Da li je ovo glavni razlog zbog kog su klubovi formirali novu Superligu? (FOTO)

19.04.2021

06:14 >> 06:26

0

Autor: N. St.

Otkriven i jedan veoma zanimljiv podatak

Da li je ovo glavni razlog zbog kog su klubovi formirali novu Superligu? (FOTO)
Copyright Profimedia

Fudbalska revolucija. Formirana je Superliga, takmičenja u kome će učestvovati najbogatiji i najpoznatiji evropski klubovi. To je na neki način „zatvorena“ liga i mogla bi da ima veliki uticaj na trenutno stanje, pre svega na Ligu šampiona.

Od momenta kada je počela priča o tome pojavile su se reakcije mnogih širom sveta. Većina je protiv toga, jer smatra da bi se tako oštetila domaća takmičenja i da bi se stvorila nepopravljiva šteta za fudbal u Evropi.

Prema trenutnom stanju klubovi koji su osnovali ovu ligu su Junajted, Siti, Liverpul, Arsenal, Čelsi i Totenhem (Engleska), Real, Barselona i Atletiko (Španija) i Juventus, Inter i Milan (Italija). Prema nezvaničnim informacijama očekuje se priključivanje minhenskog Bajerna i Lajpciga (Nemačka), kao i PSŽ-a (Francuska).

Pedantni Švajcarci, koji se bave finansijama i brojkama, su otkrili jedan od razloga zbog kog su timovi bili otvoreni pristupanju Superligi – novac. Zbog pandemije koronavirusa i svega što se dešava u svetu priliv finansija u klubovima nije onakav kakav su očekivali. Tako je ovih spomenutih 12 klubova u sezoni 2019/20 imalo gubitak od ukupno 1.2 milijardi funti. Brojka je verovatno još i veća pošto tim sa „Enfilda“ još uvek nije objavio svoj završni račun.

Najveće gubitke od svih ima Milan (177 miliona), iza je Juventus (168), pa Siti (160) i Barselona (152), prate ih Inter (117) i Čelsi (112). Ispod trocifrenih brojki su Arsenal (89), Real (88), Atletiko (87), dok su dva kluba sa najmanjim gubicima Totenhem (40) i Junajted (13 miliona).

Đoan Laporta/Profimedia

Milan vodi američka investiciona kompanija „Eliot menadžment“, na čelu Juventusa je porodica Anjeli i jedan od njihovih glavnih problema je visoka plata Kristijana Ronalda. Mančester siti predvode Arapi na čelu sa šeikom Mansurom bin Zajedom i pored „građana“ imaju udeo i u drugim klubovima (Melburn siti, Montevideo, Lomel, Njujork, Mumbaj, Đirona, Sičuan, Jokohama, Troa). Barselona nema vlasnika, već to rade preko članova kluba odnosno „sociosa“, nedavno su dobili novog/starog predsednika Đoana Laportu i ako se uzme u obzir finansijski minus u kom se klub nalazi jasno je zbog čega forsiraju pristup ovom takmičenju.

Mansur Bin Zajed/Profimedia

Inter vodi kineska privatna kompanija „Suning“. Iako je predsednik Stiven Žang najavio velika ulaganja po dolasku, to se baš i nije ostvarilo, pa se sve više priča o mogućoj novoj prodaji kluba. Bilo da navijate za Čelsi ili ne, svi znaju da je na čelu kluba ruski biznismen Roman Abramovič. On nema tolike probleme sa novcem, što se videlo po letošnjim pojačanjima, ali sigurno ne želi da odbije ideju koja može da mu donese novac. Arsenal vodi porodica Kroenke. Inače, oni su vlasnici i Denver Nagetsa za koji igra Nikola Jokić.Tobdžije“ su u vreme Arsena Vengera uglavnom čuvale novac i više su se bavili štednjom, ali izgleda da to ne planiraju da rade u budućnosti. U Realu je situacija slična kao u Barsi, klub vode akcionari, odnosno „sociosi“, a o svemu se pita Florentino Perez, čovek koji nikada ne odbija šansu da zaradi više i koji će prema novim informacijama biti i predsednik Superlige. Za razliku od najvećih rivala, Atletiko Madrid vodi Migel Anhel Hil Martin, sin bivšeg predsednika Hesusa Hila.

Florentino Perez/Profimedia/La Liga / Cordon Press

Dva kluba koja su najmanje izgubila su „pevci“ i „crveni đavoli“. Totenhem je u vlasništvu kompanije „Enik“. Predsednik je Danijel Levi koji je ujedno i manjinski vlasnik spomenute kompanije, ima 29.4 odsto udela, dok većinski deo firme pripada britanskom biznismenu Džou Luisu. Levi je poznat kao neko ko voli da škrtari, što se vidi po transferima i pojačanjima, ali je jasno da će morati da „odreši kesu“ ako želi da napravi dobar tim u Superligi. Mančester junajted vodi porodica Glejzer. Nisu previše omiljeni među navijačima već duže vreme, mada to na njih ne utiče pošto su u više navrata istakli da nemaju nameru da prodaju klub. Teško da će to sada učiniti kada im se smeši „finansijska injekcija“. Jedino se još uvek čeka završni račun Liverpula, a na njihovom čelu je „Fenvej sport grupa“ u vlasništvu Džona Henrija i Toma Vernera. Oni takođe drže i poznati bejzbol klub Boston Red Sokse.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike