Olimpijski šampion stiže u Beograd! Zlatni Grk sezonu počinje u Srbiji, to mu je najvažnije takmičenje

21.01.2022

09:18

0

Za kratko vreme osvojio je "gomilu" zlata i sada dolazi po još jedno

Olimpijski šampion stiže u Beograd! Zlatni Grk sezonu počinje u Srbiji, to mu je najvažnije takmičenje
Aktuelni Olimpijski šampion u skoku u dalj Grk Tentoglou stiže u Beograd - Copyright SAS

Olimpijski šampion i trostruki evropski prvak u skoku udalj stiže u Beograd! Grčki atletičar Miltijadis "Miltos" Tentoglou ovu takmičarsku sezonu počinje sa vrha svetske rang-liste Svetske atletske federacije.

Najvažniji zadatak za atletičara biće Svetsko dvoransko prvenstvo u Beogradu od 18. do 20. marta. Takmičenje počinje na dan kada puni 24 godine.

Srpska sportska lepotica Arena ugostiće brojne i aktuelne super zvezde kraljice sportova tokom ove planetarne smotre najboljih atletičara, među njima jedna od najvećih će svakako biti i mladi zlatni Grk.

Tentoglou je već imao priliku da se takmiči u Beogradu 2017. sada sa velikim zadovoljstvom najavljuje novi dolazak u srpsku prestonicu koja mu može doneti ostvarenje sna, da nakon svih zlata koje je do sada osvojio na listu upiše i svetsko.

- Moje jedino takmičenje u Beogradu do sada je bilo na Balkanskom prvenstvu u dvorani u 2017, gde sam osvojio četvrto mesto skokom od 7,48 metara. Od tada nisam bio u Srbiji, ali sada planiram da se takmičim na Belgrade indoor meetingu i nakon toga ću ostati u Beogradu i pripremiti se za Svetsko prvenstvo. Svestan sam da se srpski organizatori trude da spreme najbolje moguće takmičenje za nas, i nadam se da će i gledaoci moći da nas podrže uživo tokom svetskog šampionata – rekao je Miltos.

Tentoglua s razlogom zovu "zlatni", jer je za kratko vreme osvojio brojne medalje. Ima šest evropskih zlata, a najsnajnije odličje mu je je zlato sa Olimpijskih igara, koje je pokorio u Tokiju 2021. skokom od 8,41 m, dok je njegov lični rekord  8,60 metara.

Tentoglou je osvojio titulu prvaka Evrope tri puta uzastopno: na Evropskom prvenstvu 2018, Evropskom prvenstvu u dvorani 2019. i 2021. Učestvovao je na Svetskom omladinskom prvenstvu u atletici 2015, osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu do 20 godina IAAF 2016. U istoriji zapisan je kao najmlađi Grk koji je osvojio vrh Evropskog prvenstva u muškoj kategoriji.

Sezona 2021. Bila je izuzetna za grčku atletiku, osvojili ste zlatnu olimpijsku medalju. Da li ste sada podigli prag očekivanja za sebe u budućnosti, hoće li vas sada svi smatrati favoritom na narednim takmičenjima?

- Kao i uvek, veoma sam fokusiran na moje rezultate i na svakom takmičenju trudim se da dam sve od sebe i da dobijem najbolje rezultate. Svestan sam da su očekivanja od mene možda sada velika, ali ne obraćam pažnju puno na mišljenja drugih ili šta pričaju. Moj trener i ja se trudimo da stalno poboljšamo moju tehniku i da ne pričamo o očekivanjima i favoritima, samo želimo da skočimo daleko. Osvajanje medalje mi je uvek u mislima na svakom takmičenju.

Za kraj najbolji skakač u dalj na svetu otkrio je ko je "kriv" za to što se odlučio za atletiku.

- Igrom sudbine počeo sam da se bavim atletikom sa 15 godina, kada me je prethodni trener video da izvodim neke parkur vežbe, na ulicama mog rodnog kraja i pitao me da idem do stadiona da treniram sa njim. Vremenom bio sam sve bolji i bolji i već  sa 18. godina bio sam profesionalni sportista – rekao je "zlatni" Grk Tentoglou.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike