Ministarstvo sporta dodelilo stipendije: Prioritet su Igre u Parizu (FOTO GALERIJA)

05.06.2024

00:44

0

Autor: 24sedam

Dodeljeno je 418 stipendija

Ministarstvo sporta dodelilo stipendije: Prioritet su Igre u Parizu (FOTO GALERIJA)
Copyright Ministarstvo sporta/Neda Miletić

Ministarstvo sporta organizovalo je svečano potpisivanje Ugovora o odobravanju stipendija sportista za 2024. godinu, kojim pruža podršku i prepoznaje vrhunske mlade perspektivne sportiste.

U saopštenju se navodi da je ministar sporta u Vladi Srbije Zoran Gajić izjavio da ovakav vid podrške ne samo da pruža neophodnu finansijsku pomoć sportistima, već i promoviše sportske vrednosti, zdravlje, obrazovanje i socijalnu inkluziju, čime doprinosi opštem napretku i prosperitetu društva.

Ministarstvo sporta/Neda Miletić
 

- Za 2024. dodeljujemo ukupno 418 stipendija za koje će Vlada Srbije izdvojiti 547.228.512,00 miliona dinara. Sportistkinje i sportisti su postizanjem vrhunskih rezultata kategorisani u tri grupe i to: 136 sportista su kategorisani kao zaslužni sportisti pa će tako godinu dana primati stipendiju od 142.639,00 dinara na mesečnom nivou-neto, 127 kao sportisti međunarodnog razreda primaće stipendiju od 95.093,00 dinara, a 155 nacionalnog razreda će primati stipendiju od 73.961,00 dinara.

Čestitam sportistkinjama i sportistima kao i njihovim trenerima na postignutim rezultatima uz nadu da ćete ove i narednih godina biti još bolji i uspešniji na domaćoj i međunarodnoj sportskoj sceni - istakao je ministar sporta Zoran Gajić na svečanosti u "Palati Srbija".

On je podsetio da je ministarstvo sporta pokrenulo i čitav niz aktivnosti.

- Pokrenuli smo inicijativu za formiranje Nacionalnog saveta za sprečavanje negativnih pojava u sportu koji će kao svoj prvi zadatak ponuditi Vladi Srbije, a kasnije i poslanicima u Narodnoj skupštini dva zakona o ratifikaciji Konvencija Saveta Evrope i koji se odnose na zaštitu integriteta u sportu i borbi protiv nasilja na sportskim priredbama.

Ove nedelje ćemo formirati više Radnih grupa koje će imati zadatak da rade na izmenama i dopunama Pravilnika kojima ćemo krenuti u podizanje kapaciteta sportskih organizacija i to prvenstveno kroz organizovanje edukacija sportskih radnika i kroz polaganje stručnih ispita gde će svi oni koji rade u Nacionalnim granskim savezima, teritorijalnim savezima, klubovima koji se takmiče u nacionalnim ligama morati da prođu kroz ovu edukaciju i polaganje stručnog ispita - rekao je, između ostalog, Gajić.

Ministarstvo sporta/Neda Miletić
 

Srpske sportiste očekuju Olimpijske igre, koje će biti održane od 26. jula do 11. avgusta u Parizu.

- Prioritet u ovom periodu jesu i završne pripreme i učešće naše delegacije na OI gde su ciljevi i očekivanja visoki. U ovom trenutku imamo veći broj kvalifikovanih sportistkinja i sportista nego na OI u Tokiju 2021. godine, a nadamo se i većem broju medalja.

Velika motivacija svakako jeste i nagrada za osvojenu zlatnu medalju koja, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, sada iznosi rekordnih 200.000 evra što je skoro tri puta više nego na prethodnim OI - naveo je Gajić.

Svečanosti su prisustvovali ministri u Vladi Srbije Tatjana Macura, Tomislav Žigmanov i Husein Memić, predsednik OKS Božidar Maljković, predsednici i predstavnici sportskih saveza Srbije, kao i proslavljeni sportisti, treneri, selektori reprezentacija.

U ime stipendista skupu se obratila mlada atletičarka Angelina Topić, koja je istakla da je čast i privilegija danas biti sportski stipendista u Srbiji i braniti boje Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike