u društvu, a Maradona stvarno, koliko god bio veliki kao igrač, nije mogao biti dobar primer deci – kaže za 24sedam Tomislav Ivković.

MN Press

Odbranjeni penali su svakako prva asocijacija mnogima na Tomislava Ivkovića, ali njihovo rivalstvo se razvilo znatno pre toga.

To je malo poznat detalj da smo se nas dvojica prvo suočili 1979. godine na Svetskom prvenstvo za junore u Japanu. Tada su počele naše male šale pre utakmice, a kasnije se to prenelo kod penala. U Japanu su nas Argentinci pobedili 1:0, a Ramon Dijaz je pre Maradone bio proglašen za najboljeg fudbalera sveta u našem uzrastu. Iako je žiri tako odlučio, bilo je svima jasno da će se od Maradone nešto mnogo veliko stvoriti, jer to je bilo već tada nezamislivo šta je on mogao od lopte napraviti, način na koji je driblao, kako je proigravao saigrače, postizao golove…. Jedna fudbalska fantazija, bez preterivanja…

MN Press

Onda je došao meč 1. kola Kupa UEFA u jesen 1989. godine, Sporting – Napoli.

Došlo je do penala i ja sam tada krenuo u te naše, golmanske provokacije, dok su me svi gledali zbunjeno. Tražio sam od njega da se opkladimo u 100 dolara da ću mu odbraniti penal, na šta je on na kraju i pristao uz osmeh. Ja sam zaista odbranio, a on je posle utakmice svoje deo opklade ispunio i doneo mi je svoj dres koji nisam uspeo da sačuvam i više ne znam gde je. Znajući za ovu našu priču, pred utakmicu sa Argentinom u Italiji, u naš kamp je došao nemački novinar da me pita šta mislim o mogućim penalima sa Argentinom. Odmah sam mu rekao, da što se mene tiče, opklada stoji, samo je pitanje da li će je Maradona prihvatiti! Nemac je sa tom mojom ponudom otišao do Argentinaca i od Maradone dobio odgovor “da ne razmišlja o penalima, niti o opkladi i da samo želi da se koncentriše na igru svoje reprezentacije”. Kada su došli konačno na red penali ja sam mu govorio “Ajde Dijego, ajde ne plaši se, prihvati opkladu, opet u 100 dolara”. Nije reagovao, ali ja sam nastavljao “Pogledajme u oči, ne plaši se, znam gde će šutirati, biću na istoj strani gde i tvoja lopta”. Tako je i bilo! Odbranio sam, on je samo ćutao, ali su na kraju ipak, Argentinci slavili!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike