Raspletu u Ligi Evrope raduje se i Partizan: Viljareal u penal drami stigao do trofeja i ispisao istoriju

26.05.2021

22:12 >> 22:38

0

Autor: Adam Štulić

Žuta podornica ostvarila najveći rezultat od osnivanja

Raspletu u Ligi Evrope raduje se i Partizan: Viljareal u penal drami stigao do trofeja i ispisao istoriju
Copyright Tanjug/Adam Warzawa, Pool via AP

Malo koji klub može da se pohvali činjenicom da mu je prvi trofej u istoriji evropski. U sredu uveče u Gdanjsku, Viljareal je ispisao najsjajnije stranice od svog osnivanja, pošto je u sjajnom finalu, posle prave penal drame, savladao Mančester junajted i osvojio Ligu Evrope – 1:1, posle penala 11:10.

Finale drugog po jačini klupskog takmičenja pod okriljem UEFA opravdalo je sva očekivanja. „Crveni đavoli“ su većim delom meča bili konkretniji rival, više su napadali, ali terensku inicijativu nisu uspeli da krunišu slavljem u 120 minuta igre.

Profimedia

Španci su od starta meča delovali kao da znaju šta rade. Unaj Emeri, prepun iskustva u finalima Lige Evrope, odlično je postavio svoju ekipu, koja je relativno lako otklanjala sve opasne situacije pred svojim kaznenim prostorom, da bi na kraju četvrti put u svojoj karijeri podigao trofej drugorangiranog UEFA takmičenja.

Pošto su izdržali početni nalet „đavola“, fudbaleri Viljareala su poveli u 29. minutu. Pareho je izveo slobodan udarac sa leve strane, a Moreno je pobegao svojim čuvarima, ušao u kazneni prostor i sa sedam metara poslao je u mrežu De Heinog gola.

Tanjug/AP Photo/Michael Sohn, Pool

Primljeni pogodak nije previše uzdrmao Junajted. Pogba i drugovi su još jače krenuli ka golu rivala, koji je sve od 55. minuta odolevao napadima „crvenih đavola“. Ipak, uz malo sreće, izabranici Ole Gunara Solskjera došli su do izjednačenja, pošto je posle kornera, i velike gužve u kaznenom prostoru Viljareala, lopta došla do Kavanija, koji je sa nekoliko metara rutinski „ćušnuo“ preko gol linije.

Tanjug/Kacper Pempel, Pool via AP

Ostatak meča protekao je u terenskoj inicijativi Junajteda i sporadičnim izlascima fudbalera španskog kluba na polovinu engleskog viceprvaka. Kako se do isteka 120 minuta rezultat nije menjao, pristupilo se izvođenju penala, koje je bilo spektakularno.

Pošto su svih 10 fudbalera bili precizni, odluka je pala na golmane Ruljija i De Heu. Čuvar mreže Viljareala je bio veoma siguran, da bi potom uspeo da odbrani loš šut „jedinice“ Mančestera za veliko slavlje „žute podmornice“, koja će sledeće sezone igrati u Ligi šampiona.

Takođe, ovakav rasplet finala Lige Evrope značiće i Partizanu, koji će, ukoliko se domogne plej-ofa u kvalifikacijama za Ligu konferencija, na poslednjem stepeniku do grupne faze novoformiranog takmičenja biti nosilac u žrebu.

Tanjug/Adam Warzawa, Pool via AP

Tanjug/Maja Hitij, Pool via AP

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike