Novak nije prvi, patili smo i ranije! Zbog politike su nam (bar) 5 puta slomili sportsko srce! (FOTO, VIDEO)

07.01.2022

13:17

0

Đoković je tek poslednji u nizu skandala, svi pamtimo zabranu za naše sportiste 1992. godine, kaznu Miloradu Čaviću zbog majice...

Novak nije prvi, patili smo i ranije! Zbog politike su nam (bar) 5 puta slomili sportsko srce! (FOTO, VIDEO)
sekaric cavic nole - Copyright MN Press

Mali smo, trn smo u oku, ali smo najbolji... I mogu samo da nam podmeću klipove pod točkove. Da ne pominjemo ono sa pljuvanjem i prozorom.

Mali smo, ali smo najbolji. I kad nam to ne daju. Baš tada smo bolji od najboljeg. Inat li je, šta li je... Tek najbolji smo.

Uvereni smo da će to svet videti veoma brzo. Samo da Novaku, kao što sve naznake pokazuju, dozvole da zaigra na Australijan openu. Desetom titulom u Melburnu potvrdiće sve ovo što pišemo.

A naš Nole nije prvi. Naprotiv. Samo je poslednji (kamo sreće da stvarno bude poslednji) u nizu političkih skandala koji su naštetili našim sportistima.

Nećemo se baviti onim "sitnijim" ujdurmama koje nam je "čestiti i prepošteni svet" servirao. Podsetićemo samo na one najveće i realno najbolnije.

1. Najveća fudbalska bruka svih vremena

Vraćamo se u 1992. godinu. Onu koja će odrediti sudbinu svih naroda sa prostora bivše Jugoslavije. Bila je to tada (ne zadugo) velika i moćna država. Rat je već uzeo maha, fudbalska reprezentacija je bila "skraćena", ali i tako bez igrača iz pojedinih republika moćna i spremna da napravi čudo na Evropskom prvenstvu.

MN Press
 

I tada se desila najveća bruka u istoriji fudbala. Odlukom Ujedinjenih nacija koju su FIFA i UEFA sprovele u delo, reprezentacija Jugoslavije vraćena je iz Švedske u domovinu. Pravo sa aerodroma.

A trebalo je osvojimo to prvenstvo, da postanemo prvaci Evrope!

Trebalo je! Pokazalo nam je to prvenstvo održano bez nas. Kao zamena za proteranu Jugoslaviju na Euro je uskočila Danska. I okitila se titulom prvaka Evrope. Našom titulom. Prva političko-sportska nepravda naneta je našim igračima, našem narodu...

2. Neprežaljena Barselona

Ista godina i nova svetska bruka. I opet po našim leđima, odnosno po leđima naših sportista. Olimpijske igre u Barseloni. Nije da ima neke veze, ali valja se podsetiti da je za iste OI kandidat bio i Beograd.

Jugoslavija učestvuje, ali... Kolektivnim sportovima nije dozvoljeno da nastupe u barseloni, a individualci do samog polaska nisu znali hoće li ići na Olimpijske igre ili ne.

Ipak su otputovali. Ali, ne kao predstavnici svoje države nego kao "nezavisni olimpijski učesnici". Zabranjene su zastave, grbovi na opremi, naziv države nije dolazio u obzir, a ni svoju himnu nisu mogli da čuju.

MN Press
 

Otišli su tamo da učestvuju a vratili se sa tri medalje. Sa tri prsta (eto i tu neke simbolike) pravo u oči sveta. Neka nije bilo himne i zastave, svi su znali odakle su Jasna Šekarić (srebro), te Aranka Binder i Stevan Pletikosić (bronze).

Bilo je u međuvremenu tih "sitnijih" problema koje pomenusmo, ali sve do 2008. godine smo manje-više mogli da bez mešanja politike gledamo naše sportiste po svetu.

3. Sudar dva drim-tima koji se nikad nije dogodio

Organizacija Mundobasketa 1994. godine dodeljena je našoj zemlji. Dodeljeno pa oduzeto. Umesto kod nas najbolji svetski košarkaši igrali su se u Kanadi, a na Šampionatu nije bilo ni našeg nacionalnog tima. Grci su bili  četvrti, Hrvati treći, Rusija druga, a zlato je, naravno, otišlo i Ameriku. Pitanje je da li bi tako bilo i da je SP održano tamo gde je i trebalo. Očekivalo se da se u Beogradu sudare američki i evropski drim-tim (Jugoslavija), ali su ljubitelji košarke za sva vremena uskraćeni za taj doživljaj. Zato što je politika važnija od sporta?!

4. Demonstracija sile na Čaviću

Na red je došlo Evropsko prvenstvo u Ajndhovenu i briljantni Milorad Čavić. Naš plivač je na sebe preuzeo zadatak i ulogu da nas predstavi u najboljem svetlu. Zadatak ispunio, ulogu odigrao za Oskara. I zasmetao svetskim moćnicima.

Isplivao je Čavić, uz rekord šampionata, do zlata na 50 metara delfin stilom. Nešto ranije pred kvalifikacije Čavić na bazen dolazi u majici sa natpisom "Kosovo je Srbija". Deli lekciju Evropi - da nauče ono što svi znamo. I pliva. Do zlata.

MN Press
 

Čeka se proglašenje pobednika, željno se iščekuje i trka na 100 metara te novo zlato za srpskog asa. Ali... Politika!

Čavić na ceremoniju dolazi u pomenutoj majici, a Disciplinska komisija Evropske plivačke federacije hitno zaseda i donosi odluku o suspenziji našeg plivača sa EP. Nisu ga pustili da duplira titulu, ali su znali. Milorad Čavić je najbolji plivač u Evropi u tom trenutku. A Kosovo je Srbija! Ne samo u tom trenutku, nego zanavek.

 

 

5. Novaka izbacili sa US opena

Iz ovogo ugla i sa ove vremenske distance ne možemo a da se ne pozabavimo teroijom zavere. Kako drugačije objasniti ono banalno izbacivanje Novaka Đokovića sa US opena 2020. godine. Jeste, Đoković je bio neoprezan, njegov potez je bio neprimeren, ali je više nego jasno bilo da je slučajno pogodio lopticom linijskog sudiju. Gospođa je odglumila vrhunski, a Noletu zabranjeno dalje takmičenje. To je jedan grend slem manje u ukupnom zbiru. Ako mu i sada ne dozvole da igra, možemo da počnemo da mislimo kako sve rade ne bi li ga sprečili da i po broju najvećih trofeja postane najbolji na svetu.

Dok drama oko Novaka Đokovića i dalje traje, i dok čekamo da se sve razreši u korist našeg tenisera, koji je očigledna žrtva politčkih igrarija, spremamo se za slavlje desete titule u Melburnu.

Pa da opet vidimo visoko podignuta ona tri prsta srpskog sportiste. Pravo u oku moćnicima.

Mali smo, ali smo najbolji! Srbi smo - smetamo! Ali vam mašemo sa vrha. I nemamo nameru da prestanemo!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike