INTERVJU - Alisa u zemlji šaha: Pobeda nad Anandom ubedljivo najveća u karijeri! Karlsen možda i najbolji u istoriji!

08.02.2022

16:30

0

Čuvena šahistkinja za 24sedam govorila o aktuelnim temama u igri na 64 polja

INTERVJU - Alisa u zemlji šaha: Pobeda nad Anandom ubedljivo najveća u karijeri! Karlsen možda i najbolji u istoriji!
0MMM1029 (1) - Copyright MN Press

Dovoljno je samo reći - Alisa Marić. Kada je šah u Srbiji u pitanju, sinonim za velike rezultate. Šah se ovih dana vraća u Srbiju na velika vrata, a Alisa je došla da uveća najavu Gran-prija koji će se igrati u Beogradu od 28. februara do 14. marta.

Iskoristili smo priliku da sa Alisom prođemo kroz zemlju šaha i dotaknemo se aktuelnih tema. Oduševljena je imenima koja dolaze u Beograd.

U čitavoj situaciji sa koronavirusom, šah se dobro aklimatizovao. Ljudi su počeli više da ga igraju online, kao i da prate sadržaj na Jutjubu.

- Turnir u direktnom ciklusu za novog prvaka sveta.  Gledaćemo 16 šahista i možda baš neko od njih postane novi prvak sveta. Dakle, vrhunski turnir u organizaciji svetske šahovske organizacije. Šah se izborio u pandemiji, preko interneta su se igrali turniri u vreme zatvaranja. Šah je preživeo. Postoji zamah, tako da su turniri veoma praćeni, a tako će biti i sa ovim u Beogradu - kaže Marićeva za 24sedam.

Nedavno je i Magnus Karlsen odbranio titulu prvaka sveta u klasičnom šahu. Koliko je za šah važno da ima šampiona kakav je Magnus?

Da, da, slobodno se može reći da je jedan od najboljih, možda i najbolji šahista u istoriji. Teško je suditi jer on i dan-danas igra. Obično gledamo šahiste iz prošlosti. Ali Karlsen je svojim rezultatima pokazao da je najbolji u raznim vidovima igre. Pobeđivao je toliko puta, postavio rekorde. Svakako jeste najbolji. A opet dolazi iz Norveške koja nije šahovska zemlja ni u kom smislu. Tako da je to dokaz da šah ne poznaje granice.

Tanjug/AP Photo/Jon Gambrell
 

Obično se kada je reč o najboljem šahisti u istoriji pominju Magnus Karlsen i Gari Kasparov. Kakvo je Alisino mišljenje po tom pitanju?

- Teško je porediti svetske šampione, oni su svi vrhunski šahisti. Svi su bili izuzetni i bolji od ostalih, ali su retko igrali međusobno jer su prosto to bila druga vremena. Porede se sa Magnusom i Kasparov i Fišer... Više je to subjektivno. Teško je objektivno reći. Karlsen je pobeđivao u mnogim kategorijama, a opet takvih turnira nije bilo za vreme Kasparova. Nema ih potrebe ni porediti, teško je izvući zaključak.

MN Press
 

Kada smo kod najboljih na svetu, svakako treba reći da je Alisa pobedila jednog od petorice najboljih igrača u istoriji, Indijca Višvanatana Ananda.

- A, jeste, jeste. On je bio svetski šampion. I on je u grupi pet najboljih šahista. Bio je prvak i u klasičnom i u rapid šahu. To mi je najveća pobeda, kako da ne! Tada je bio omladinski, a budući svetski šampion. Posebno mi je bilo drago što sam se sastala sa njim. Pa kada je postao prvak sveta svima je moja pobeda bila senzacionalna. Pobeđivala sam i svetske šampionke, ali što se tiče muškaraca, ta pobeda nad Anandom mi je ubedljivo najveća.

Dodaje Alisa da je posle njenog meča sa Ksi Ju počela ekspanzija šaha u Kini, posle čega su usledile brojne šahistkinje iz Kine koje su osvajale svet. Isti je slučaj sa Anandom u Indiji.

Dakle, potreban je veliki rezultat za ekspanziju.

- Naravno, to skreće pažnju medija. Tu je i organizacija. Velika je konkurencija, ako se ne ulaže i ne pristupi ozbiljno poslu teško se stiže do rezultata. 

MN Press
 

 

Na kraju priče - kompjuteri. Svesni smo toga da su prilično izmenili šah i način na koji šahovski svet funkcioniše u današnje vreme. Kako Alisa gleda na sve to?

Igrala sam i u vreme kada nije bilo kompjutera i u vreme kada su se pojavili. Mnogo toga su promenili. Opšte znanje je mnogo veće. Danas i šahista amater zna mnogo više nego nekada. Tako i na simultankama ne možete lako da pobedite, znaju svi da poređaju figure, poznaju otvaranja, osnove... Opšti nivo znanja se podigao. Ali i na vrhunskom nivou je slično. Nema više kao nekada situacija da se partija brzo remizira. Ne, danas se igra do kraja. Uz pomoć kompjutera vrhunski šahisti su videli da uvek može da se traži prednost, igra se do kraja. Mnogo više se krije u svakoj poziciji nego što to izgleda na prvi pogled - zaključila je Alisa Marić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike