Poznati francuski sportisti otvoreno o svom privatnom životu: Mi smo homoseksualci!

21.06.2021

11:33 >> 11:49

0

Šestoro francuskih sportista na Kanalu plus pričali na šta su nailazili tokom karijere kada bi njihova okolina saznala za seksualnu orijentaciju

Poznati francuski sportisti otvoreno o svom privatnom životu: Mi smo homoseksualci!
Copyright Žeremi Stravijus, Selin Dimer, Žeremi Klami-Ru/Profimedia, Printscreen/Kanal plus

Svetski i olimpijski prvak u plivanju, Francuz Žeremi Stravijus, otrkio je u emisiji “Treba li da razgovaramo” na “Kanalu plus” da je homoseksualac.

Stravijus ističe da je oduvek odbijao da priča o svom privatnom životu, ali je u 32. godini odlučio da progovori želeći da ruši tabue u francuskom društvu. U tome mu je mnogo pomogao koncept emisije u kojoj su pored njega još pet vrhunskih sportsta Francuske otvoreno pričali o svojoj seksualnosti.

– Da mi je ovaj koncept predstavljen pre pet godina, rekao bih “da”. Uvek sam to odbijao jer nisam želeo da budem predvodnik. Ali nisam ništa skrivao, bilo je prirodno. Dugo već živim sa ovim statusom. Ako me neko pita, kažem to ne skrivajući. Inače, sam neću reći ništa. Nismo radili ovaj dokumentarac za nas, već više zbog drugih. Zaista sam želeo da pošaljem poruku najmlađima – rekao je Stravijus.

Pored višestrukog svetskog prvaka, svoje ispovesti su imali košarkašica Selin Dimer, reprezentativka u mačevanju Astrid Žijo, klizač Kevin Ajmoz, džudistkinja Amandine Bušar i ragbista Žeremi Klami-Ru. Svi oni su pričali o svojim iskustvima i kako ih je okolina prihvatala.

– Ne želim da se mlađi sportisti stide dok su na početku karijere. Pomognite im da se odvaže, spreman sam da preuzmem ovu ulogu. Govorim o tome prvi put jer želim da pomognem.

Selim Dimer rekla je da joj se često dešavalo da saigračice ne žele s njom pod tuš posle treninga i utakmica, dok je Astrid Žijo priznala da su je najviše bolele šale u svlačionici na račun njene homoseksulanosti.

Ragbista Žeremi Klami-Ru nada se da će fudbal i fudbaleri krenuti otvoreno da pričaju o ovoj temi.

– Biće kritika i izrugivanja, ali to je u redu. Nadam se da će se fudbaleri probuditi i da će drugi ljudi imati hrabrosti da kažu ono što jesu – rekao je ragbista.

Stravijus stoga kao najveće olakšanje doživljava trenutak kada ga je kolega iz francuske plivačke reprezentacije Amauri Levo sam pitao  – “kako ti se zove dečko”:

– U liftu sam sa Amaurijem Levoom i pita me kako se zove moj dečko. Imao je hrabrosti da mi to kaže bez želje da se o tome raspituju kod drugih. Jedan je od retkih koji je učinio to. Ne možete zamisliti koje mi je to bilo olakšanje … Nisam video poentu da se o tome izjašanjavam sam. Nikad ne znate kako bi drugi mogli da reaguju – rekao je olimpijski šampion na 4X100 slobodno iz Londona 2012. godine Žeremi Stravijus.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike