Filipovski o oscilacijama, pobedi, otvorenim šutevima, Tomasu, opterećenju na poziciji krilnog centra...

09.12.2020

21:53 >> 21:56

0

Autor: N. St.

Trener Partizana zadovojlan trijumfom u Evrokupu

Filipovski o oscilacijama, pobedi, otvorenim šutevima, Tomasu, opterećenju na poziciji krilnog centra...
Copyright MN Press

Zacrtano, ispunjeno. Košarkaši Partizana su napravili prvi korak. Pobedom protiv Bahčešehira su obezbedili plasman u Top 16 fazu Evrokupa.

Trener crno-belih Sašo Filipovski je imao dosta razloga za zadovoljstvo.

– Osećam se dobro zbog momaka koji su naporno radili. Psihološki nije bilo lako, dve utakmice smo izgubili za jedan poen. Znali smo da moramo da pobedimo, bili smo u grču zbog svega toga, značaj meča je stvorio dodatni pritisak. Osim toga, igrali smo protiv tima koji je dobio Huventud, od Uniksa je izgubio u poslednjem napadu. Ponavljam, srećan sam zbog mojih igrača i sada možemo da nastavimo da se borimo u Evropi za što bolju poziciju u grupi i da u ABA ligi idemo meč po meč – rekao je Filipovski.

 Pročitajte još: Tomas je naredio: Partizan ide u Top 16

Vraćao sa gostujući tim kada god bi Partizan pokušao da se odlepi.

– U momentima pritiska moraš da veruješ i da budeš opušten. Izabrao sam momke koji su odgovarali taktici. Pogodili smo neke šuteve, imali skokove, defanzivno smo bili dobri. Bahčešehir ima odlične igrače,  šutirali su za tri čak 53 odsto. Tu je Grin, trojicu čuvara smo menjali na njemu i pored svega toga je dao 25 poena.

Govorio je o oscilacijama koje se često dešavaju.

– Ima dosta razloga za to. Nov sam trener, mesec dana sam tu, bilo je mnogo utakmica. Malo nam nedostaje samopouzdanje, još je ovde bio i pritisak zbog važnosti meča. Nadam se da ćemo vremenom igrati opuštenije i tečnije tokom svih 40 minuta, sa manje padova u igri. Novi igrači? Trenutna situacija je takva kakva je, igrači imaju ugovore, finansijska situacija nije laka, još sa ovim virusom. Ne može tek tako novac da se baca na nove. Igrači se trude, pokšavaju da pronađu pravi put, za sada ne tražimo promene.

Meč je prelomio Rašon Tomas.

– Bori se, igrao je mnogo, 32 minuta. Imamo probelm na toj poziciji četiri. Veličković je probao sa jednom nogom da pomogne. Pije lekove protiv bolova. Miku nismo imali zbog povrede duže vreme, odradio je jedan i po trening. Ne zna još te sisteme igre da bismo ga koristili na četvorci. Moraćemo da tražimo neko rešenje na toj poziciji. Istina je da je Tomas opterećen u poslednjih nekoliko mečeva.

Upitan da li Tomas mora da pruža ovakve partije u kontinuitetu kaže:

– Mora samo da se umre. I moja i njegova želja jeste da igra ovako. Može da pogodi, nije ne šuter. Treba nam u odbrani, skoku, ali treba da bude i rasterećen na poziciji krilnog centra. Ne može da igra 32 minuta i u budućnosti kao što je igrao danas.

Pročitajte još: Uniks se baš kockao protiv Burža, Kenan heroj Kazanja

Primetno je da igrači sve češće šutiraju kod otvorenih pozicija, da se ne plaše.

– Tražim od njih da igraju hrabro i da ginu u odbrani, ali da u napadu šutiraju kada su otvoreni. Ako imate otvoren šut i razmišljate da li da ga uzmete, onda ulazite u psihološke probleme i to utiče na igru. Imamo igrače, onaj ko je u formi treba da uzima više tih šuteva i raduje me što je tako.

Na kraju se složio sa konstatacijom da je ključ bila energija.

– Sigurno jeste. Zahvalan sam mom stručnom štabu i pomoćnicima na perfektnom skautingu protivnika, kao i fizioterapeutima i doktorima koji su regenerisali ekipu u ovakvom ritmu. Teško je pratiti sve, ne smete mnogo da izlazite, imate dva testiranja na koronu nedeljno, ako budete pozitivni dve nedelje morate u izolaciju. Zato svi rade sve, daju sve od sebe i zahvalan sam njima što čuvaju našu energiju i igrače – zaključio je Filipovski.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike