Francuska ponovo i Solt Lejk Siti domaćini narednih ZOI! Švajcarska ušla u "povlašćeni dijalog"!

01.12.2023

06:54

0

Autor: A. S.

Još malo će se glavna zimska dešavanja održavati u Evropi

Francuska ponovo i Solt Lejk Siti domaćini narednih ZOI! Švajcarska ušla u "povlašćeni dijalog"!
Tim Srbije na ZOI u Pekingu - Copyright Tanjug/AP

I dok traju pripreme za Letnje olimpijske igre koje će se prestojećeg leta održati u Parizu, Francuzi su dobili informacije koje su priželjkivali i iz MOK-a.

Kandidatura Francuskih Alpa za Zimske olimpijske igre 2030. godinu, ostala je jedina, pa će se nakon Milana i Kortine, velika smotra na zimu održati i u komšiluku. Tako će Francuska u kratkom periodu biti domaćin i Zimskih i Letnjih Olimpijskih igara.

Takođe, poznato je i da će se četiri godine kasnije, 2034. godine, takmičenje po svemu sudeći održati u Solt Lejk Sitiju, koji je jedini u daljim pregovorima sa Međunarodnim olimpijskim komitetom.

Francuska je poslednji put organizovala ZOI 1992. u Albervilu, dok je Solt Lejk Siti bio domaćin 2002. godine. Amerikanci su najpre želeli domaćinstvo 2030. godine, ali su od kandidature odustali zbog letnjih Igara, koje će se 2028. godine održati u Los Anđelesu.

Inače, Švajcarska i Švedska su takođe izrazile interes za domaćinstvo Igara 2030. godine, a Švajcarci su ušli u „povlašćeni dijalog“ za ZOI 2038., objavio je Karl Stos, predsednik komisije za određivanje budućeg domaćina Igara.

Konačna potvrda o domaćinima biće objavljena u julu 2024. u Parizu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike