Prežaljena Zvezda, u ludoj završnici, srušila Cedevitu Olimpiju i ostala u trci za prvo mesto

14.04.2021

18:09 >> 18:45

0

Autor: Adam Štulić

Crveno-beli u retko viđenom finišu slavili protiv slovenačkog tima

Prežaljena Zvezda, u ludoj završnici, srušila Cedevitu Olimpiju i ostala u trci za prvo mesto
Copyright MN Press

Ovo samo košarka može da priušti. U malo kojem sportu za 15 sekundi možete da pređete put od prežaljenog do pobedničkog tima, kao što je to u “kraljici igara”, a u sredu uveče “od pokojnika do pukovnika” stigla je Crvena zvezda. U odloženom meču 11. kola ABA lige, crveno-beli su u dvorani “Aleksandar Nikolić” savladali Cedevitu Olimpiju 82:81 (24:24, 28:27, 17:14, 13:16), overili drugo i ostali u borbi za prvo mesto na kraju ligaškog dela sezone.

Cela utakmica u beogradskom hramu košarke stala je u završnih dvadesetak sekundi meča, u koje su gosti ušli sa plus tri (81:78). Ne želeći da omoguće Zvezdi da eventuualnom trojkom dođe do izjednačenja, izabranici Jurice Golemca napravili su faul nad Brankom Lazićem, koji je bio uvod u neverovatnu seriju grešaka slovenačkog tima, za koje su na kraju morali da budu kažnjeni.

Zvezdin kapiten je bio polovično precizan s linije penala, ali je Lojd došao do skoka u napadu, posle čega je, 15 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene, na slobodna bacanja stao Volden. Američki bek je bio precizan oba puta i poravnao je rezultat na 81:81. Dejan Radonjić je odlučio da brani poslednji napad i, ispostavilo se na kraju doneo je pravu odluku.

MN Press

Tri sekunde pre kraja, Lojd je ukrao loptu Periju, koji je potom faulirao Simonovića. Iskusni srpski reprezentativac je prvo slobodno bacanje ubacio, drugo namerno promašio, a gosti za preostale dve sekunde nisu mogli da urade ništa kako bi promenili konačan epilog meča.

Prvo poluvreme jednog od regionalnih derbija bilo je veoma efikasno (52:51 za Zvezdu) i puno preokreta. Ekipe su igrale u serijama, a bolje su startovali gosti, koji su na polovini prve deonice došli do šest poena viška.

Mučili su se crveno-beli u napadu, sve dok Džordan Lojd, koji je zajedno sa Korijem Voldenom večeras odigrao 50. meč u Zvezdinom dresu, nije uzeo loptu, vezao 10 poena (tri trojke, jedna uz faul i pogođeno dodatno bacanje) i skinuo okove sa ruku svojih saigrača.

Sredinom druge deonice delovalo je da će srpski evroligaš krenuti da slama otpor rivala. Mini serijom 6:0, koju su kreirali Davidovac i Dobrić, Zvezda je otišla na, u prvom poluvremenu najvećih, plus sedam, ali su gosti potom krenuli da pogađaju šuteve sa distance i došli su do preokreta.

Poklon od bivšeg kluba uoči prvog podbacivanja, nije smekšao Jaku Blažiča. Slovenački reprezentativa, koji je bio jedan od najraspoloženijih igrača gostujućeg tima, posebno u prvom poluvremenu, vezao dve trojke i pogurao ljubljanski tim do vođstva 48:43 u samom finišu prvog poluvremena, koje je završeno serijom Zvezde 9:0 i ubačenim šutem Rupnika van linije 6.75.

Sjajni procenti šuta iz prve dve deonice (Zvezda 55% iz igre, Cedevita Olimpija 56%) očekivano su pali u nastavku meča. To se posebno osetilo u igri gostiju, koji skoro četiri minuta na startu treće deonice nisu postigli koš, što je Zvezda iskoristila da ode na, na ovom meču najvećih, plus osam (59:51).

Ipak, gosti su, predvođeni Perijem, Hopkinsom do odlaska na poslednji dvominutni odmor uspeli da uhvate rezultatski priključak i potom preko Blažiča i Rupnika (trojke za 75:75) dođu do egal i penal završnice u kojoj su imali sve, a na kraju su ostali bez ičega.

CRVENA ZVEZDA: Hol, Volden 13, Lojd 19, Uskoković, Davidovac 17, Lazić 6, Rit 2, Radanov, Dobrić 9, Simonović 9, Kuzmić 7.

CEDEVITA OLIMPIJA: Radović, Peri 19, Hopkins 8, Duščak, Murić 3, Blažič 14, Braun 6, Hodžić 3, Džons 10, Dimec, Marinković 4, Rupnik 14.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike