Svečano otvorena Humanitarna biznis liga u šahu

30.05.2024

15:38

0

Autor: 24sedam

Na turniru učestuje 25 ekipa, predstavnici organa državne uprave, privatnih preduzeća, medija, prosvetnih ustanova...

Svečano otvorena Humanitarna biznis liga u šahu
Copyright Šahovski savez Beograda

U sali "Ive i Glige" u zgradi Borbe, svečano je otvorena Humanitarna biznis liga u šahu. Ovaj događaj, organizovan u saradnji sa Šahovskim savezom Beograda, Izdavačkom kućom "Klet" i Privrednom komorom Srbije ima za cilj prikupljanje sredstava koja će biti usmerena Udruženju roditelja prevremeno rođene dece "Mali div", a jedan deo sredstava biće odvojen i za zdravstveni centar u Orahovcu na Kosovu i Metohiji.

Na turniru učestuje 25 ekipa, predstavnici organa državne uprave, privatnih preduzeća, medija, prosvetnih ustanova i svih onih kojima je šah u srcu, a ujedno imaju želju da budu deo ove humanitarne misije. Među njima su Opština Zvezdara, Matematička gimnazija, OŠ "Dragojlo Dudić", Kompanija Novosti, NIS Petrol, Fakultet organizacionih nauka i mnogi drugi.

Na samom početku, prisutnima se obratio domaćin takmičenja, predsednik Šahovskog saveza Beograda Andrija Jorgić koji je istakao da je veoma zadovoljan odzivom, a potom se i zahvalio svim učesnicima turnira.

- Cilj turnira nije samo masovnost, već humani deo koji nosi sa sobom. Ovim putem spojili smo šahiste i preduzetnike i još jednom dokazali da šah ne poznaje granice, već poput mosta spaja sve ljudi sa istim ciljem - poručio je Jorgić

Generalna direktorka izdavačke kuće “Klet”, Gordana Knežević Orlić, pozdravila je sve prisutne i objasnila da “Klet”, kao jedna od najvećih obrazovnih izdavačkih kuća u Srbiji, ove godine proslavlja 20 godina postojanja, te su se, kao najbolji način da proslave veliki jubilej odlučili da podrže sve one aktivnosti koje neguju iste vrednosti za koje se i sami bore kroz svoje udžbenike i rad.

Šahovski savez Beograda
 

- Jedna od prvih aktivnosti koje smo započeli je saradnja sa Šahovskim savezom Beograda. Verujemo da je šah jedan intelektualan sport koji podržava kreativnost, koncentraciju, posvećenost i logičko razmišljanje, što nas je, između ostalog, podstaklo i inspirisalo da pokrenemo Biznis šah igru. Ideja je da se održava dva puta godišnje, da imamo prolećni i jesenji kup, odnosno humanitarni susret - objasnila je Orlić Knežević.

Ispred još jednog partnera Biznis lige, Privredne komore Srbije, obratila se Branislava Simanić, direktorka Sektora za preduzetništvo u PKS, koja je istakla da se kao institucija uvek rado odazovu ovakvom pozivu i prilici da pomognu. Zaključila je da ono što spaja preduzetnike i šahiste jeste brz i pametan način razmišljanja, i poželela sreću svim učesnicima.

Šahovski savez Beograda
 

Šah se igra gotovo na svim beogradskim opštinama, a predsednik opštine Novi Beograd, gospodin Boban Bovan, kao i svaki put do sada, rado se odazvao pozivu da se priključi ovoj humanitarnoj akciji.

- U poslednjih nekoliko godina, od kako sarađujemo sa Šahovskim savezom Beograda, na našoj opštini eksponencijalno je poraslo interesovanje za šah. U svim osnovnim školama se igra šah, pa tako iz njih sve više izlaze mali šampioni. Kada se na sve to doda i humanitarni karakter, mogu samo da osetim ponos što smo deo ovoga i da obećam da ćemo i u budućnosti biti prijatelji ovakvih manifestacija - zaključio je Bovan.

Kako je najavljeno, prikupljena sredstva biće uručena Udruženju roditelja prevremeno rođene dece "Mali div", koje je jedino nacionalno udruženje koje se bavi problematikom prevremenog rođenja, a čije aktivnosti obuhvataju teritoriju cele Republike Srbije. Predstavnik udruženja "Mali div“", Svetlana Preradović, istakla je da joj je velika čast i zadovoljsto što se odazvao veliki broj ljudi, i da su time, svi oni danas postali prijatelji Udruženja.

Šahovski savez Beograda
 

Na samom kraju, prisutnima se obratio i specijalni gost, predsednik Udruženja za razmenu obrazovanja između Kine i Srbije, gospodin Tijen Džen, koji je rekao da se raduje svakoj budućoj saradnji između ove dve zemlje, poželeo svim takmičarima puno sreće i proglasio turnir otvorenim.

Simbolično, prvi potez povukao je Vasilije Tica, učenik OŠ "Dragojlo Dudić" i član Udruženja "Mali Div".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike