Srpski navijači će uživati! Evo šta nas sve čeka u 2024. godini - Vaterpolisti prvi kreću, pa Ivana i fudbaleri, a onda spektakl u Parizu!

01.01.2024

09:15

0

Autor: A. S.

Pred Orlovima je godina velikih takmičenja

Srpski navijači će uživati! Evo šta nas sve čeka u 2024. godini - Vaterpolisti prvi kreću, pa Ivana i fudbaleri, a onda spektakl u Parizu!
Copyright Profimedia/MN Press

Godina pred nama puna je sportskih događaja koje čitav svet željno iščekuje. Mnogo je takmičenja, ali ukoliko govorimo o reprezentativnim, onda će primat imati Evropsko prvenstvo u fudbalu i Olimpijske igre.

Nakon raznih turbulencija i uticaja koronavirusa, prethodne Olimpijske igre održane su relativno skoro, 2021. godine, pa će ovog puta olimpijski ciklus trajati samo tri godine. Mnogo takmičenja bilo je prinuđeno da se uklopi u tom periodu, kako bi svi imali podjednaka prava da izbore vizu za Pariz, koji će po treći put biti domaćin i izjednačiti se sa Londonom na prvom mestu večne liste. Inače, olimpijski plamen se u grad svetlosti vraća nakon 100 godina pauze!

Srbija sa velikim nestrpljenjem čeka na početak, koji je zakazan za 26. jul u Parizu, dok je svečano zatvaranje 11. avgusta. Još uvek nije poznato ko će nositi srpsku zastavu, jer se još uvek iščekuje okončanje kvalifikacija, evropskih i svetskih šampionata, koji imaju tu ulogu i funkciju.

Za Srbiju, ali i svet sporta, ovo takmičenje će biti bitno i zbog najavljene penzije, pre svega velike šampionke i jedne od najboljih atletičarki Ivane Španović.

Od ovog događaja se očekuje spektakl, pa je tako ceremonija otvaranja planirana na reci Seni, a tereni za održavanje Igara, biće širom zemlje, od Velodroma do Trga Konkord, Versaja, ali i ispred Ajfelove kule. U Parizu će prvi put biti održano i takmičenju u brejkdensu, čime će biti ispisana istorija, kao i u skejtbordingu, sportskom penjanju i surfovanju, koje će biti održano na Tahitiju i Francuskoj Polineziji!

A uoči Olimpijskih igara i Pariza, čitava Evropa pratiće dešavanja iz Nemačke. Od 14. juna do 14. jula igraće se Evropsko prvenstvo, na kome će nastupati i Srbija i to prvi put od osamostaljenja. Čitavih 24 godina Srbija je čekala na plasman, a to je za "nogom" pošlo ekipi koju predvodi selektor Dragan Stojković Piksi.

Nije bilo lako, igrale su se kvalifikacije, doživljavali porazi od slabijih timova, ali je na kraju usledilo i veliko slavlje nacije. Za Srbiju koja živi za fudbal, ovo će biti prava poslastica.
A uoči dva velika događaja, koje će bez sumnje pratiti čitava planeta, Beograd će biti domaćin dva  takmičenja - najpre u martu mesecu, kada će se održati Svetsko prvenstvo u krosu, a potom i u maju mesecu - Evropsko prvenstvo u tekvondou.

Godinu će otvoriti vaterpolisti i to na Evropskom prvenstvu ko je će se od četvrtog do 16. januara održati u Zagrebu i Dubrovniku. Srbija će svoje mečeve igrati u glavnom gradu Hrvatske i tamo tražiti put do olimpijske vize. Ubrzo po povratku iz Hrvatske, tim koji predvodi selektor Uroš Stevanović, nastaviće sa treninzima i pripremama za Svetski šampionat, koji će se igrati od petog do 17. februara u Dohi.

Biće to naporni dani za naše delfine, ali ulog je put u Pariz i odbrana dva uzastopna zlata.
Takođe u januaru, tradicionalno, igraće i rukometaši na Evropskom prvenstvu, a domaćin još jednog velikog takmičenja biće Nemačka.

Početak juna, od sedmog do 12. rezervisan je za Rim i Evropsko prvenstvo u atletici. Biće to sjajna prilika i poslednja velika proba pred Olimpijske igre za Ivanu Španović, ali i ostale naše takmičare.

Godinu će zatvoriti rukometašice, tradicionalno na zimu. Od 28. novembra do 15. avgusta, igraće se u Austriji, Švajcarskoj i Mađarskoj.

Mnogo je takmičenja, raznih disciplina, pa će navijači moći da biraju, navijaju i uživaju!

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike