Milija Vojinović za 24sedam: U ABA ligi imamo sve, ali nam jedna stvar ostavlja dubok ožiljak

09.01.2021

14:07 >> 14:13

0

Autor: Milan Nastić

Bivši arbitar, danas sportski direktor lige, otkriva kako se bori sa svim izazovima tokom potpuno atipične sezone

Milija Vojinović za 24sedam: U ABA ligi imamo sve, ali nam jedna stvar ostavlja dubok ožiljak
Copyright MN PRESS

Proslavljeni košarkaški arbitar Milija Vojinović je nekada odluke donosio sudijskom pištaljkom, a sada kao sportski dirkektor ABA lige, probleme rešava za stolom.

Iskusni sudija je u razgovoru za 24sedam istakao da je da su oba vezana za pravila i da je sa te strane moguće napraviti poređenje.

– Paralelu je lako napraviti. I na jednom i na drugom mestu, moj osnovni zadatak je da sprovodim pravila. Na terenu to su pravila košarkaške igre, a sada propozicije. Svaki posao sa sobom nosi određene specifičnosti i teško je reći šta je teže. Oba posla nose veliku odgovornost. Kao sudija odluke sam morao da donosim u trenutku, što na poziciji sportskog direktora nije slučaj – istakao je na početku razgovora za 24sedam Milija Vojinović.

MN Press

Sportski dirkektor ABA lige osvrnuo se i na sezonu koja je po mnogo ćemu specifična, napominjući da nije lako organizovati utakmice u vreme korone.

– Pandemija je ostavila dubok trag na sve sfere života i niko nije pošteđen. Ipak, život ne može da stane. Sama priprema sezone je bila izuzetno zahtevna. Napravljeni su detaljni kovid protokoli i oformljena je kovid grupa sa predstavnicima klubova i eminentnim doktorima. Verujem da smo pre mnogih takmičenja imali sve spremno da i u ovim izuzetno delikatnim uslovima počnemo sezonu. Zaštita zdravlja samih aktera je uvek na prvom mestu i na tom polju urađen je veliki posao. Od uvođenja obaveznih testiranja pred svaku utakmicu, pa do niza protokola šta i kako raditi kada dođe do zaraze. To, nažalost, nije moglo da se izbegne. Otežavajuća okolnost su i različite mere i pravila u državama koje pokriva ABA liga, kao i ograničenja oko putovanja. Praktično na dnevnom nivou se prave analize i rešavaju eventualne poteškoće. Takođe, tu je i Druga ABA liga koju smo premestili u balone i tako povećali bezbednost i klubovima smanjili troškove. Uz to, u saradnji sa TV “Arena sport” u kojoj imamo velikog i stabilnog partnera, omogućili smo prenose svih utakmica i Druge ABA lige. Što je i u ovim uslovima veliki korak napred za klubove i samo takmičenje. Sve u svemu, priprema svakog kola iziskuje veoma kompleksan i zahtevan posao i nosi mnogo nepredviđenih okolnosti. Zato volim da kažem da je svaka odigrana utakmica jedna mala pobeda. Do sada smo ih imali dosta i uveren sam da ćemo uz saradnju klubova uspeti, ne samo da završimo sezonu, već i da sva naša takmičenja podignemo na viši nivo.

Pročitajte još

Milija Vojinović je svestan da je jedan od gorućih problem i veliki broj odloženih utakmica, ali da će ABA liga i klubovi naći adekvatno rešenje.

– I pored svih mera i protokola odlaganje utakmica je nešto što u pandemiji nije moglo da se izbegne. Virus je zakačio mnoge aktere i to je nešto na šta smo bili spremni. Kalendari jesu zgusnuti, malo je manevarskog prostora, ali uspevamo da nađemo rešenja. Ključna stvar je da imamo i da mora da postoji veliko razumevanje klubova. Ponavljam, nije lako. Ali, ko želi, on nađe način. S obzirom da je teško bilo šta predvideti, teško je reći šta donosi sutra. Ipak, sada se pojavila i vakcina, klubovi i igrači se pridržavaju svih mera i siguran sam da ćemo odigrati sve mečeve i dobiti šampiona. U svemu tome ostaje žal što nemamo publiku na tribinama, ali samo održavanje sezone biće velika pobeda košarke – poručio je sportski direktor ABA lige.

I pored velikih problema sa koronom, proslavljeni sudija veruje da će barem neke utakmice u jednom delu sezone biti odigrane sa publikom.

– Već sam rekao koliko nas bole prazne tribine. Imamo sjajne i neizvesne utakmice. Toliko utakmica je završeno na jednu loptu i donelo sjajnu košarku. Sva naša četiri predstavnika u Evrokupu, Mornar, Partizan, Budućnost i Cedevita Olimpija su prošla u Top 16 fazu, Igokea sjajno gura u FIBA ligi šampiona, a Crvena zvezda je u borbi za Top 8 Evrolige. Imamo plejadu mladih igrača koji plene talentom i potencijalom koji obećava da ćemo ih jednog dana gledati NBA, kao mnogo ABA igrača pre toga. Imamo sve, kvalitet, talenat, dramu, ali nemamo publiku u dvoranama i zbog toga će ostati dubok ožiljak. Ostaje nada da će se to promeniti do kraja sezone i tak tada bismo mogli da govorimo o potpunom zadovoljstvu.

Milija Vojinović od ove sezone sportski direktor ABA lige, i kako sam kaže, za njegov dosadašnji učinak najbolja adresa je pitati same klubove.

Klubovi su prava adresa za to pitanje. Ono što mogu da kažem, jeste da svakoga dana dajem celog sebe, a rezultate ćemo videti. Veliku pomoć imam od najbližih saradnika i znam da u njima imam najveću podršku, ali i kritičare. Kao i košarka, posao sportskog direktora je timski posao. Tu govorimo o veoma malom timu, koji na svojim plećima nosi veliki posao. Svi daju maksimum i veoma su posvećeni ABA ligi. Pre svega, zadovoljstvo mi je što sam deo takvog tima – iskren je Milija Vojinović.

On ističe da je balon kada je u pitanju ABA 2, pun pogodak, i da se nada da će isto tako biti uspešna i organizacija sledećeg u Banjaluci.

Baloni su bili pun pogodak u svakom smislu. Od epidemiološkog, preko sportskog, do finansijskog. Dobiti su toliki da razmišljamo da isti sistem takmičenje zadržimo i za narednu sezonu, ali nadam se sa punim tribinama. To je pravac u kome razmišljamo. Organizacija balona je zahtevala temeljene i precizne pripreme. Ali, imali smo iskustvo iz Španije, Nemačke i NBA, koja smo iskoristili. Akterima smo obezbedili maksimalno moguće okruženje, klubovima smanjili troškove, a na sve to svi mečevi su prenošeni što je donelo ogroman iskorak i popularnost Druge ABA lige. Zato još jednom moram da se zahvalim TV “Areni sport” što je prepoznala i podržala ovaj projekat i pomogla nam da ga realizujemo. Veoma smo ponosni na posao koji je napravljen u prvom balonu, uz ogromnu pomoć domaćina KK Zlatibor i opštinu Čajetina, i uveren sam da ćemo u Banja Luci napraviti korak napred.

MN Press

Milija Vojinović je objasnio kako ABA liga funkcioniše po pitanju finansija, napominjući da svi trpe zbog korone.

– Od ugovora za TV prava, ABA liga pokriva troškove prevoza, smeštaja, zatim troškove službenih lica, programa za skauting i još mnogo stvari, što je ogromna pogodnost za sve klubove, pogotovo sada. Ulaganje sponzora sa sobom donosi prostor za korak više, a koji podrazumeva da klubovi zarađuju od ABA lige. To je cilj kome težimo, a koji je u ovom trenutku u senci pandemije i njenih posledica. Nadamo se da ćemo u skorijoj budućnosti moći stvoriti uslove da se fokusiramo na ostvarenje planova. Klubovi takođe dosta trpe. Pored problema sa sponzorima, ostali su i bez prihoda od ulaznica, što nas ponovo vodi na zaključak koliko je teško izneti sve probleme koje je donela pandemija, i zadržati visok nivo. Ali, kao što sam već rekao, život ne može da stane, što u našim uslovima znači mora da se igra. Ipak, zajedno sa klubovima prve i druge lige, idemo i napred, što me čini veoma ponosnim – istakao je Vojinović.

Pročitajte još

Sportski direktor ABA lige kazao je da je prioritet regionalnog takmičenja da ima što bolju prolazanost u evropskim takmičenjima.

– Teško je iz ove perspektive, kada se borimo za održavanje svake utakmice, govoriti o prostorima za napredak, ali oni uvek postoje i napravili smo ih čak i u ovim okolnostima. I to je pravac kome težimo. ABA liga je već sada jedna od najjačih u Evropi i predstavlja idealno okruženje za razvoj svih košarkaških subjekata u regionu. To je temelj na kome želimo da gradimo. Sa jedne strane da klubovima omogućimo bolje takmičenje, a sa druge da se izborimo za bolji status i prolaznost ka evropskim takmičenjima. To su dva fronta na kojima se istovremeno borimo i koju su povezani po principu spojenih sudova. Igranje u ABA ligi samo po sebi mora da bude cilj i svrha, a prolaznost ka evropskim takmičenjima bude plus više, i to je sada svima jasno.

Milija Vojinović ističe da je ABA liga samim tim što postoji već 20 godina najbolji pokazatelj da je ovakvo takmičenje potrebno regionu.

ABA liga ove godine slavi svoj 20. rođendan. To je najbolji odgovor koliko je važna za samu košarku u regionu, ali i za sve njene aktere, od igrača, preko trenera, do sudija. Mislim da stvarno nema potrebe trošiti reči o snazi ABA lige i plusevima koja ona donosi, u poređenju sa bilo kojim nacionalnim takmičenjima. Ti plusevi i prednosti su očigledni svakome ko želi da sagleda širu sliku. Pokazatelj je ogroman interes klubova da budu deo ABA lige. Kao sudija sa od prvog dana bio deo nje i pratio njen razvoj. Neophodnost i važnost su svakim danom rasli, da je danas, bez ABA lige prosto nemoguće zamisliti razvoj košarke u regionu – zaključio je Milija Vojinović za 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike