Đoković o "ljubavnoj aferi", nervozi i turniru bez svog mentora

07.02.2021

08:27

0

Autor: D. B.

Najbolji teniser sveta sutra kreće u odbranu titule na Australijan openu

Đoković o "ljubavnoj aferi", nervozi i turniru bez svog mentora
Copyright Profimedia/AFP PHOTO /VINCE CALIGIURI / TENNIS AUSTRALIA

Kakav je moj odnos prema Australijan openu? Pa to je ljubavna afera.

Slikovito, ali toliko tačno opisao je Novak Đoković način na koji se oseća svaki put kada izađe na terene na kojima je osam puta osvojio gren slem titulu, terenima na kojima će od ponedeljka biti u poteri za nezabeleženo devetoj tituli i 18. kruni na gren slem turnirima.

– Ja sam i dalje nervozan kada igram ovde. Na svakom meču, zaista na svakom. Ne želim da pričam u ime drugih sportista, ali nemoguće je da eliminišete pritisak, očekivanje i onda živci rade. Tokom svih ovih godina, uspeo da pronađem način kako se mentalno pripremam i da pokušam bolje da kanališem sve emocije. Ali, one su i dalje tu. I mislim da nikada neće otići. Posebno kada igrate velike mečeve.

Novaku je posebno drago što će ponovo igrati gren slem mečeve na “Rod Lejver” areni.

To je prava ljubavna afera. Kao što Nadal ima sa Rolan Garosom. Svake godine se vraćam ovde i svake godine mi je sve bolje i bolje. Mislim, očigledno što više pobeđuješ, imaš više samopouzdanja. Kada sam prvi put ove godine kročio na ovaj teren na trening, vratile su mi se slike od prošle godine, ali i iz svih onih godina kada sam osvajao trofeje. Osećam da je ovo mesto gde igram dobar tenis. Nadam se da me čeka još jedna uspešna godina.

Prva prepreka Novaku će biti Žeremi Šardi. Iako je do sada 13 puta pobedio Francuza Đoković je oprezan.

– Dugo nismo igrali. Iskusan je igrač, toliko godina je na turu. Ima snažan servis i jak forhend i njegova igra se vrti oko ta dva udarca. Ali, mislim da sam se dobro pripremio. Igrao sam na ATP kupu četiri meča, dva u singlu, dva u dublu i to na “Rod Lejever” areni. Dobra stvar je to što sam odigrao dosta mečeva pre starta Australijan opena na terenu gde se on igra. Imam dobar skor kada igram u večernjim terminu, iako je tada malo sporiji tenis.

Nije propustio Novak priliku da istakne i zbog čega će mu biti teže ove godine u Melburnu.

Nedostaje mi publika. Ona je jedna od najvećih motivacija za svakoga. Ipak, u ovakvim okolnostima, u svetu koji nas okružuje, moramo da se prilagodimo. Biće publike u manjem procentu nego ranije – i to je nešto. Osećaš da nisi sam na terenu. Ja se trudim da upijem tu energiju. A kada igraš na praznom velikom stadionu onda je to prilično čudno.

Ono što će biti drugačije u odnosnu na prethodne turnire u Melburnu je činjenica da će Novak biti lišen pomoći trenera koji je uvek bio uz njega kada je osvajao ovaj turnir.

Pročitajte još

Marjan Vajda mi je više od trenera. On je moj mentor, moj prijatelj, ali i prijatelj moje supruge, moje braće, moje porodice. Postao je deda drugi put. Radili smo zajedno u Španiji pre puta za Australiju. Eto menjaju se vrema od pre 15 godina kada smo krenuli. Sećam se prvog meča kada me je vodio. Bila su tri taj-brejka, a on kaže da je dobio svoju prvu sedu vlas posle toga. Imamo tako sjajno putovanje, koje i dalje traje. Pokušavam da budem lojalan prema svim ljudima u mom timu. Želim da izgradim dugotrajne veze. Neki su tu dugo, neki su tu kraće, ali Marjan je konstanta – uvek je tu. Volim ga zbog svega što je uradio za mene kako na terenu, tako i van njega – objasnio je Đoković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike