Antonić za 24sedam: Da se borimo za OI bez najboljih igrača? E to stvarno nema smisla

23.09.2020

13:28 >> 13:41

0

Saradnik selektora košarkaške reprezentacije Srbije Igora Kokoškova o problemima koji će se javiti ukoliko NBA liga zaista počne tek u januaru 2021. godine

Antonić za 24sedam: Da se borimo za OI bez najboljih igrača? E to stvarno nema smisla
Copyright MN Press

Izjava komesara NBA lige Adama Silvera da bi naredna sezona mogla u Americi da počne u januaru 2021. godine, donela je lavinu mogućih problema.

Jedan od njih je sigurno vezan za reprezentaciju Srbije, koja ne bi u kvalifikacijama za Olimpijske igre mogla da računa na najjači sastav. Turnir je prema sadašnjem rasporedu planiran da se održi od 29. juna do 4. jula, a to bi značilo da Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Boban Marjanović, Marko Gudurić i eventualno Alen Smailagić, ne bi mogli da se odazovu pozivu selektora Igora Kokoškova. Takođe, alarm se pali i kad su same Olimpijske igre u pitanju (23. jul – 8. avgust), jer bi verovatno borbe za titulu u NBA plej-ofu bile u istom terminu.

Kako na ovu zbrku reaguju u redovima naše reprezentacije za 24sedam otkriva pomoćnik selektora Igora Kokoškova Jovica Antonić.

– Pojava virusa korona je ove godine potpuno sve pretumbala i zakomplikovala, pogotovo kad je košarka u pitanju. Takmičenja su prebačena za naredno leto. To se toliko nagomilalo, da stvarno zvuči nemoguće da se ostvari. Po mom mišljenju je jedino rešenje da se Olimpijske igre potpuno otkažu i da onda sve krene kako treba po redu.

MN Press

Ukoliko se sve bude igralo po trenutnim planovima, Antonić smatra da to ne bi bila ispravna odluka.

Sve može da se odigra, ali je pitanje koliko ima smisla. Sa kojim timom mi da izađemo na teren? Imali smo istu problematiku u kvalifikacijama za SP i EP, jer i tad nisu mogli da dođu najbolji, ali ovo je ipak viši nivo. Nisu u pitanju samo NBA igrači… Pogledajte Evroligu, ko može da garantuje da neće biti pomeranja utakmica, odlaganja, produžavanja sezone. Onda ako ti nedostaju i evroligaški asovi, sa kakvim sastavom da odeš na Olimpijske igre. Izgubiće se glavni cilj, neće biti pravog takmičarskog značaja i sportskog karaktera, bez najboljih igrača svih selekcija takmičenje nema težinu. Umesto da dolazi do rasterećenja u rasporedu, mi dolazimo do nestvarnog nagomilavanja. Problem je što svaka liga gleda svoj interes i zajedničko rešenje ne postoji. Važi zakon jačeg i bogatijeg.

Ko su rivali na kvalifikacionom turniru

Rivali selekcije Srbije na putu ka Olimpijskim igrama u Tokiju su reprezentacije Novog Zelanda, Dominikanske Republike, Portorika, Italije i Senegala. Vizu će obezbediti samo pobednik turnira, čija je organizacija poverena Beogradu.

Iskusni stručnjak se osvrnuo i na novu epizodu nacionalnog tima, koja je počela dolaskom na klupu Igora Kokoškova. On je bio deo i prethodnog stručnog štaba, kada je sarađivao sa Aleksandrom Đorđevićem.

– Bili smo zajedno tu šest godina, meni je bilo super, baš kao što je i sada. Sve je drugačije, ali sjajno funkcioniše. Imali smo “prozore” početkom godine i tad se videlo da smo se dobro uklopili. Igor je mnogo vremena proveo u Americi, tako da su mu bili potrebni saradnici odavde. Komunikativan je, zna šta hoće, kvalitetan stručnjak, a i veoma dobar za saradnju.

Nezaobilazna tema ovih dana u košarkaškim krugovima je sigurno Nikola Jokić i njegove partije u završnici najjače lige na svetu.

Ma Nikola je čarolija. Ne postoji na planeti igrač na toj poziciji sa takvim gabaritima. Stvarno je čarobnjak. Džabe kada dajete po 30 poena, ostvarujete tripl-dabl učinke, a vaš tim ne igra dobro. A pogledajte njega, čini celu ekipu boljom i to je prelepo gledati – poručio je za kraj Jovica Antonić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike