Godina za pamćenje srpskog sporta! Orlovski let Piksijeve Srbije, Novak silni, „delfini“ od zlata i oproštaj od velikana!

01.01.2022

20:00

0

Autor: Adam Štulić

Grobari dosanjali jedan davni san, na „Marakani“ dupla kruna posle 14 godina

Godina za pamćenje srpskog sporta! Orlovski let Piksijeve Srbije, Novak silni, „delfini“ od zlata i oproštaj od velikana!
sport adam2 - Copyright MN Press/Profimedia

Piksijevi „orlovi“ su odleteli u Katar, Savićevi „delfini“ pozlatili kraj jedne od najboljih generacija u istoriji vaterpola… Fudbaleri Crvene zvezde proslavili su duplu krunu posle 14 godina, dok su navijači Partizana od letos u euforiji zbog povratka najtrofejnijeg košarkaškog stručnjaka u Evropi Željka Obradovića na klupu crno-belih.

Na velike uspehe brojnih kolektivnih sportova, nadovezali su se fenomenalni rezultati u pojedinačnim konkurencijama, što na, za Srbiju, veoma uspešnim Olimpijskim igrama, što kroz fenomenalna izdanja najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića.

Krenimo redom…

MN Press
 

Srpski navijači verovatno ne pamte kada su sa više nestrpljenja očekivali utakmice fudbalske reprezentacije, a najveće zasluge za to pripadaju jednom čoveku – Draganu Stojkoviću Piksiju.

Jedan od najboljih srpskih fudbalera svih vremena krajem februara je preuzeo „razbijenu vojsku“ posle bolne eliminacije na penale od Škotske, na poslednjem stepeniku kvalifikacija za EP, i za samo nekoliko meseci stvorio „ratnike“  koji su u Lisabonu, u direktnom duelu, savladali Portugal i izborili direktan plasman na Mundijal u Kataru.

Otprilike u isto vreme kada je Piksi preuzimao kormilo Srbije, fudbaleri Crvene zvezde su u šesnaestini finala Lige Evrope odigrali herojski dvomeč sa velikim Milanom, koji je prošao dalje a da nije pobedio izabranike Dejana Stankovića (2:2 u Beogradu, 1:1 u Milanu).

MN Press
 

Bio je to uvod u godinu za pamćenje na stadionu „Rajko Mitić“, koja je krunisana osvojenom duplom krunom posle 14 godina, te osvajanjem prvog mesta na kraju grupne faze Lige Evrope i direktnim plasmanom u osminu finala drugog po jačini klupskog takmičenja pod okriljem UEFA.

Sjajnu godinu srpskog fudbala, koji je došao nadomak ostvarenja decenijskog sna o dva tima u kvalifikacijama za Ligu šampiona, krunisao je Partizan. Bolan kraj prošle sezone, okončane bez trofeja, porazom od najvećeg rivala na penale u finalu Kupa, crno-beli su brzo preboleli tako što su godinu za nama završili sa sjajnim prolaznim vremenom – na prvom mestu Linglong Superlige sa pet bodova više od Zvezde i zimovanjem u Evropi, gde ih u februaru očekuje dvomeč šesnaestine finala Lige konferencija sa praškom Spartom.

Jedan od najvećih, po mišljenju mnogih i najveći sportski događaj u Srbiji bio je povratak Željka Obradovića na klupu Partizana. Posle jedne od najtežih sezona u klupskoj istoriji okončane bez trofeja, bez učešća u plej-ofu AdmiralBet ABA lige i bez borbe za trofej prvaka Srbije, čelnici crno-beli su zbili redove i napravili potez koji će zauvek ostati zlatnim slovima upisan u trofejne almanahe kluba iz Humske.

MN Press
 

„Grobarska“ euforija zbog povratka najtrofejnijeg trenera Evrope, koja i danas traje, bila je uvod u fenomenalno leto za srpski sport. Centralni događaj bez dileme bile su Olimpijske igre u Tokiju, sa kojih su srpski sportisti doneli devet medalja - tri zlata, jedno srebro i pet bronzi.

Prvo smo proslavili najsjajnije odličje Milice Mandić. Najbolja srpska sportistkinja svih vremena na najlepši mogući način je sišla sa profesionalne scene – kao dvostruka olimpijska šampionka, da bi nekoliko dana kasnije maestralna karatistkinja Jovana Preković osvojila zlato na debitantskom nastupu na OI, objedinivši tako vladavinu na svim najvećim takmičenjima.

Zavesa na Igre u Japanu spuštena je na najlepši mogući način. Poslednje zlato koje je domaćin okačio oko vrata olimpijskih šampiona pripalo je našim „delfinima", koji su tako na najsjajniji način obeležili kraj jedne od najtrofejnijih generacija u istoriji vaterpola, pošto su se od reprezentativne kapice oprostili Filip Filipović, Andrija Prlainović, Duško i Gojko Pijetlović, Milan Aleksić, Stefan Mitrović.

Profimedia
 

Prvu medalju Srbiji u Tokiju doneo je Damir Mikec, upucavši jedino srebro za naše sportiste, dok su se bronzama okitili Tijana Bogdanović, Milenko Sebić, Zurabi Datunašvili, odbojkašice i basketaši.

Ženski sport je u 2021. godini u reprezentativnu penziju ispratio tri gracije. Dve košarkašice – Sonju Vasić i Jelenu Bruks, te odbojkašicu Milenu Vasić. Kako i dolikuje zlatnim devojkama, Sonja i Jelena su naslednicama u amanet ostavile titulu prvaka Evrope (pobedom u Valensiji protiv Francuske 63:54), dok se Milena od najdražeg dresa oprostila srebrom na EP u Beogradu.

Nesvakidašnje i neočekivano, srpskim navijačima najveći šok su priredili košarkaši. Naviknuti na konstantno prisustvo u svetskom vrhu, „orlovi“ su letos baš kiksnuli, pošto na kvalifikacionom turniru u Beogradu nisu uspeli da se domognu plasmana na Olimpijske igre, koje su donekle pokvarile fanststičnu sezonu najboljeg tenisera planete Novaka Đokovića.

MN Press
 

Nole je bio nadomak istorije. Više od pola godine je bio besprekoran, ali je finiš delo pokvario. Dominirao je prvi reket planete na najvećim svetskim turnirima, povređen je osvojio Australijan open, u polufinalu Rolan Garosa počistio je "kralja šljake" Rafu Nadala i potom podigao "Kup musketara" da bi trijumfom na Vimbldonu srpski as je došao na prag toga da i zvanično ponese zvanje najboljeg tenisera svih vremena.

Profimedia
 

Međutim, finiš sezone bio je veoma bolan. Noletov pad krenuo je na samom kraju Olimpijskih igara. Otišao je Đoković u Tokio po toliko željeno zlato, ali je u završna dva meča na Igrama pretrpeo dva velika udarca (poraz od Zvereva u polufinalu i Karenja Buste u borbi za bronzu) propustivši tako priliku da se okiti zlatnim slemom, što je sigurno uticalo na to da na poslednjem grend slemu sezone, porazom u finalu US Opena od Danila Medvedeva, ostane bez „već viđenog“ kalendarskog slema.

Nažalost, srpski sport je u 2021. godini ostao bez nekolicine velikana, predvođenih jednim od najboljih košarkaških trenera svih vremena Dušanom Ivkovićem i legendarnim fudbalerom, kasnije trenerom i funkcionerom Partizana Momčilom Vukotićem. Veliki šok usledio je u samom finišu godine. Srbiju i košarkaški svet je "zaledila" vest iz Atine o teškom moždnom udaru nekadašnjeg reprezentativca "orlova" Stevana Jelovca, koji je posle višednevne velike borbe izgubio najvažniju utakmicu u životu. 

Printscreen/Instagram/AEK
 

TRIPLA KRUNA NA MALOM KALEMEGDANU
Godina za nama na Malom Kalemegdanu bila je za pamćenje. Uprkos teškoj sezoni u Evroligi, košarkaši Crvene zvezde, predvođeni povratnikom na klupu Dejanom Radonjićem, uspeli su da prekinu dominaciju najvećeg rivala u Kupu Radivoja Koraća i u klupske vitrine donesu triplu krunu – Kup i prvenstvo Srbije, te šampionski trofej u AdmiralBet ABA ligi.

MN Press
 

PROCVAT SRPSKOG VATERPOLA
U godini kada su „delfini“ postali olimpijski šampioni, procvetao je i klupski vaterpolo. „Nogu je povukao“ kragujevački Radnički, osvajanjem Jadranske lige na završnom turniru Zagrebu u konkurenciji tri hrvatska velikana Mladosti, Juga i Jadrana. Potom je u Kragujevac stigla i istorijska, prva, titula državnog prvaka. Kraj prošle i početak nove sezone obeležio je povratak nekolicine srpskih asova u domaći vaterpolo, a najveći posao odradio je Novi Beograd, koji je stvorio drim tim sa željom da napadne kontinentalni tron.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike