Tomas Bah smiruje Japance: Preko 80 odsto sportista dolazi vakcinisano na OI

19.05.2021

11:55 >> 11:58

0

Predsednik MOK čini sve kako bi smanjio nezadovljstvo građana Japana koji se protive Igrama

Tomas Bah smiruje Japance: Preko 80 odsto sportista dolazi vakcinisano na OI
Copyright MN Press

Predsednik MOK Tomas Bah izrazio je očekivanje da će preko 75 odsto budućih stanovnika Olimpijskog sela u Tokiju doći vakcinisano na Igre. Bah je ovu izjavu dao u pokušaju da smiri nabujalo nezadovoljstvo Japanaca zbog dolaska velikog broja stranih građana i sportista za OI, koje vide kao potencijalnu opasnost za širenje epidemije

– Oko 75 odsto sportista je vakcinisano ili to planira da uradi pre Tokija. Imamo dobar razlog da verujemo da će ova stopa porasti znatno iznad 80 odsto – poručio je Bah.

MOK planira da angažuje dodatno medicinsko osoblje, budući da domaće stanovništvo veruje kako će dolazak stranaca izvršiti dodatni udar na njihov zdravstveni sistem.

– MOK je predložio Organizacionom odboru da integriše dodatno medicinsko osoblje. Ove dodatne snage podržaće medicinske operacije i strogo sprovođenje anti-Covid mera u olimpijskom selu i na olimpijskim mestima.

Nešto više od dva meseca pre otvaranja Olimpijskih igara, Tokio i drugi regioni u Japanu a i dalje žive u režimu vanrednog stanja. Većina Japanaca prema anketama želi da se Olimpijske igre ponovo odlože ili otkažu, dok cela zemlja preživljava treći talas infekcije koronavirusom. Širom države je primetno nezadovoljstvo vlastima zbog sporog sprovođenja kampanje vakcinacije.

– Princip je vrlo jasan: Olimpijsko selo je sigurno mesto i Olimpijske i paraolimpijske igre u Tokiju 2020. biće održane na bezbedan način. Sportisti koji budu učestvovali na Igrama moraće da se suoče sa mnogim ograničenjima – karantin, svakodnevni testovi, nikakav javni prevoz, gotovo nikakav kontakt sa japanskom populacijom – kako bi zaštitili japansku populaciju. Sportisti su spremni na ove žrtve jer shvataju da je bezbednost na prvom mestu – rekao je Bah i za kraj zaključio:

Pročitajte još

– Moramo se usredsrediti na to da ove Olimpijske igre učinimo sigurnim i sigurnim, jer je ceremonija otvaranja udaljena samo 65 dana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike