Šakota za 24sedam: Dobro je što će u Ciboni ponovo raditi Srbin

02.02.2021

18:33 >> 22:28

0

Autor: Milan Nastić

Čovek koji je bio na klupi tima iz Zagreba u sezoni 1989-1990 sve do danas je čekao naslednika

Šakota za 24sedam: Dobro je što će u Ciboni ponovo raditi Srbin
Copyright MN Press

Vraćamo se u sezonu 1989-1990. Košarkašku, dabome.

To je ona sezona u kojoj u ligi igra tadašnji prvak Evrope splitska Jugoplasitika. Onaj čuveni tim na čijem čelu se nalazi Božidar Maljković, a čije su uzdanice Sretenović, Perasović, Pavićević, Kukoč, Tabak, Rađa, Naumovski i Savić.

E protiv te “kaznene ekspedicije” snage su odmeravali Crvena zvezda koju vodi Zoran Moka Slavnić, a čije boje brane Zoran Radović, Slobodan Janković, Slobodan Nikolić, pa Zadar čije su udarne pesnice Komazec, Šarić, Popović, ali i Aleksandar Trifunovića, Partizan sa Nakićem, Danilovićem, Pecarskim, Popovićem, kao i Željkom Obradovićem koji je i dalje aktivni igrač…

Dolazimo tu, naravno i do Cibone. U timu su Danko Cvjetičanin, Zoran Čutura, Ivan Sunara, Mirko Milićević, Franjo Arapović… Tom družinom diriguje Dragan Šakota.

Ta sezona je bila i poslednja u kojoj je klub iz Zagreba imao na klupi trenera iz Srbije.

I to je trajalo sve do danas. Do dana kada je “vukove” preuzeo, bivši trener FMP-a i pomoćnik Igora Kokoškova u reprezentaciji Srbije Vladimir Jovanović.

Upravo Dragan Šakota, za 24sedam, objašnjava kako on gleda na činjenicu da je na “naslednika” iz Srbije u glavnom gradu Hrvatske morao decenijama da čeka.

Uradio je dobru stvar što je otišao u Zagreb. Ide u sredinu koja ima veliku tradiciju. To je gospodski klub i mislim da mu je za nastavak karijere odlazak u Cibonu pun pogodak. Reč je o sredini kojoj može mnogo da mu pomogne, ali i da stekne još veće iskustvo. Neće mu biti potrebno mnogo vremena da se adaptira na novi klub, dosta je dugo u ABA ligi, tako da je upoznat kako sve funkcioniše – poručio je Šakota za 24sedam.

Kako je bilo nekada, a kako je danas, za Šakotu je neuporedivo.

Nije realno porediti kada sam ja bio trener Cibone i sada. Tada je bila to jedna zemlja, a danas to nije slučaj. Drugo, u to vreme klub iz Zagreba je imao ogromnu reputaciju. Sada je situacija sasvim drugačija. Klub se nalazi u finansijskim problemima i nemaju više nekadašnje rezultate. To može da ide u prilog treneru Jovanoviću. Neće biti pod pritiskom. I ono što je još važnije, niko pred njega, usred sezone, neće postavljati neke ciljeve.

O ovom treneru iskusni strateg ima samo reči hvale.

Kvalitetan je, ne mogu da kažem mlad, već mislim da je on u najboljim trenerskim godinama. Vidi se da je posvećen poslu i želim mu sve najbolje u novoj sredini – smatra Šakota.

MN Press

Iskusni stručnjak sumnja da bi Jovanović mogao da ima probleme pošto je Srbin.

Pročitajte još

Nadam se da su ta vremena prošla. Čini mi se da se iz godine u godinu situacija normalizuje i da sve manje ima incidenata. To sam mogao da vidim prošle sezone kada je Zvezda gostovala Ciboni. Sve je proteklo u najboljem redu. Kad se sada samo setim, 2005. godine i gostovanja u Zadru i Zagrebu… Baš nisu bila prijatna. Moramo što više da se povezujemo kao što se radi u ekonomiji ili u kulturi gde se to možda i najviše vidi. Živimo tu, na istom prostoru i ovakve stvari, kao što je da trener iz jedne države dođe da radi u drugoj, bi trebalo da budu normalne za u regionu.

Trenerskoj karijeri, koja traje od 1983. kada je pravo iz dubokih patika obukao trenerske cipele, ne vidi i dalje kraj.

Imam veliku želju i dalje da se bavim ovim poslom. Mislim da još mogu dosta da pružim, ali videćemo kako će to funkcionisati u budućnosti. Osećam se se dobro, nemam zdravstvene probleme i to je najvažnije. Ne verujem da ću više potpisivati ugovore na duži vremenski period, ali tu sam – zaključio je Šakota za 24sedam.

Nećemo pojedinačno o klubovima…

Dragan Šakota nije hteo previše da priča o svom bivšem klubu Zvezdi, napominjući da svim srpskim klubovima želi sve najbolje u svim takmičenjima.

– Pratim dešavanja u srpskoj košarci, ali ne bih ni o jednom klubu pojedinačno. Navijam za sve da ostvare što bolje rezultate, ali ne bih nešto da pričam pojedinačno. To je dobro i za nas trenere. Malo mi smeta, što sve više ima trenera sa strane, a mislim da u našoj zemlji ima još dosta kvalitetnih stručnjaka – smatra Šakota.

Instalirajte iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike