Reč ima Milica Mandić, najbolja srpska sportistkinja svih vremena: Išli smo protiv svih i našli se na podijumu!

27.07.2021

14:10 >> 14:29

0

Autor: Adam Štulić

Olimpijska šampionka veoma emotivna posle osvajanja zlata

Reč ima Milica Mandić, najbolja srpska sportistkinja svih vremena: Išli smo protiv svih i našli se na podijumu!
Copyright Milica Mandić foto: Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe

Kako je zakoračila na najveću scenu, tako Milica Mandić s nje i silazi. Kao olimpijska šampionka. Reprezentativka Srbije u Tevondou na OI u Tokiju ponovila je uspeh iz Londona iz 2012. godine, donevši Srbiji prvo zlato na Igrama u Japanu. Ujedno, Milica je postala najbolja srpska sportistkinja svih vremena, kao jedina koja je postala dvostruka olimpijska prvakinja.

– Kako to lepo zvuči – rekla je Milica u karakterističan širok osmeh za RTS i nastavila u dahu:

– Mislim da ovo nisu samo moje zasluge. Mnogo sam emotivna, srećan i ponosna na uspeh. Da nije bilo celog tima, na čelu sa Galetom, Tijanom, Marijom, moje porodice, verenika, ja ne bih bila ovde gde sam danas. Mislim da sam zbog toga emotivna, zato što imam tako divnu podršku, ljude iza sebe koji su me gurali da dođem do maksimuma. Ovo su moje poslednje OI i htela sam da ih završim na način kako dolikuje.

Složila se Milica da je zlato iz Tokija veći uspeh nego trijumf u Londonu pre devet godina.

– Meni se čini da je ovo veći uspeh. Mislim da su prognoze za mene, pogotovo u stranim medijima, bile slabe, da neću moći da ponovim uspeh, pogotovo posle Rija, ali tu smo da idemo protiv svih šansi. Ja sam otišla sa verom u sebe, s verom u sve ono što sam radila. Iako je bilo teško u nekim momentima znala sam koliko sam sebe dala svemu ovome i koliku sam podršku imala kod kuće, kao i trenera za kojeg znam da će dati svoj maksimum kao i ja. Išli smo protiv svih šansi i našli se na podijumu.

Mandićeva je u utorak zabeležila četiri pobede, a odlučujuću je ostvarila protiv svetske šampionke.

– Sve protivnice su bile veoma dobre. Poljakinja je aktuelni vicešampion, bila je šampionka Evrope. Svaka borba je bila teška za sebe, a mislim da je u finalu presudio prvi udarac u glavu, koji je bio jak. Posle toga nije htela da napada istom silinom što mi je osiguralo da mogu više da kontrolišem borbu. Svaka je sjajna protivnica, čast mi je što sam se našla sa svetskim šampionom u finalu – kazala je Mica, otkrivši kako je ušla u finalnu borbu.

– Toliko je sve bilo poznato, a u isto vreme i strano. Znam da sam bila ovde u finalu OI, a isto sam bila svesna da je ovo za nju prvi put. Htela sam da to na neki način iskoristim i uspela sam, ali svaki put je drugačiji osećaj.

Olimpijska šampionka je bila posebno ponosna na izjavu mlade Amerikanke srpskog porekla Anastasije Zolotić, koja je po osvajanju zlata pre dva dana izjavila kako je tekvodnoom počela da se bavi upravo zbog Mandićeve.

– To je lepo čuti. Ta devojka je sjajan i kvalitetan borac i zaslužila je da uzme zlato u kategoriji koja je teška. Srećna sam što imam takav uticaj, ponosna sam kada neko to kaže. Trudimo se da propagiramo prave vrednosti koje sport donosi, ovo je najlepši život koji sam mogla da izaberem i trudiću se da to prenesem na buduće generacije.

Mica je prilikom odlaska u Tokio najavila kraj karijere, a čini se da ni euforija zbog osvajanja zlata tu odluku nije uspela da poljulja.

– Treba mi jedan odmor, da se malo slegnu utisci, da porazmislim o tome gde smo pošli i odakle smo krenuli. Najvrednije od svega je što imam takve ljude pored sebe i takvu podršku, da iako planiram da nastavim, da znam da imam jaka leđa – kazala je Mandićeva, istakavši Tijanu Bogdanović kao nekoga ko će krenuti njenim stopama.

Pročitajte još

– Nadam se da će Tijana u trećem olimpijskom ciklusu, u Parizu, dopuniti tu jednu medalju koja joj nedostaje. Ona je izvanredna devojka, toliko sam srećna što smo uspeli da zajedno osvojimo ovu medalju. Toliko smo zajedno prošle i muka i lepih trenutaka, jedino što mi je bilo u glavi kada sam ušla u finale je da sam srećna što smo nas dve, na mojim poslednjim OI, uzele medalje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike