Pokuševski i uspon do NBA: Srbin o Janisovim savetima, Kobiju, Medžiku, Oklahomi (VIDEO)

08.04.2021

16:12 >> 16:18

0

Autor: N. St.

Mladi srpski košarkaš pričao o raznim temama

Pokuševski i uspon do NBA: Srbin o Janisovim savetima, Kobiju, Medžiku, Oklahomi (VIDEO)
Copyright Profimedia

Od kako se vratio iz “mehura” u Orlandu Aleksej Pokuševski je drugi igrač. Tim rečima je trener Oklahome Mark Dajnglalt opisao sjajne partije koje mladi košarkaš pruža u poslednje vreme.

A, o dešavanjima iza kulisa, odrastanju, dolasku među najjače je upravo srpski igrač pričao za “NBA Europe”.

Oduvek sam sanjao da igram u NBA kao i svaki dečak koji počinje da se bavi košarkom. Odrastao sam u Srbiji, rođen sam u Beogradu, ali sam živeo u Novom Sadu. Moj otac je bio košarkaš, njegov brat, moj brat, moja majka je imala talenat. Kda sam iamo oko dve godine otac mi je stavio loptu u ruke i počeo sam da driblam. Svidelo mi se kako se osećam na terenu dok igram – počeo je Pokuševski.

Objasnio je kako je sve to izgledalo tamo.

Ako odete u Srbiji videćete na svakom koraku neki košarkaški teren. Ne znam zbog čega je to tačno, ali verovatno zato što imamo veliku košarkašku istoriju, imali smo i imamo igrače u NBA ligi. Volim i fudbal i tenis, ali košarku više od svega.

JANISOVI SAVETI

Pričao je i o upoznavanju Janisa Adetokunba.

– Utakmice se igraju svaki drugi dan, tempo je neverovatan, utakmice su brže, zato je teže u NBA. Sa Janisom sam se upoznao u Grčkoj, pričali smo, rekao mi je neke stvari koje su mi pomogle kada sam došao i radujem se mečevima sa njim. Takođe imam i sliku sa meča kada sam igrao protiv Lebrona, osećao sam se prelepo u duelu protiv njega.

Otkrio je i ko su mu bili uzori.

Kada sam bio mlad ugledao sam se na Medžika i Kobija. Ne želim da igram kao oni, već da imam svoj stil, ne da kopiram nekoga.

Veliku podršku je imao od najbližih.

– Roditelji su me podržavali od starta. Kada sam tati rekao da bi želeo da igram u NBA rekao mi je da veruje da mogu. Svi su bili uz mene, verovali su, na meni je bilo da naporno radim i treniram.

Jasan plan mu je bio da trenira, trenira i trenira.

– Kada ste na utakmici morate da budete spremni za to, ali je potrebno da trenirate za to. Neki kažu da je trening težak, mada smatram da to nije istina ako radiš ono što voliš. U Srbiji, ako se trudiš dobićeš šansu. Otišao sam potom u Grčku, igrao i sa starijima, nije bilo lako, ali je bilo lepo.

Nije bilo baš jednostavno u Pireju.

– Na početku je bilo teško, bio sam razdvojen od roditelja. Znao sam zbog čega sam tamo i to me je dovelo u NBA. Momci iz Olimpijakosa su mi mnogo pomogli, osećao sam se kao kod kuće. Naučio sam jezik, devojka mi je iz Grčke, to mi je druga kuća.

JOKIĆ

Prisetio se razgovora sa Nikolom Jokićem.

– Pre utakmice sa Denverom sam čuo da me neko poziva, bio je Jokić, pričali smo malo. Odličan je momak, nemam šta da pričam o njegovim igračkim kvalitetima, to svi znaju. Bio je lep osećaj.

Prisetio se drafta na kom je Oklahoma napravila trejd sa Minesotom kako bi ga što pre odabrala.

– Nisam očekivao da ću biti draftovan sa 17. pozicije, ali sam bio veoma srećan zbog toga. U večeri drafta sam bio miran, nisam osećao pritisak,zaista perfektno veče koje ću zauvek pamtiti.

Usled pandemije i svih dešavanja u svetu prelazak u najjaču ligu na svetu nije bio baš jednostavan.

Nisam imao Letnju ligu ni vežbe pred drafta, kamp je trajao kraće, sve se zaista brzo desilo, sezona je počela i trudio sam se da od starta dajem maksimum. Razvojna liga mi je mnogo pomogla, osetio sam se bolje na parketu i to mi je pomoglo za povratak u Oklahomu.

Pojasnio je dodatno tu situaciju.

Iz Evrope sam došao u Ameriku i zaigrao posle dvadesetak dana, obično „rukiji“ imaju više vremena za pripremu. Nije bilo lako i mnogo mi je značilo iskustvo koje sam stekao igranjem mečeva, jedva čekam da pokažem šta sam naučio.

Na kraju je govorio o budućnosti.

– Ekipa veruje u mene, stalno pričaju sa mnom i posle promašaja, sa njima je lakše, verujemo jedni drugima. Pokazali su koliko poverenja imaju u mene, na meni je da im to uzvratim na terenu. Srećan sam što sam u Oklahomi i siguran sam da imamo svetlu budućnost. Sistem je savršen, klub radi na pravi način, ništa ne može da pođe po zlu. Odlučan sam, ali sam i strpljiv u istom momentu. Želim da se dokažem i da pokažem da mogu da budem jedan od najboljih. Doneće mi to dosta dobrog u budućnosti – zaključio je Pokuševski.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike