Priča o večnoj ljubavi: Vlasta, Zvezda i košarka

24.03.2021

09:03 >> 09:44

0

Autor: D. B.

Legendarni srpski glumac preminuo je u 94. godini života

Priča o večnoj ljubavi: Vlasta, Zvezda i košarka
Copyright Vlasta Velisavljević/MN Press

Za one koji su makar jednom otišli na meč košarkaša Crvene zvezde velika je verovatnoća da su na njoj videli Vlastu Velisavljevića.

I to ne u nekoj od svečanih loža dvorane, već među običnim ljudima, na tribinama. Kako je sam pričao, često je menjao mesta u “Pioniru” ili dvorani “Aleksandar Nikolić” kako vam milije, zato što nikada nije želeo da ga svrstaju među ove ili one.

Želeli su iz košarkaškog kluba Crvena zvezda da mu daju ulaznicu koja bi mu omogućila da se smesti odmah pored terena. Ma Vlasta za tako nešto nije hteo da čuje. Bio je jedan od retkih koji su se sećali kako je sve počelo. Dana kada su pioniri magične igre pod obručima počinjali da tapkaju loptu na Kalemegdanu. Maštao je o nekim prošlim vremenima. Često je pričao kako bi voleo da navijači odu na taj Kalemegdan da shvate kakava je istorija košarke na ovim prostorima.

Ljubav prema košarci kod Vlaste je bila snažna. I dugotrajna. Ma večna.

Generacijski sam dosta daleko od sadašnjih igrača. Bolje pamtim neka druga vremena i neke druge košarkaše. Sećam se da sam gledao Boru Stankovića na Kalemegdanu. Sećam se dana kada je bilo tek nekoliko škola košarke – Partizanova, Zvezdina i Radničkog. Tada su se škole takmičile, bio je zdrav odnos, a sada… Sada su neprijatelji. Radio sam jedno vreme i kao spiker na mečevima Zvezde. Volim sport, volim Zvezdu.

MN Press

O toj ljubavi nebrojeno puta je govorio.

– Stara Zvezda je bila naslednik nečeg pre rata. Postojali su BSK i Jugoslavija, tako su podeljeni i stadioni. Partizan je dobio ono gore, odmah su krenuli u dobrovoljne akcije, išli smo i tamo, kao pravi zvezdaši. Pomažemo sport. Radili smo dobrovoljno, išli smo tamo na stadion, radili, i Zvezda je tamo doživela svoje najlepše pobede. Zadržalo se nešto od tog predratnog stanja u sportu, bilo je pitanje… Zvezda je bila nekako naša, beogradska, srpska, malo je to zvučalo kao neka revolucija, navijati za Zvezdu je bilo ovako… Sve kolege sa Akademije sam, naročito sa režije, velika imena, kada treba da se opustimo, vukao od Vuka Karadžića gde je bila Akademija, do Zvezdinog terena. Ili je tamo bio trening, ili se igrala utakmica – objašnjavao je Vlasta.

Pročitajte još

Košarci je uvek davao prednost u odnosu na fudbal. Objasnio je zbog čega.

– Finiji svet dolazi na košarkaške utakmice nego na fudbalske. Ne volim da idem na stadion, tamo redovno preteruju u uvredama na račun igrača. Ima takvog sveta i na košarci, ali u manjoj meri. Ne treba vređati igrače, ne treba vređati klub, jer Zvezda je institucija i treba je poštovati – objasnio je čovek bez koga ništa više neće biti isto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike