Najlepša sportiskinja sveta o menstruaciji tokom takmičenja: Juta Lerdam pala u nesvest posle trke pa pričala o tabu temi

23.12.2022

09:44

1

Autor: 24sedam

Holandska brza klizačica Juta Lerdam na nedavnom Svetskom kupu u Kalgariju nije postigla najbolje rezultate zbog menstruacije

Najlepša sportiskinja sveta o menstruaciji tokom takmičenja: Juta Lerdam pala u nesvest posle trke pa pričala o tabu temi
Juta Lerdam - Copyright Instagram printscreen

Jedna od najboljih klizačica sveta i svakako najlepša, Holanđanka Juta Lerdam trijumfovala je u četiri discipline na nedavnom Svetskom kupu u Kalgariju, ali je rezultat mogao da bude i ubedljiviji da nije imala propblem sa menstruacijom tokom takmičenja.

Prelepa Juta jedna je od prvih vrhunskih sportistkinja koja je otvoreno pričala o problemima kada se poklope menstrualni ciklus i velika takmičenja. Ona se srušila nakon što je završila trku...

- Pogled mi je postao zamagljen. Takođe, malo mi se zavrtelo u glavi, tako da sam jedva mogla da stojim ispred kamerama. Imala sam veoma loš osećaj zbog menstruacije u subotu, izgubila sam mnogo krvi. Bila sam tako bolesna ovog puta - ispričala je Juta.

Ko zna koliko je devojaka na ovaj način bilo ispod očekivanja na takmičenjima, a sramota ih je bilo da kažu pravi razlog. Juta nije imala problem da o tome otvoreno priča:

- Zapravo sam želela da to kažem pred kamerama, jer je to stvar u sportu. Ma ne, nije mi bilo neprijatno, ja dolazim iz veoma otvorene porodice, sa nama se o svemu može razgovarati. To mi olakšava posao.
 

- Ako zbog ovoga niste spremni za važno takmičenje, to je zapravo super teško, jer nemate način da sebi pomognete - kaže ona.

- U subotu sam bila u krevetu, bila sam potpuni invalid. U nedelju sam morala da nastupim na najvišem nivou. Dobro je što sam uspela da se oporavim. Uprkos tome što me to činilo prilično nesigurnim, jer nisam u formi. Nisam imao kontrolu nad tim. Mrzim to. Kada si bolestan, ne možeš ni to da kontrolišeš. Ali svakih nekoliko puta kada imam taj mesečni ciklus, zaista je intenzivan osećaj, a to je bilo baš ovog vikenda.

Tanjug/AP
 

 

- Razmišljala sam, kako ću doći do te četiri medalje. Ali na dan 1.000 metara bolovi su se ponovo smanjili. Zaista sam se osećala bolje, ali ni 500 metara nije prošlo baš najbolje, tako da nemate mnogo samopouzdanja. Mislila sam: samo dobro klizaj pa ćemo videti.

Prema jednoj anketi sprovedenoj među holandskim sportiskinjama jedna od četiri vrhunskih takmičarki oseća tegobe zbog menstruacije. Njih 28,6 odsto kaže da manje trenira tokom menstruacije, a žale se na bolove u stomaku, osetljivosti grudi, promenu raspoloženja, umor ili problem sa leđima.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike