Tijana Bošković za 24sedam: Tajna je u jakim hercegovačkim genima

02.01.2021

11:08 >> 11:43

0

Najbolja odbojkašica sveta o praznicima, porodičnom talentu, Ezačibašiju, reprezentaciji, olimpijskom zlatu...

Tijana Bošković za 24sedam: Tajna je u jakim hercegovačkim genima
Copyright FIVB

Veliko je pitanje da se nije pojavila da li bi se u Srbiji radovali ogromnim uspesima odbojkašica. Neki kažu da je biser, drugi da je blago, treći teško pronalaze prave reči da opišu ono što radi na terenu. Pokorila je Evropu dva puta, svet jednom, a tek su joj 23 godine. Reč je naravno o Tijani Bošković.

Tokom 2020. korona je sprečila da u kolekciju doda najvažniju medalju koja joj nedostaje – olimpijsko zlato, ali zato samo još naoštrenija ulazi u 2021. godinu sa željom da i to ostvari. U prazničnom intervjuu za 24sedam zvanično najbolja odbojkašica Evrope i MVP poslednjeg Svetskog prvenstva pričala je o rezultatima turskog Ezačibašija, reprezentaciji, porodičnom receptu za uspeh…

Samo da me zdravlje posluži. Samo je to neophodno kako bi sve drugo moglo da funkcioniše na pravi način – sumirala je Boškovićeva u dve rečenice lekciju koju su svi imali priliku da nauče tokom godine koja se upravo završila.

Baš kao i većina profesionalnih sportista trenutno ne može potpuno da oseti prazničnu atmosferu.

– Nažalost jeste tako, ali ne zbog previše obaveza koje imam, već zbog razvojenosti od porodice i dragih ljudi. Ipak je najlepše praznike provesti sa najbližima.

FIVB

Idealna slika joj se javi u mislima kada vrati film deset i više godina unazad i pomisli na topli dom u Bileći.

– Vrlo rado se sećam tih trenutaka i čuvam ih kao najlepše uspomene iz detinjstva. Novu godinu sam uglavnom provodila kod kuće ili kod bake i deke. Božić sam takođe proslavljala u krugu porodice uz naše tradicionalne običaje.

Nedavno su se Boškovići radovali još jednoj nagradi za koju će roditelji morati da pronađu mesto u vitrinama. Dokazi o talentu koji izlazi iz ove kuće redovno stižu sa svih strana, a ovog puta u centru pažnje bio je najmlađi član Vuk, koji igra košarku u Igokei i odlično prati starije sestre.

Brat je dobio priznanje za jednog od najboljih mladih sportista u Republici Srpskoj. Sestra Dajana i ja igramo u jednoj od najjačih odbojkaških liga na svetu. Ne znam koja je tajna, možda su to jaki hercegovački geni. Kod nas troje se od malih nogu stvorila ljubav prema sportu, obožavali smo vreme da provodimo igrajući se u parku po ceo dan, a kasnije smo to preneli na teren.

Jedna zanimljiva situacija za porodicu dogodila se početkom ove sezone, kada su na terenu prvi put na suprotnim stranama mreže stajale Tijana i Dajana (26).

Bilo je čudno i zanimljivo, ali svakako lepo iskustvo i za nju i za mene. Ono što bih volela je da se u budućnosti nađemo na istoj strani terena, kao u mlađim danima.

Ova godina je za sve bila neobična po mnogo čemu, pa tako i za Tijanu.

– Prvi put sam u poslednjih deset godina imala priliku da već u martu budem kod kuće i da tamo provedem puna dva meseca. Iako je bilo čudno što sam ostala toliko dugo, izuzetno mi je prijalo vreme provedeno sa porodicom i uživala sam.

Pročitajte još

Poslednje tri godine Boškovićeva će pamtiti između ostalog po tri zlatne medalje, osvojene na EP 2017. i 2019. i na SP 2018. Ovog leta reprezentativke nisu imale priliku da nastave šampionski niz.

Nedostajalo mi je sve to. Bilo je baš neobično što nisam provela leto na pripremama i sa mojim saigračicama iz reprezentacije. Da budem iskrena, nedostaje mi ta naša atmosfera, ali optimista sam i verujem da ćemo 2021. ponovo biti svi na okupu i da će sve biti po starom.

U martu 2021. napuniće tek 24 godine, a iza sebe već ima sijaset osvojenih medalja, priznanja, nagrada. Iako teško može da ih prebroji, u pola dana i noći zna šta joj u kolekciji još nedostaje.

Ponosna sam sto već sad mogu da se pohvalim mnoštvom medalja i uspeha, ali želim još i mislim da sam tek počela svoj put koji će nadam se biti dugačak. Jedna od glavnih zelja kad je klupska karijera u pitanju jeste osvajanje Lige šampiona, a sto se tiče reprezentacije svi znaju koja zlatna medalja nam nedostaje da upotpunimo kolekciju – aludirala je Tijana na olimpijsko zlato koje bi bilo vrhunac dominacije sadašnje generacije.

FIVB

I pored svega što je postigla Boškovićeva i dalje stoji čvrsto na zemlji. Kada uporedi sebe na početku puta – kao jednog levorukog mršavog devojčurka, i sada – devojku koja ostavlja ceo svet bez teksta, zna koje su glavne razlike…

Prirodno je i normalno da se čovek menja. Za sebe mogu da kažem da sam vremenom postala zrelija, iskusnija i da u nekim situacijama drugačije razmišljam nego ranije. Ono što je ostalo isto je upornost. Znam da još nisam dostigla svoj maksimum i samo težim da budem još bolja, jer sam sigurna da uvek postoji prostor za napredak.

Tijana je iz kluba u kome je počela profesionalnu karijeru – Vizure, prešla u turski Ezačibaši. Dres turskog giganta nosi od 2015. godine, kapiten je ekipe, a od ove sezone joj društvo pravi još jedna reprezentativka Srbije i njena najbolja drugarica – Slađana Mirković.

– Poznajemo se već deset godina, igrale smo zajedno u klubu od 2011. do 2015, a i godinama u reprezentaciji i srećna sam što opet imamo priliku da budemo u istoj ekipi. Svi znaju koliko je naš odnos blizak. Jedna drugoj pružamo veliku podršku tako da mi je mnogo lepše i lakše što imam nju pored sebe.

MN Press

Ezačibaši trenutno u jakom prvenstvu Turske ima učinak od 17 pobeda i četiri poraza, što je dovoljno za četvrto mesto. Sezonu su otvorili trofejom u Superkupu, a u Ligi šampiona imaju skor 3-0.

– Iako naša pozicija na tabeli u Turskoj nije ista kao prethodnih godina u ovo vreme, ne mogu reći da nisam zadovoljna igrom koju smo pokazali u prvom delu sezone. Moram napomenuti i da imamo nekoliko utakmica koje moramo da odigramo posle Nove godine i tako nadoknadimo zaostalo, jer nam je pre mesec dana situacija sa virusom onemogućila da se takmičimo. Ono sto je najvažnije jeste da se vraćamo u staru formu i sigurna sam da ćemo u nastavku da pokažemo još bolju igru. Ove godine naša ekipa je znatno mlađa, ali svakako da imamo sjajnu energiju i želju za napretkom.

FIVB

Veliki uticaj na rezultate ekipe ima i situacija sa virusom korona, koji nije zaobišao ni Tijanu.

– Ova sezona se znatno razlikuje od prethodnih jer igramo u specifičnim uslovima. Ono na šta sam najteže navikla jesu prazne tribine i jedna potpuno drugačija atmosfera u toku utakmice. Ja sam bila pozitivna na virus pre mesec dana, kao i većina mojih saigračica i nije bilo nimalo lako i prijatno vratiti se na teren odmah nakon izlaska iz karantina, ali okolnosti su takve da nismo imali vremena za uvod u trening, već su nas čekale utakmice. Sigurno da je to uticalo na naš performans, ali kao što sam već rekla vraćamo se na nivo na kom smo bili i pre čitave te situacije. Ono zbog čega sam srećna i zahvalna jeste to što imam priliku da radim ono što volim i pored ovakvih okolnosti i iskreno se nadam da će se situacija u budućnosti popraviti, te da ćemo moći sezonu da privedemo kraju bez prekida – zaključila je Tijana Bošković u razgovoru za 24sedam.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike