Šahovska elita u Beogradu: Više od 500 takmičara i velike zvezde dolaze na Srbija Open 2021!

22.06.2021

13:56

0

Olimpijski pobednici, desetine velemajstora, ali i amateri se bore za novčane nagrade

Šahovska elita u Beogradu: Više od 500 takmičara i velike zvezde dolaze na Srbija Open 2021!
Copyright Dragan Lazić, predsednik ŠSS i Marijan Stričević, direktor turnira, ŠSS/Aleksandar Nalbantjan

Beograd će u julu mesecu biti organizator najvećeg šahovskog turnira koji se održava u Evropi ove godine.  

U organizaciji Šahovskog saveza Srbije, od 2. do 8. jula u sali „Ivo Andrić” hotela „Metropol Palas” u Beogradu biće održano prvo međunarodno prvenstvo Srbije pod nazivom „Srbija OPEN 2021”. 

Na njemu će nastupiti neki od najznačajnijih šahovskih velemajstora. Interesovanje za ovaj turnir je veliko, o čemu su na konferenciji za medije govorili Dragan Lazić, predsednik Šahovskog saveza Srbije, i Marijan Stričević, direktor turnira „Srbija OPEN 2021“ i savetnik za sponzorski pul i međunarodne odnose u Šahovskog saveza Srbije.  

– Šahovski savez Srbije nastavlja svoje aktivnosti sa najvišim ambicijama. Srbija je dokazano sportska nacija. Srpski sportisti postižu vrhunske uspehe na najvišem svetskom nivou. Redovno se vraćaju sa najjačih takmičenja sa peharima i medaljama. Šahovski savez Srbije ima za cilj da u godinama pred nama i šah bude u koloni sportova koji Srbiji i srpskim navijačima donose radost. To se dugi niz godina nije dešavalo. Pored ovoga, uložićemo ozbiljna materijalna sredstva u unapređenje baze, u rad sa mladima. Šah kao treći sport po masovnosti u Srbiji zaslužuje unapređenje podrške i ozbiljan rad u strukturama Saveza – istakao je Lazić.

Kako je realizovan projekat 

Posle Lazića, reč je uzeo Marijan Stričević, direktor turnira „Srbija OPEN“ i savetnik za sponzorski pul i međunarodne odnose u ŠSS. 

– Kada smo u januaru počeli da kreiramo projekat zvani „Srbija OPEN 2021″ mnogi su sumnjičavo vrteli glavom. Što je razumljivo, kada se ima u vidu tadašnja epidemiološka situacija. Raspisali smo takmičenje u martu i dobro ga reklamirali. Rezultat je zaista impresivan: oko 500 učesnika iz 44 nacionalne federacije, a među njima preko 50 velemajstora i mnogi poznati igrači i nosioci olimpijskih medalja – rekao je Stričević, pa nastavio:

– Po svim parametrima i našim saznanjima, „Srbija OPEN” biće najjači OPEN turnir ove godine u Evropi, možda i na svetu. Ne krijemo da smo ponosni na ovu činjenicu. Sa ovim turnirom želimo da rastemo iz godine u godinu i da postanemo partner hotelima, prevoznicima, ugostiteljima. Ne treba izgubiti iz vida da će ove godine zbog „Srbija OPEN” u Beograd doputovati oko 500 osoba iz inostranstva, koje će se ovde zadržati nedelju dana – kaže Marijan Stričević, direktor turnira „Srbija OPEN“ i savetnik za sponzorski pul i međunarodne odnose u ŠSS. 

Posle nekoliko decenija ovo je najveći šahovski turnir koji se održava u Srbiji sa ciljem da postane tradicionalan.  

Ko sve dolazi?

Prijavljeno je 510 učesnika iz 44 nacionalne federacije sa svih kontinenata. Među njima su i 55 nosilaca najviših velemajstorskih titula kod muškaraca, odnosno 8 kod žena. Na turniru će učestvovati neki od najpoznatijih svetskih šahista kao što su Vladimir Fedosejev iz Rusije, Jurij Kuzubov iz Ukrajine i Nihal Sarin iz Indije, koji ujedno važe za favorite na turniru.  

“Srbija OPEN 2021” pripada kategoriji otvorenih šahovskih turnira, na kojima pravo učešća imaju svi zainteresovani šahisti bez obzira na titulu ili kategoriju.  

Među učesnicima su i svi članovi sa šireg spiska ženske i muške reprezentacije Srbije. Učesnici su podeljeni u dve sekcije, masters i amatersku sekciju, zavisno od njihovog trenutnog rejtinga. Nagradni fond turnira iznosi 25.000 evra, koji je podeljen na 46 redovnih i specijalnih nagrada. Pobedniku turnira pripašće ček na 5.000 evra. 

Organizator turnira „Srbija OPEN 2021“ je Šahovski savez Srbije. Održavanje turnira su podržali Vlada Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Grad Beograd i Svetska šahovska organizacija (FIDE). 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike