Ruskinja je dodatno ponižena, sad joj retroaktivno oduzeli olimpijsko zlato, posle 10 godina!

25.10.2022

10:40

0

Sada su joj ostale medalje samo sa Igara u Atini...

Ruskinja je dodatno ponižena, sad joj retroaktivno oduzeli olimpijsko zlato, posle 10 godina!
profimedia-0732922890 - Copyright Profimedia

Suspendovana ruska atletičarka Natalija Antjuh dodatno je osramoćena, pošto su sada poništeni i njeni rezultati iz 2012, kada je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu.

Njoj je Jedinica za integritet atletike (AIU) diskvalifikovala sve rezultate ostvarene u periodu od jula 2012, do juna 2013. Antjuh je tada osvojila zlato u Londonu pobedivši Amerikanku Lašindu Demus, kojoj će Međunarodni olimpijski komitet dodeliti zlato. Srebro će ići Čehinji Žužani Hejnovoj, a bronza Jamajčanki Kalis Spenser.

Nakon što je WADA još 2016. pokrenula istragu o sistemskom dopingu ruskih sportista, godine 2020. je AIU izrekla suspenziju brojnim ruskim atletičarima, među kojima je bila i Antjuhova. Ona se žalila, ali je Sud za sportsku arbitražu (CAS) aprila 2021. potvrdio suspenziju.

Tada je suspendovana na četiri godine, a svi njeni rezultati posle juna 2013. su poništeni.

Sada je to prošireno za još godinu dana ranije.

- Antjuhova je suspendovana zbog korišćenja zabranjene supstance ili metode – saopštila je AIU.

Antjuhova je u Londonu osvojila i srebro u štafeti 4x400 metara, ali joj je ta medalja oduzeta pošto je Antonina Krivošapka bila pozitivna.

Dakle, 41-godišnja Antjuhova sada ima samo medalje sa Olimpijskih igara u Atini 2004. godine, kada je osvojila bronzu na 400 metara i srebro u štafeti 4x400.

Inače, ako se pitate "šta se čekalo 10 godina?", odgovor je rutina. Svetska antidoping agencija (WADA) čuva uzorke za doping 10 godina i redovno ih testira. Zvanični razlog za to je komplikovano birokratski, a narodno rečeno: nauka u dopingu je daleko ispred nauke za otkrivanje dopinga, pa se računa da je 10 godina dovoljno da se tehnološki razmak smanji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike