Bjelica za 24sedam: Došla sam da osvojim duplu krunu

25.02.2021

15:43 >> 16:04

0

Reprezentativka Srbije o klubu iz Lajkovca, Olimpijskim igrama, Evropskom prvenstvu u Beogradu...

Bjelica za 24sedam: Došla sam da osvojim duplu krunu
Copyright Promo/ FIVB

Odbojkašice Železničara iz Lajkovca postale su ozbiljan kandidat za preostala dva trofeja namenjena pobedniku Kupa Srbije i najboljem timu u prvenstvu. Kako i ne bi bile kada su sredinom januara dobile pojačanje reprezentativnog kalibra. U klub je stigla Ana Bjelica (28), koja može da se pohvali da je sa nacionalnim timom naše zemlje aktuelni svetski i evropski šampion.

Do jednog trenutka je sve ukazivalo na to da će se Ub i TENT boriti za pehare, baš kao što je to bio slučaj na početku sezone u Superkupu. Međutim, Lajkovac je sada ubacio u petu brzinu, izbacio ekipu iz Obrenovca u polufinalu Kupa i plasirao se u finale. U prvenstvu prvo mesto drži Ub sa skorom 16-1, iza je TENT sa 15-2, a trećeplasirani je Železničar sa 14-3.

Sigurno da je klubu značio moj dolazak, s obzirom na to da imam višegodišnje inostrano iskustvo – počela je priču za 24sedam Ana Bjelica. – Uspela sam da to prenesem na mlade igračice, da im dam neke smernice, što i jeste moj posao. Dajem sve što mogu od prvog dana…

MN Press

Bjelica je profesionalnu karijeru počela u dresu Crvene zvezde. Bila je kapiten crveno-belim damama i tu je ostavila značajan trag. Posle je nosila dres Hemika (Poljska), Beledijespora (Turska), pa je potpisala ugovor za brazilski Osasko. Posle godinu dana se vratila u Crvenu zvezdu… Sledeće sezone otišla u Le Kane, pa ponovo u Osasko, da bi na startu ove sezone otišla u Kinu (Peking Motors). Tamo se situacija nije odvijala onako kako je planirano, pa nije ni zaigrala za taj klub. Sve je počelo pozitivnim testom već pri dolasku na aerodrom.

Sve me je to na početku poremetilo. Tamo sam provela sedam nedelja u karantinu. Prvo četiri nedelje u bolnici, a onda ostatak vremena u izolaciji. I onda sam se vratila za Srbiju… Bilo je teško, ali me cela ta situacija ojačala. Shvatila sam da je to samo jedan period u mom životu, koji sam potom zaboravila i okrenula se novim izazovima. Cilj mi je bio da nađem klub u kome ću se osećati kao kod kuće i gde ću imati priliku da se vratim u pravu formu. Izabrala sam, definitivno, pravo mesto. 

Ana nije imala dilemu kada je stavila potpis na ugovor sa Železničarem iz Lajkovca.

– Ponudili su mi dobre uslove, videla sam da ekipa ima potencijal, kao i da klub gaji visoke ambicije, baš kao i ja. Zato sam odlučila da dođem… Pozvao me je trener Branko Kovačević, koga znam godinama, a s kojim radim u reprezentaciji. O njemu ne treba ni da trošim reči. Predsednik Lazarević je takođe pokazao želju i interesovanje da me dovede. Saigračice su napravile prirodnu i lepu atmosferu. Veoma su angažovane, talentovane, svakog dana su sve kvalitetnije i posvećenije. Od starijih, tu je Maja Savić, koju znam iz reprezentacije, kao i iskusni libero Marina Vujović, jedna od naših najboljih odbojkašica na toj poziciji. Uklopila sam se brzo, prihvatile su me lepo i dale mi šansu da im pomognem.

Evropsko prvenstvo 2019. godine – Promo/ CEV

Bjelica je za mesec i po uspela da skenira sve rivale, a posebno one koji su najveće prepreke ka tituli.

– Pobedom protiv TENT-a smo najavile da smo ozbiljni pretedenti za osvajanje oba pehara do kraja sezone. Otkad sam došla, tim je pokazao da ume da se bori, da u najbitnijim utakmicama igra najbolje. Tako da samo treba da nastavimo u istom ritmu. U dresu Uba su iskusne igračice, sa njima sam se i ranije susretala na terenu. Stvarno igraju savršeno, dobro su sklopljena ekipa. Biće nam teško, ali mogu da kažem da sam ja došla ovde da osvojim duplu krunu.

Nedavno je imala priliku da odmeri snage sa bivšim klubom. Železničar je slavio tek posle pet setova u meču protiv Crvene zvezde (3:2), a Bjelica je upisala čak 25 poena.

– Bilo je na početku malo čudno i teško, jer sam ja ipak Zvezdino dete. Tamo sam provela najlepše godine i svaki put mi je puno srce kada ih vidim. Jedno vreme sam na “Marakani” i trenirala, iako nisam bila član kluba, tako da sam za taj klub veoma vezana. Međutim, ovo je sve profesionalizam. Došla sam u godine kada to mogu da razdelim. Bitno da sam pomogla ekipi, dala sam sve što sam mogla i uspeli smo da trijumfujemo.

Prethodne godine reprezentacija Srbije nije imala takmičenja, ali zato uskoro na red dolaze dva veoma bitna izazova. Olimpijske igre, na kojima će Terzićeva četa pokušati da osvoji jedino zlato koje joj nedostaje, pa Evropsko prvenstvo u Beogradu.

Pročitajte još

Mnogo mi je sve to nedostajalo prošle godine, i saigračice, i velika takmičenja, i atmosfera, čak i pripreme, iako su uvek duge i mučne. Ali dobro, sve nas to čeka ovog leta. Veoma sam uzbuđena i ne mogu da dočekam da počnemo. To će biti moje prve Olimpijske igre i prvo EP u Beogradu koje ću odigrati. San svakog igrača je da ode OI, a i da brani evropsko zlato u svojoj zemlji. 

S obzirom na to da je u Srbiji, Ana ove godine može više vremena da provede sa porodicom. Sestra Milka je završila košarkašku karijeru i ostala u tom sportu kao menadžer, a brat Milko igra za Mornar.

Konačno smo posle deceniju svi zajedno. Milko jeste u Crnoj Gori, ali smo ipak blizu. Pratim svaku utakmicu Mornara, naravno. Podržavamo se međusobno, kao i uvek. Tu smo jedni za druge, tu su nam i mama i tata. Kad je porodica u pitanju, ove godine stvarno uživam – zaključila je Ana Bjelica u razgovoru za 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike