Košarka u "mehuru" iz ugla kapitena reprezentacije Srbije

02.12.2020

12:22 >> 12:47

0

Aleksa Avramović za 24sedam otkriva šta se dešavalo u Finskoj tokom kvalifikacija za EP

Košarka u "mehuru" iz ugla kapitena reprezentacije Srbije
Copyright Promo/FIBA

Vrata drugog “prozora” su zatvorena. Srbija je u Finskoj kad se sve sabere i oduzme došla nadohvat evropske vize, koju treba da overi u februaru. Desio se poraz od Švajcarske, dva dana kasnije je upisana pobeda protiv Finske – pa je sada skor na tabeli 2-2. Ispred je Gruzija 4-0, iza su Švajcarska i Finska sa 1-3. Gruzija kao jedan od domaćina i još dve selekcije će se naći na Evropskom prvenstvu 2022. godine.

Kako su “orlovi” doživeli poraz, kakva su se osećali pred drugi meč, šta su radili u toku slobodnog vremena… Za 24sedam utiske je preneo košarkaš kome je poverena kapitenska traka – Aleksa Avramović. Red je bio da se krene od prvog meča.

Bila je to jedna atipična utakmica, na kojoj su oni pogodili sedam trojki za redom u prvoj četvrtini. To im je podiglo samopouzdanje. Nisu imala baš ništa da izgube – pojašnjava Avramović. –  Grupa košarkaša koji su na okupu desetak godina, znaju se veoma dobro. Mi smo se skupili kao reprezentacija Srbije, koja je uvek favorit sa kim god da igra. Imali smo kratak vremenski period da primimo sve informacije od stručnog štaba i da izađemo da pobedimo tu utakmicu. Imali smo želju i entuzijazam, ali oni su sjajno otvorili, igrali su na tim krilima do samog kraja. Pogodili su 13 trojki uz nenormalne procente, i stvarno su ubacili neke “ludačke” šuteve. Prilikom kojih dobro odigramo celu odbranu, ali oni na kraju daju iz neke teške pozicije. Tako su održavali tu prednost…

Košarkaš Estudijantesa smatra da igra u ofanzivi nije bila problem srpskog tima.

– Bili smo organizovani, igrali smo dobro u napadu, samo smo imali probleme u odbrani. Nismo posao odradili kako je trebalo. Oni su pogađali ono što se retko daje. Svaka im čast, odigrali su muški i pobedili nas. Normalno je da su se radovali onako na kraju. Protiv reprezentacije Srbije je motiv uvek ogroman i to moramo da imamo na umu, jer smo košarkaška velesila godinama unazad.

Pročitajte još – Anđušić: Ponosan sam na ove momke, uvek ću biti tu za Srbiju

Poraz je malo usporio put “orlova” ka Evropskom prvenstvu, ali im nije vezao ruke u narednom meču.

Nismo osetili pritisak, jer smo znali da ako odigramo onako kako smo planirali da Finska nema šanse da nas pobedi. Stvarno smo tako i počeli utakmicu – tvrdo. Prva petorka je sjajno odradila prvih pet, šest minuta divovski posao u odbrani. Mi ostali smo nastavili da poštujemo te principe koje smo zacrtali – da igramo čvrstu odbranu, da im ne dajemo lake šuteve. Uspeli smo da ih zatvorimo i dobili smo utakmicu. Oni su, po mom mišljenju, mnogo bolja i kvalitetnija reprezentacija od Švajcarske. Ali to je život, zakoračili smo ka EP i nadam se da ćemo to potvrditi u sledećem prozoru.

I kada je na semaforu bio nepovoljan rezultat za Srbiju i kada je bilo suprotno, Igor Kokoškov je sasvim miran stajao pored aut linije. Nije igračima unosio nikakvu nervozu…

Selektor ima neverovatnu kontrolu emocija. Stvarno svaka mu čast na mirnoći. To je jedna sjajna vrlina – pohvalio je trenerski pristup Avramović. – Ovo je meni drugi put da radim sa njim, jer sam bio i u prethodnom “prozoru”. Uvek ima mnogo stvari da se nauči. Kratak je vremenski period da se uđe u ritam, mora da se prikupi sve za tri dana i da se izbaci na teren. Igor je sjajan trener, to govori njegov košarkaški opus. Suludo je objašnjavati koliki je on stručnjak.

MN Press

Iako obično jedan sastav Srbije obezbedi plasman na takmičenje, a drugi na njemu učestvuje, Aleksa kaže da su njemu utakmice u kvalifikacijama mnogo donele.

– Ti “prozori” su u toku sezone… Uvek je drugačiji sastav. Ja sam bio tu za svaki “prozor”, iako nisam svaki igrao. Ali, to je iskustvo koje je zlata vredno. Bolje ukapiraš sistem… Svaki naredni “prozor” za mene je bio sve lakši.

Ovo je bio prvi koji je odigran u neobičnim uslovima zbog pandemije virusa korona.

– Kao da smo zaključani – opisuje Avramović. – Došli smo u isto vreme nas sedmorica, osmorica i sa aerodroma nas je pokupio minibus. Došli smo tamo, odradili odmah na ulazu PCR test. Sutradan su stigli rezultati. Nije bilo izlazaka, svaka ekipa je imala sprat na kome se kretala. Mi smo bili na četvrtom, odvojeni od sveta. Mogli smo ujutru da treniramo 45 minuta, a uveče sat i po. Da bi sve ekipe isto trenirale, a i da bi ljudi imali vremena da dezinfikuju salu. Sve se radilo po pravilima.

Slobodno vreme su reprezentativni drugovi provodili u lepom raspoloženju.

– Stvarno nam je bilo super. Atmosfera je bila sjajna, držali smo se svi zajedno. Svi smo skoro približnih godina, znamo se iz mlađih kategorija. Bilo je super da se okupimo ponovo… Ako smo zaključani, daj da se družimo i nadoknadimo to što se nismo videli godinama i mesecima. Meni je stvarno lepo iskustvo.

Na ovom okupljanju Aleksa Avramović je za sav trud i rad prethodnih godina nagrađen kapitenskom trakom.

Uvek sam kao mali želeo da igram za reprezentaciju. Taj san je oduvek prisutan. Borio sam se za to da jednog dana budem član reprezentacije. Ali, ta kapitenska uloga koju mi je stručni štab poverio predstavlja veliku čast i odgovornost. Za mene je ta traka verovatno jedna od najlepših stvari koja mi se desila u životu…

Pročitajte još: Poznato je 11 učesnika Evrobasketa 2022.

Srbiji su preostale još dve utakmice u februaru – protiv Gruzije i Švajcarske. Jedna pobeda znači siguran plasman na EP, a moguće je čak da se prođe i sa dva poraza…

Mi ne smemo da razmišljamo o tome. Moramo da idemo na pobedu na svakom meču, jer smo reprezentacija Srbije. Nema kalkulacija, znamo da smo malo ljude u Srbiji iznervirali porazom od Švajcarske, ali to je život. Dešava se i moramo da idemo samo napred – završio je Avramović.

ESTUDIJANTES U SIGURNOJ ZONI

Za Aleksu se sada nastavlja njegova španska priča u dresu Estudijantesa (skor 4-8, 14. mesto od 19 ekipa).

– Bilo je do sad neplaniranih poraza – mogli smo da dobijemo Unikahu i još nekoliko utakmica. Stvarno smo bez veze izgubili. Baš sam želeo da dobijemo te neke mečeve i da budemo sada u borbi za plej-of. Ovako smo u nekoj sigurnoj zoni sa trenutnim skorom. Imamo lep raspored ispred nas, protiv svake ekipe koja nas čeka u narednom periodu možemo da dobijemo.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike