Pokuševski odjavio reprezentaciju zbog Oklahome, GM objasnio do detalja šta je bio plan

26.09.2021

09:01

0

Autor: 24sedam

Cilj je da postane bolji igrač, trebalo mu je vreme za trening, poručuju iz kluba

Pokuševski odjavio reprezentaciju zbog Oklahome, GM objasnio do detalja šta je bio plan
Profimedia.rs

Aleksej Pokuševski je imao vrlo dobru "ruki" sezonu u NBA. Bilo je uspona i padova, ali je na kraju pokazao da ume da igra na visokom nivou u kontinuitetu.

Naravno, nije to mnogo za 19-godišnjeg visokog igrača, niti je Oklahoma tim koji se bori za titulu, ali planovi su veliki. Ipak, Pokuševski je, baš kao i Alen Smailagić i Nikola Jokić, propustio reprezentativnu akciju.

Generalni menadžer Oklahome, Sem Presti otkrio je u razgovoru sa američkim medijima da je to bio zahtev kluba. On nije direktno pominjao reprezentaciju, ali je objasnio zašto mladi igrač nije nastupio u letnjoj ligi, u kojoj obično igraju svi koji se spremaju za drugu sezonu.

- Imali smo vrlo specifičan plan za njega. Hteli smo da ostane fokusiran samo na fizički trening da bi iz njega izvukao maksimum – rekao je Presti, pa nastavio.

- Kada igrači završe sezonu, posebno mladi kao što je on, morate da im date vremena za potpunu dekompresiju, mentalnu, fizičku i emotivnu da bi mogli da igraju mnogo minuta. Priprema za povratak u trening zahteva određeno vreme. Sve ovo je zasnovano na sportskoj nauci i gomili podataka koje svaki tim danas koristi. Kada telo dovede u stanje treninga u međusezoni, želimo da tu i ostane.

Oklahoma je bila pretposlednja na Zapadu, sezonu je završila sredinom maja, a reprezentacija je počela okupljanje sredinom juna, tako da je tu verovatno razlog što nije igrao. Mada, to se još jasnije vidi iz objašnjenja zašto Pokuševskog nije bilo u Letnjoj ligi.

- Da biste se u međusezoni pripremili da igrate Letnju ligu, treba vam oko mesec dana da biste dostigli taj nivo. Sa fizičke strane, ne možete da trenirate na istom nivou u oblastima na koje želimo da se fokusira i da se u isto vreme sprema za Letnju ligu. Zato smo odlučili da konsolidujemo sav taj fizički rad za njega i mislim da je uradio odličan posao.

Ipak, navijači ne treba da očekuju čuda i transformaciju za jedno leto.

- Put za njega će biti stalan, baš kao i za svakog igrača u našem timu. Nema veze koliko imaju godina, ali mislim da je maksimalno iskoristio vreme koje je imao tokom leta, tako da ćemo sada videti gde smo kad počne trening kamp – objasnio je Presti.

Iako je pauza među sezonama bila duža nego prethodna, ona je ipak druga najkraća u istoriji NBA. U Tanderu se nadaju da će "Pokuš" nadograditi formu sa kraja prošle sezone.

- Mislim da ima jedinstveni skup veština. Ali, moraće da se bori, moraće da se takmiči. Nije se on još utvrdio i dokazao kao NBA igrač, daleko od toga, ali mislim da će mu koraci koje je preduzeo ovog leta dati najbolju šansu da ostvari talenat.


Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi