NBA karijera koja je trajala samo 3,9 sekundi: Bio je megatalenat, ali ga je luda glava odvela na stranputicu

03.10.2021

05:30

0

Autor: 24sedam

Za sebe kaže da je verovatno najplaćeniji NBA košarkaš po vremenu provedenom na parketu

NBA karijera koja je trajala samo 3,9 sekundi: Bio je megatalenat, ali ga je luda glava odvela na stranputicu
Copyright Profimedia

Da li ste čuli za košarkaša Džejmsona Karija? To je igrač koji je ostao upisan u istoriji NBA, ali ni po čemu lepom. On je naime imao najkraću karijeru u istoriji tog takmičenja, koja je trajala celih 3,9 sekundi!

Može se slobodno reći da tokom cele svoje NBA karijere nikada nije dodirnuo loptu, niti upisao ijedan statistički parametar.

Na NBA teren je prvi i poslednji put kročio januara 2010. godine, kao član Klipersa, protiv Bostona. Do kraja treće četvrtine ostalo je 3,9 sekundi, kada je ušao sa klupe da završi deonicu. I nikad više se nije vraćao na parket. 

Džejmson (dobio je ime po ocu Džejmsu i stricu Leonu) bio je zaista talentovan igrač. Kao srednjoškolac u Severnoj Karolini imao je neverovatne brojke, a ukupno je u poslednjoj godini upisao 3.302 poena (skoro 40 u proseku), više i od Majkla Džordana i Džejmsa Vortija, koji su, takođe, u toj saveznoj državi počeli svoj košarkaški put.

I njemu je ponuđeno da nastavi na slavnom koledžu Severna Karolina, u dresu popularnih Tar Hilsa, dogovorio je dolazak i stipendiju. Ali, jednog jutra, dok je bio na času umetnosti, dobio je poziv direktora.

- Mislio sam da ću da dajem autograme - rekao je nedavno.

U kancelariji su ga sačekali inspektori i uhapsili ga zbog prodaje marihuane - policajcu u civilu.

Priznao je krivicu, pušten je uslovno i morao je da radi 200 sati u društveno-korisnog rada. Bio je isključen iz tima i, što je bilo najgore, Univerzitet Severna Karolina mu je oduzeo stipendiju.

Preselio se u Oklahomu, igrao korektno, došao na draft 2007. godine, kada su ga birali Bulsi sa 51. mesta i prosledili u razvojnu ligu.

Počeo je da se polako nameće, da bi opet upao u nevolje. Uhapšen je zbog toga što je mokrio na ulici, optužen za lakše krivično delo, ali je ugrozio reputaciju u klubu koji bi mogao da mu pruži NBA šansu.

Čikago ga se ubrzo odrekao. Kari je na kratko stigao do Evrope (Ortez), odigrao svega nekoliko utakmica prije nego što se vratio u SAD, u G-ligu, prvo u Ajovu, pa u Springfild, sve dok 22. januara 2010. nije dobio poziv Klipersa, za desetodnevni ugovor.

Tri dana kasnije dobio je tih famoznih 3,9 sekundi, posle čega je bio oduševljen.

- Ovo su bile najbrže četiri sekunde svih vremena. Voleo bih da sam više vremena proveo na parketu. Sama činjenica da sam bio tamo me navela da se osećam kao normalan osoba, kao običan košarkaš. Osećao sam se kao kod kuće, kao da tu pripadam.

 

 

Nije mu se dalo. Otpušten je samo 12 sati kasnije, nakon što su Klipersi doveli Bobija Brauna. Za raskid ugovora dobio je 100.000 dolara.

Još četiri godine se bavio košarkom, stizao do Venecuele i Italije, da bi u oktobru 2014. ponovo uhapšen, zbog posedovanja marihuane i pištolja, a prilikom hapšenja je dao lažno ime.

Proveo je četiri meseca u zatvoru, pokušao da se vrati košarci, sve dok nije doživeo tešku saobraćajnu nesreću, koja mu je zauvek prekinula karijeru, sa 28 godina.

Para je ponestajalo, tako da je morao da se preseli negde gde je život jeftiniji.

Vratio se u u Oklahomu, gde je radio u fabrici hrane za pse i kao dostavljač. Radni dani mu traju 12 sati, radna nedelja 60. Priznao je da je posao dobio samo zato što mu je šef bio veliki navijač koledža Oklahoma.

Jednom ga je šef zamolio da ga zameni kao volonterski trener u dečijem timu. Kariju se to svidelo. Posle ga je šef zamolio da drži privatne časove njegovom sinu, a bivši igrač je pristao, za 20 dolara po času.

I tako je radio posle posla. Od sedam ujutru do sedam uveče, da bi od 19.15 radio sa decom. Dobar glas se pročuo, pa je tako počeo da radi sa sve više dece, da bi na kraju dao otkaz na poslu i potpuno se posvetio radu sa decom.

A šta je ostalo od NBA?

- Da li bi mi igranje u NBA donelo mir? Ne. Da li bih bio jezivo bogat? Da. Mislim da bih i sad mogao da šutiram bolje nego 80 odsto bekova u ligi. Ali, ne bih bio lično srećan svakog dana. Ovo je mesto na kome želim da budem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike