Razrešio misteriju: Ivković objasnio sve o sukobu Divca i Petrovića zbog "šahovnice" (VIDEO)

13.07.2021

15:35 >> 16:36

0

Iskusni trener se prisetio dešavanja od pre 30-ak godina

Razrešio misteriju: Ivković objasnio sve o sukobu Divca i Petrovića zbog "šahovnice" (VIDEO)
Copyright Divac i Ivković, MN Press

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije u poslednjim godinama postojanja zajedničke države bila je veoma moćna. Bila je to generacija koja je mogla da se nosi sa američkim “Timom snova”, ali do okršaja na Olimpijskim igrama 1992. godine ipak nije došlo.

– U Jugoslaviji smo imali velike talente. Dražen Petrović je bio verovatno najveći radnik od svih u timu. Pet godina sam sarađivao sa njim. Tada nam je cilj bio da vidimo gde smo u odnosu na Sovjetski Savez u Evropi. Kada je izašla ova generacija sa Petrovićem, Divcem, Paspaljem, Rađom, Vrankovićem, Kukočom i ostalim momcima, svi su govorili da neće nikad biti kao generacija Dalipagića i Kićanovića – rekao je Dušan Ivković za grčki portal Sport24.

Posle Evropskog prvenstva 1991. tim je rasformiran.

– U finalu u Rimu, tokom zagrevanja smo razmišljali samo o odluci Slovenije da se otcepi. Zbog toga je izostavljen Jure Zdovc. Pitao me je: Treneru, šta da radim? Ako budem igrao za reprezentaciju, zvaće me izdajnikom u Sloveniji“.

Rekao sam samo da sve prepusti meni.

Pročitajte još:

Pričalo se dugo i o sukobu Vlada Divca u Dražena Petrovića zbog zastave.

– To je sve bila šala. Prvo, to je bila zastava Velimira Perasovića, a ne Draženova, neko mu je dao. Reći ću vam istinu, ta priča o braći, ta američka sra..a, ništa od toga nije istina. U to vreme (Mundobasketa) mnogo hrvatskih navijača došlo je u Argentinu sa zastavama Hrvatske.

 

Perasović je imao jednu od tih zastava, jer mu je neko dao. Divac mu je uzeo i stavio mu jugoslovensku na ramena. Čak su se smejali, a Divac mu je rekao “Kada budu videli koju zastavu imaš u kući, svi će da te zaj….u”. Bila je to interna šala – objasnio je iskusni trener i nekadašnji selektor i naglasio da niko u tom timu nije potencirao ko je odakle.

– Govorimo o timu u kojem niko nikada nije rekao: “Ti si iz Hrvatske, ti iz Srbije, ti iz Crne Gore”. Mnogo su se voleli. Paspalj i Kukoč su igrali na istoj pozciji, a tu su bili i Divac i Rađa. Svako od njih je nekad morao na klupu kako bi drugi mogao da igra. Kad bi jedan od njih izašao, zagrlili bi se i poljubili – zaključio je Ivković.

Pročitajte još:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike