Vatromet na zatvaranju Zimskih Olimpijskih igara: Niko kao Norveška, maestralna pobeda Austrijanaca za kraj, Srbija bez zapaženih rezultata

20.02.2022

16:36

0

Srpski reprezentativci Nevena Ignjatović i Marko Vukićević bili su daleko od borbi za odličja

Vatromet na zatvaranju Zimskih Olimpijskih igara: Niko kao Norveška, maestralna pobeda Austrijanaca za kraj, Srbija bez zapaženih rezultata
AP22051486449708 (1) - Copyright AP photo

Na mestu gde je 4. februara održana svečana ceremonija otvranja, danas se u Pekingu na satdionu "Ptičje gnezdo" održava ceremonija zatvaranja Zimskih Olimpijskih igara.

Spektakularan program su pripremili domaćini, sa veličanstvenim vatrometom na kraju.

Najuspešniji u prethodnih 17 dana su reprezentativci Norveške, sa ukupno 37 medalja, od čega je 16 zlatnih, a čak 29 država uspelo je da dođe do nekog od odličja, što je takođe rekord do sada.

Srpski reprezentativci Nevena Ignjatović i Marko Vukićević bili su daleko od borbi za odličja.


Najuspešniji pojedinac je takođe takmičar iz Norveške, biatlonac Johanes Tinjes Bo koji je osvojio pet medalja, četiri zlatne i jednu bronzanu.

 

 

Ove Igre, obeležila je i Teresa Johaug, koja je poslednjeg dana takmičenja, Norveškoj donela 16. zlato, odnosno do svog  trećeg.

Austrijski olimpijci osvojili su 18 medalja - sedam zlatnih, sedam srebrnih i četiri bronzane, a ostaće upamćen trijumf poslednjeg dana, kada su trijumfovali u takmičenju mešovitih timova u alpskom skijanju. U velikom finalu pobedila je ekipu Nemačke.

U finalnoj trci za zlatnu medalju su se izborili Katarina Trupe, Stefan Brenstajner, Katarina Linzeberger i Johanes Strolc, a na najvišem stepeniku pobedničkog postolja našli su se još Mihael Mat i Katarina Huber.

 

 

U borbi za treće mesto tim Norveške je savladao selekciju SAD. Iako je u pobedama bilo 2:2, zbir najboljih vremena Norvežana je bio 48.34, dok je Amerikancima bio 48.76.
 
Veliko iznenađenje, ali legendarna Mikaela Šifrin u domovinu se vraća bez medalje. Trke slaloma i veleslaloma završila je bez plasmana, da bi u super džiju bila deveta, a u spustu 18. Kombinaciju je završila bez plasmana zbog pada tokom slaloma. U takmičenju mešovitih timova sa selekcijom SAD zauzela je četvrto mesto.

Takođe, o ovim Zimskim Olimpijskim igrama pričaće se i kroz prizmu mlade Kaline Valieve. Umetnička klizačica je bila nestvarna u ekipnom nastupu, te i postala prva koja je izvela potpuno, četvorostruki skok i uzela zlatno medalju, nakon čega je usledila saga sa dopingom.

Na kraju od cele priče sa dopingom, ničega nije bilo, ali je 15-godišnja Kamila u pojedinačnom nastupu uspela da se potpuno slomi i rasplače pred svima.
 
Sinonim za snoubord, Šon Vajt, završio je karijeru u 35. godini, na četvrtim Olimpijskim igrama. Nažalost bez odličja, ali ova legenda je već mnogo učinila za zimske sportove.
 
 
Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike