Novak mu nije favorit u Parizu: Vilander vidi Nadala sa trofejom, Srbinu i Grku male šanse

27.05.2021

10:18 >> 10:21

0

Šveđanin ponovo ima loš osećaj za najboljeg igrača sveta, možda se opet vara

Novak mu nije favorit u Parizu: Vilander vidi Nadala sa trofejom, Srbinu i Grku male šanse
Copyright Profimedia

Šveđanin Mats Vilander kao pobednika Rolan Garosa vidi Rafu Nadala, a sasvim male šanse da ga iznenade imaju Novak Đoković i Stefanos Cicipas, pod jednim uslovom.

– Nisam siguran da je Nadal jak kao ranije. Iako je prošle godine na najlakši način došao do trofeja na Rolan Garosu, imam osećaj da dolazi dovoljno mladih tenisera koji mu mogu oduzeti deo samopouzdanja. Ako u tome uspeju, onda u finalu protiv Đokovića ili Cicipasa, imaju malu šansu da naprave iznenađenje – rekao je Vilander za Eurosport.

Čuveni Šveđanin kaže da se bližimo istorijskom poduhvatu kada je tenis u pitanju, jer ako Nadal dođe do 21. grend slema u karijeri, to će još jedino biti sposoban da dostigne Novak Đoković i niko više posle njega:

Profimedia

– Biće neverovatno ako Rafa osvoji svoju 14. titulu na Rolan Garosu, neverovatan rekord koji nikada neće biti dostignut. Ako dođe do 21. grend slema, najverovatnije da postoji još jedno ljudsko biće koje ima priliku da ga pretekne, a to je Novak Đoković, jer ne verujem da ćemo ikada imati situaciju da neko osvoji toliko titula na najvećim turnirima. Znam da smo to rekli i za Pita Samprasa kada je osvojio 14, ali sada smo na definitivno došli do tog razdoblja. Ne verujem da će se neki 18-godišnjak pojaviti i početi da pobeđuje sve. Moguće je, ali mislim da se to neće dogoditi s načinom na koji se razvija igra. Mislim da je to velika prilika za Nadala da uđe u istoriju.

Tanjug/ AP Photo/ Gregorio Borgia

Vilander veruje da su Federer i Serena Vilajms napravili dobre odluke time što su odlučili da se pojave na Rolan Garosu, gde po tradiciji ne postižu najbolje rezultate. Federer uz to dolazi sa porazom u 1. kolu turnira u Ženevi, što je još jednom pokazalo da mu zemlja nije omiljena podloga, pa čak ni ona u rodnoj Švajcarskoj:

– Mislim da su njih dvoje doneli ispravne odluke, jer mislim da im porazi ne znače ništa, ali pobeda, dve ili tri, bile bi veoma značajne u smislu igre i vežbanja, u smislu sigurnog pojačanja forme Pretpostavljam da Rodžerov nedavni poraz u Ženevi neće biti sjajan za njegovo samopouzdanje u Parizu, ali mislim da neće imati nikakve razlike kada ode na travu. Mislim da je neophodno da igraju jer postoji šansa da toliko dobiju na Rolan Garosu ako pobede meč ili dva.

Ženeva je pokazala da Federer na šljaci može neprijatno iznenaditi svoju veliku armiju navijača na celoj planeti, ali Vilander ne misli da će mu i takav scenario ugroziti reputaciju:

Profimedia

– Ništa neće promeniti njegovu tenisku zaostavštinu. Ionako mu neće odlučivati poslednje dve godine karijere kada je reč o tome da li je najveći igrač na svetu i taj sud nećemo donositi u narednih pet godina. Sudićemo mu više prema onome što je uradio sa sopstvenom generacijom igrača kada je gubio mečeve na bilo kojoj podlozi. Rodžer pokazuje da mu je stalo do igre, on jednostavno voli da igra tenis i nije završio, zato će biti ocenjen kao jedan od najvećih.

Vilander je dao i matematičku procenu onoga što bi moglo da se desi kako bi Federer ponovo podigao trofej pobednika Vimbldona:

– Mislim da može da pobedi na Vimbldonu, jer samo treba da dostigne najviši nivo svog tenisa u jednom ili dva meča. Može da preživi mečeve na travi igrajući na nivou od oko 80 odsto protiv 90 odsto igrača. Ima oko deset igrača gde treba da igra malo bolje od 80 odsto, a onda naravno postoje dva ili tri igrača, koje neće pobediti ako ne igra 100 odsto. Ne mora sve vreme da igra 100 odsto. Na ovaj način biće još par godina pred njim – zaključio je Vilander za Eurosport.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike