Olimpijska godina je počela – pokušaj broj dva

02.01.2021

17:12 >> 00:20

0

Autor: M. Rogač

Odložene OI trebalo bi da se održe od 23. jula do 8. avgusta u Japanu

Olimpijska godina je počela – pokušaj broj dva
Copyright MN Press

Da celom svetu sreća nije okrenula leđa u 2020. godini i da nije u centru pažnje morala da bude korona, sada bi se prilikom sumiranja utisaka pričalo i o osvojenom broju medalja i kompletnom učinku naših sportista na Olimpijskim igrama. Ovako ne preostaje ništa drugo nego najaviti 2021. godinu kao olimpijsku, jer iz Japana garantuju da će se Igre održati od 23. jula do 8. avgusta.

Pročitajte još

Sportistima su potpuno poremećeni planovi, rasporedi i aktivnosti u 2020, ali se svi nadaju da će stvari polako krenuti da se vraćaju u normalu. U Međunarodnom olimpijskom komitetu raste optimizam, jer bi širenje upotrebe vakcina značilo i lakše održavanje Olimpijskih igara. U Japanu uveliko smišljaju zdrastveni protokol kako bi stavili sve stvari pod kontrolu, a kako se događaj bude približavao biće jasnije šta se očekuje od učesnika kada su mere zaštite u pitanju. Želja organizatora je da i publika bude prisutna, jer bi bez nje borba za medalje imala daleko manju čar. Na probnim takmičenjima u toj zemlji sve je prošlo u najboljem redu sa određenim brojem gledalaca na tribinama…

Ono što se u ovom trenutku zna jeste da će ove Olimpijske igre biti drugačije od prethodnih i da za sada Srbija ima 64 kvalifikovana učesnika. Na tom spisku se nalaze sledeći sportisti: Ivana Španović, Armin Sinančević (atletika), Čaba Silađi, Anja Crevar, Vuk Čelić i Velimir Stjepanović (plivanje), Milica Mandić, Tijana Bogdanović (tekvondo), Mate Nemeš, Stevan Mićić, Mihail Kadžaja (rvanje), Strahinja Stefanović, Milica Starović (kajak), Miloš Vasić, Martin Mačković (veslanje), Jasmina Milovanović, Zorana Arunović, Damir Mikec, Milutin Stefanović, Andrea Arsović, Sanja Vukašinović (streljaštvo).

Uz njih tu su ženska odbojkaška reprezentacija (12 igračica), ženska košarkaška reprezentacija (12 igračica), muški vaterpolo nacionalni tim (12 igrača), muška ekipa „tri na tri“ basket (četiri člana), muško stonoteniski tim (tri člana).

MN Press

Na prethodnim Igrama u Riju naša delegacija je brojala 103 sportista u 14 sportova. Iz Brazila se vratila sa osam medalja – dve zlatne, četiri srebrne i dve bronzane. Vaterpolisti će braniti u Tokiju zlato, za razliku od rvače Davora Štefaneka koji je krajem prethodne godine završio karijeru.

Naše najbolje odbojkašice su bile srebrne, a ove godine dolaze kao najveći favorit za zlatnu medalju, jer su aktuelne evropske i svetske šampionke. Trofej u Japanu bi zaokružio neverovatnu dominaciju tima koji predvodi Zoran Terzić. Srebro je tada osvojila i Tijana Bogdanović, koja će i ove godine imati priliku za novi uspeh. Drugo mesto je tada pripalo i kajakašima Tomićeviću i Zoriću, kao i košarkašima Srbije. Bronzu je pripala Ivani Španović i ženskoj košarkaškoj selekciji.

MN Press

U narednih nekoliko meseci šansu da se pridruže već poznatnom društvu imaće još atletičara, plivača, strelaca, rvača, kajakaša, veslača, a do vize mogu i srpski bokseri, karatisti. Videćemo i da li će neko od muških takmičara u tekvondou uspeti da se kvalifikuje, kroz plasman na svetskoj rang listi. Od džudista skoro pa siguran je Nemanja Majdov, a svoje mesto u Tokiju mogu da nađu i Aleksandar Kukolj, Andrea Stojadinov i Milica Nikolić.

Prema rang listi će se odrediti i učesnici u belom sportu, svaka zemlja može da ima maksimalno po četiri učesnika u pojedinačnoj konkurenciji muškoj i ženskoj. Kad su teniseri u pitanju u Tokiju će zlatnu medalju koja mu nedostaje juriti Novak Đoković, a uz njega velike šanse da budu tamo imaju Dušan Lajović, Filip Krajinović i Miomir Kecmanović. Kod žena sve su daleko od pozicije koja vodi u Japan.

Profimedia/Okan Ozer / Anadolu Agency

Broj srpskih sportista značajno mogu da poprave još dve ekipe. Za plasman će se na kvalifikacionom turniru u Beogradu boriti košarkaši, koji su u Riju bili na drugom mestu pobedničkog postolja. Očekuje se da izabranici Igora Kokoškova opravdaju očekivanja i rezervišu avionske karte, a onda i da se bore za jednu od medalja. Uz njih još se čekaju rukometašice Srbije, koje će kvalifikacioni turnir igrati u Mađarskoj.

Srbija je na Olimpijskim igrama u Pekingu imala 92 predstavnika u 11 sportova i osvojene su tri medalje – jedno srebro i dve bronze. Četiri godine kasnije u Londonu delegaciju je činilo 116 sportista u 15 sportova – rezultat su četiri medalje: zlato, srebro, dve bronze. U Riju je bilo 103 takmičara iz 14 sportova, doneto je osam medalja.

Gledajući brojke, zaključuje se da se broj odličja s godinama povećavao, videćemo da li će se tako nastaviti i u ovoj neparnoj olimpijskoj godini. Šanse da se tako nešto i desi biće veće ukoliko srpski olimpijski tim bude brojniji nego što je u ovom trenutku…

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike