Bobane, ako ti dodam, hoćeš li da mi je vratiš: O ovom potezu dvojice asova mesecima je pričala cela Jugoslavija

27.09.2021

13:17

0

Peter Vilfan iz Olimpije i Boban Petrović, krilo Partizana, na plej-of meču dve ekipe razmenili dodavanje

Bobane, ako ti dodam, hoćeš li da mi je vratiš: O ovom potezu dvojice asova mesecima je pričala cela Jugoslavija
Copyright MN Press

Tužna vest o smrti Partizanovog asa Bobana Petrovića vratila je u sećanje mnogim navijačima slike iz vremena kada je krilo crno-belih dizalo na noge Halu sportova i druge košarkaške dvorane u bivšoj državi.

Po mnogo čemu bio je preteča Tonija Kukoča. Visok kao njegov splitski naslednik, sjajne tehnike, levoruk, odličnog šuta i lucidnosti u dodavanju. Znao je da izmisli koš i da napravi šou od utakmice kao jednom u plej-ofu sa svojim dobrim drugom iz redova Olimpije Peterom Vilfanom. Danima se prepričavalo kako su dva igrača iz rivalskih tabora jedan drugom dodali loptu, a legenda jugoslovenske i slovenačke košarke nekoliko godina kasnije ispričao je kako se taj momenat dogodio:

 - To je bila utakmica polufinala plej-ofa jugoslovenske lige. Mi smo igrali jedan protiv drugoga, ja za Olimpiju, on za Partizan. U jednom trenutku, eto, kako je on bio zadužen da me čuva, nekako smo ušli u tu priču tokom utakmice, i ja ga pitam: 'Bobane, ako ti dodam, hoćeš li mi je ti vratiti". On mi reče "hoću" - prisetio se Vilfan i nastavio da priča anegdotu kojoj su svedočili milioni navijača:

 - Nisam mu baš verovao, pa sam odlučio da ga još dva-tri puta pitam! Onda sledeći napad ponovo pitam, ali opet nisam smeo. Onda ponovim pitanje u trećem napadu i kažem: "Jelene ti tvoje". Jelena je njegova ćerka, ja sam bio u Beogradu kad se ona rodila".

Kada se dodavanje između protivnika konačno dogodilo, reporter sa utakmice nije mogao da veruje šta se desilo, kao ni mnogi koji su gledali preko tv ekrana utakmicu.

- Kad sam ja njemu dodao, a on mi vratio, njegovi su saigrači su potrčali u kontru, a moji su počeli da se vraćaju u odbranu. Kamera je gledala u nas dvojicu, a komentator utakmice uzviknuo je "ljudi moji, pa šta je ovo". Sledećih deset dana o tome je pričala cela Jugoslavija, a i dan-danas o tome se priča.

Treneri Janez Drvarič u Olimpiji i Borislav Reba Ćorković ostali su bez teksta zbog poteza dvojice svojih najboljih igrača:

 - Ma, ništa! Šta će reći! To su bili Pero i Boban! Boban je bio sjajan igrač! Igrali smo zajedno jednu sezonu u Partizanu, pa je on došao u Olimpiju, bili smo zajedno i u omladinskim selekcijama, na SP u Kolumbiji. Sjajan igrač, sa tom visinom, brz, eksplozivan, nije bilo mnogo takvih.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. P.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike