Jokić je najbolji iz bivše Juge, ali gleda u leđa Evropljanima

06.12.2021

16:32

0

Autor: 24sedam

Listu od 75 najboljih stranih košarkaša u NBA ligi predvodi Hakim Olajdžuvon, srpski centar na osmom mestu

Jokić je najbolji iz bivše Juge, ali gleda u leđa Evropljanima
Nikola Jokić - Copyright Profimedia

Neće se svako složiti sa ovakvim izborom, ali držaćemo se one da o ukusima ne treba raspravljati...

Čuveni "Yahoo sports" napravio je listu od 75 (zbog 75. godišnjice NBA lige) najboljih neameričkih košarkaša u istoriji.

Naravno da se na spisku našao veliki broj igrača sa prostora bivše Jugoslvije, a najbolje kotiran je naš reprezentativni centar Nikola Jokić.

Džoker se nalazi na osmom mestu, uz obrazloženje da je osvojio MVP nagradu, bio deo najboljeg tima NBA lige dva puta, učestvovao na Ol-staru tri puta, a ima i olimpijsko srebro sa Srbijom.

MN Press
 

Drugi najbolje plasirani srpski košarkaš je Predrag Stojaković, koji se našao na 16. mestu na listi. Stojaković je u karijeri osvojio jednu titulu u NBA ligi, jednom je bio izabran u drugi najbolji tim NBA lige, tri puta je bio učesnik Ol-Stara, dok je sa reprezentacijom osvojio zlato na Svetskom i Evropskom prvenstvu, gde je osvojio i MVP nagradu.

Vlade Divac je proglašen za 20. najboljeg internacionalnog igrača, a njega su na to mesto doveli veliki uspesi sa reprezentacijom. Tokom karijere Divac je osvojio jedno zlato na Olimpijskim igrama, dva puta je osvojio Svetsko prvenstvo, a čak tri puta je osvojio Evropsko prvenstvo. U NBA ligi je jednom bio učesnik Ol-Stara, a nalazi se na 30. mestu po ukupnom broju blokada u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

MN Press
 

Dejan Bodiroga je zauzeo 50. mesto na listi i pored toga što nije nikada zaigrao u NBA ligi. Ipak Bodiroga je svoje umeće pokazivao u Evropi, gde je osvojio tri titule u Evroligi, dva puta je bio MVP fajnal-fora Evrolige, a jedanput je bio MVP Evrolige. Sa reprezentacijom je osvojio tri zlata na Evrobasketu, dva zlata na Svetskom prvenstvu i srebro na Olimpijskim igrama.

Najniže kotirani srpski košarkaš na listi je Predrag Danilović na 67. mestu. Osvojio je dve titule Evrolige i jednu MVP nagrada fajnal-fora Evrolige. Sa reprezentacijom je četiri puta bio šampion kontinenta, a jednom je osvojio srebro na Svetskom prvenstvu.

Tanjug/AP Photo/Mićael Ainsworth
 

Što se tiče ostalih košarkaša sa prostora bivše Jugoslavije koji su se našli na listi najviši plasman je ostvario Luka Dončić, koji je na 11. mestu liste. Iza njega su Dražen Petrović (14.), Toni Kukoč (22.), Nikola Vučević (24.), Goran Dragić (29.), Dino Rađa (37.), Bojan Bogdanović (61.), a najniži plasman ostvario je Jusuf Nurkić koji je zauzeo 74. mesto na listi.

Za najboljeg košarkaša na ovoj listi proglašen je Hakim Olajdžuvon, drugi je Dirk Novicki, a treći je Janis Adetokumbo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike