Švajcarci šokirali Srbiju u Finskoj

28.11.2020

16:39 >> 19:38

0

Naši upisali drugi poraz u kvalifikacijama - 90:92

Švajcarci šokirali Srbiju u Finskoj
Copyright Promo/FIBA

Ogromno iznenađenje na otvaranju takmičenja u “balonu” u Finskoj napravila je Švajcarska protiv selekcije Srbije92:90. Ovo je njihova tek prva pobeda u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine (1-2), pa sada imaju isti učinak kao i “orlovi” (1-2).  Ekipa Igora Kokoškova će imati priliku da popravi utisak u ponedeljak protiv reprezentacije Finske, protiv koje će imperativ pobede biti još veći.

Iako su tokom većeg dela susreta srpski košarkaši jurili prednost protivnika, na kraju su imali napad za pobedu (90:90), ali je on prerano završen izgubljenom loptom Danila Anđušića. Stigao je odgovor u poslednjoj sekundi od Dušana Mlađana, za veliko slavlje njihove selekcije…

Pročitajte još – Kokoškov za 24sedam: Za nas se i u „balonu“ u Finskoj igra veliko takmičenje

Švajcarci su znali da nemaju šta da izgube na meču protiv Srbije i da mogu da odigraju znatno opuštenije nego njihov protivnik. Međutim, verovatno ni oni sami nisu mogli da zamisle da će ih šut za tri od početka utakmice služiti kao na individualnom šuterskom treningu. U prvoj četvrtini ubacili su šest trojki iz sedam pokušaja. Posebno motivisan bio je Marko Mlađan, košarkaš Švajcarske sa našim korenima. Srbija je preko Boriše Simanića došla do vođstva 15:8 sredinom prve deonice, ali je onda rival zahvaljujući odličnom šutu iz daljine, za koji naši nisu imali rešenje, došao do prednosti – 28:25.

U drugoj deonici su Švajcarci nastavili po starom – sa pokušajima za tri. Srpski tim je predvodio Aleksa Avramović, koji je doneo trojkom vođstvo sredinom ove četvrtine – 40:36. Pokušavao je selektor Igor Kokoškov čestim izmenama da pronađe petorku koja najbolje može zajedno da funkcioniše… Međutim, mnogo toga nije išlo tečno u igri Srbiji i u odbrani i u napadu, pa su opušteni i bolje uigrani Švajcarci iskoristili to da postignu čak 49 poena za poluvreme. Na pauzi je rezultat bio – 49:44.

Njihova prednost je u trećoj četvrtini išla i do plus devet (55:46). U teškoj situaciji bila je srpska reprezentacija, sve dok nije uspela da izvuče izjednačenje u poslednjem minutu ove deonice – 71:71 je bilo posle trojke Anđušića. Otežavajuća okolnost za “orlove” je bila što su konstantno morali da jure rezultatski za protivnikom. Tek pet minuta pre kraja na semaforu je sijalo naše vođstvo – 85:83. Međutim, usledila je tehnička greška Anđušiću, pa onda opet trojka Švajcarske, pa faul u napadu Simanića, nesiguran pokušaj Zagorca… Sve to je kaznio Kovač trojkom za 90:85.

U poslednjem minutu Apić donosi izjednačenje – 90:90 i nadu da ipak Srbija može do trijumfa. Baldasar je potom promašio dva slobodna bacanja i tako našima otvorio vrata pobede. Međutim, Anđušiću je na sredini terena ispala lopta iz ruke, pa je napad za trijumf imala Švajcarska. Odlučili su “orlovi” da brane napad, a da ne prave faul. Kazna je ponovo stigla od Dušana Mlađana i to u poslednjoj sekundi – 92:90.

ŠVAJCARSKA: Dubas 6, Kazadi 16 (8sk, 7as), Kovač 14, M. Mlađan 18, Enzege, Gravet, Jurković 4, Kotur 7, Baldasar 4, Nzege 7 (7sk), D. Mlađan 16, Zin.

SRBIJA: Anđušić 20 (3sk, 4as), Avramović 23 (4sk, 4as), Jeremić (4sk), Kravić 2, Zagorac 7 (4sk), Apić 20 (6sk), Dangubić 5, Novak, Peno, Pot, Radanov, Simanić 13 (4-3 za tri).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike