Maljković za 24sedam: Jugoslavija bi sada pobedila NBA zvezde da se igra po evropskim pravilima

29.04.2021

08:20 >> 12:53

0

Autor: Milan Nastić

Iskusni stručnjak ističe da Jokić i Dončić mogu da drže katedru američkim igračima

Maljković za 24sedam: Jugoslavija bi sada pobedila NBA zvezde da se igra po evropskim pravilima
Copyright 24sedam/MN Press

Sa jedne strane Lebron Džejms, Kevin Durent, Stef Kari, Džejms Harden, sa druge Nikola Jokić, Luka Dončić, Nikola Vučević, Bogdan Bogdanović, Bojan Bogdanović, kakav bi to bio meč. Naravno, to je samo želja da na parket izađu selekcije bivše Jugoslavije i SAD.

Bio bi to okršaj najboljih košarkaša na svetu, gde se igračima sa ovih prostora daju velike šanse da napokon neko može da sruši mit o nepobedivosti NBA zvezda.

Svi ovu generaciju porede sa onom od pre 30 godina kada je tadašnja Jugoslavija harala planetom, predvođeni Vlade Divcem, Tonijem Kukočom, Draženom Petrovićem, Dino Rađom, Žarko Paspapljem i Zoranom Savićem. A, sa druge strane bili Majkl Đordan, Medžik Džonson, Skoti Pipen, Redži Miler i mnogi drugi…..

Iako se taj meč očekivao u Barseloni 1992. godine na Olimpijskim igrama, on se nije odigrao zbog raspada stare države. Naravno, svima je bilo žao što nije došlo do sudara takvih košarkaških veličina.

Tim se bavila i španska “Marka” koja u svom tekstu ističe kako prostor bivše Jugoslavije ponovo ima generaciju koja bi sada prilično namučila  Amerikance, ako ne i pobedila u tom duelu.

Poznati sportski magazin ističe da ovaj region ima izuzetne košarkaške čiji su lideri Nikola Jokić i Luka Dončić.

Tim povodom 24sedam je razgovarao sa Božidarom Maljkovićem, jednim od najboljih trenera sa ovih prostora, koji ističe da bi Jugoslavija sada imala velike šanse protiv američkih igrača.

Kad bi igrali u Evropi, i po našim pravilima, mislim da bi igrači sa ovih prostora imali šanse protiv najboljih NBA igrača. Mislim ono što je Marka pre neki dan objavila, dosta realno i slažem sa njima. Ja sam davno upravo za španske medije pričao da mi daju da vodim evropsku ekipu, i da igramo pet mečeva, bilo bi čupavo, ne znam koliko bi ih puta pobedili, ali tvrdim da bi imali uspeha u tim mečevima. Kada bi se igralo po njihovim pravilima, mislim da bi bilo teško. U takvim uslovima, nije realno da ih pobedimo – poručio je Maljković za 24sedam.

Pročitajte još

Prvi čovek Olimpijskog komiteta Srbije je napravio paralelu između generacije koju su predvodili Divac, Rađa, Kukoč, Dražen Petrović i Paspalj, sa ovom gde dominiraju Jokić i Dončić.

– Ako praviš paralelu između te generacije i ove, moje mišljenje da su obe fantastične i ne mogu nijednoj da dam prednost. I jedna i druga u svojim redovima ima odlične košarkaše. Ovi današnji momci mogu da drže katedru američkim igračima, i to sam rekao Nikoli Jokiću, prošle godine kad smo jednom imali priliku da popričamo. To isto mislim i za Dončića, fenomenalni igrači. Nisu slučajno vodeći igrači u svojim timovima . Kad na to dodamo Dragića, Bogdanovića, imali bi jednu sjajnu selekciju, i ponavljam, ako bi se igralo po evropskim pravilima, mislim da bi mogli da pobede igrače iz NBA – zaključio je Maljković za 24sedam.

 

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

 

Iskusni stručnjak Miroslav Muta Nikolić imao je priliku kao pomoćnik selektoru Željku Obradoviću da igra protiv NBA zvezda u Atlanti.

Mi smo protiv američkih zvezda u Atlanti bili egal tri četvrtine, do tada totalno neizvestan meč. Međutim, posle toga su oni fizički bili superiorniji i rešili tu utakmicu u svoju korist. Čini mi se da je tada dominirao Redži Miler, a nama falio Savić, koji bi znao da se tuče sa njima. Sećam se da je Divac odigrao odličan meč – poručio je Muta Nikolić za 24sedam.

Pročitajte još

Trener Vojvodine smatra da bi i košarakaši iz Srbije mogli da pariraju NBA igračima.

– Što se tiče poređenja i da li bi sada Jugoslavija mogla da pobedi američke igrače. Zašto da ne, pa i Srbija sa ovim timom bi igrala dosta izjednačen meč. Sa prostora bivše Jugoslavije, nama sama fali igrač poput Dončića. Na svim ostalim pozicijama imamo sjajne igrače, od Bogdanovića, Gudurića, Jokića, Milutinova, pa od mlađih Petruševa, Pokuševskog. Tako da bi ih ozbiljno ugrozili. Sada da li bi mogli da ih pobedimo, to ne znam. Oni fizički dominiraju. Ali naša prednost može da bude što sa mnogo više strasti igramo za svoju zemlju nego što je slučaj kod njih.

Muta Nikolić nije nešto pobornik NBA košarke i smatra da su prethodne generacije bile dosta kvalitetnije.

Ne volim današnji NBA. Sve se svodi na šutiranje i trčanje. Imaš jednu ili dva zvezde, i svi ostali igraju samo za njih. Nema odbrane, i moje mišljenje je da je danas teže igrati u Evroligi nego u NBA. Pogledajte da u njihovoj ligi sada 55 odsto igrača koji su iz Evrope, to dovoljno govori koliko smo im se približili – kazao je Muta Nikolić za 24sedam.

Tim Jugoslavije činili bi :

Miloš Teodosić (Srbija), Goran Dragić (Slovenija), Vasilije Micić (Srbija), Bogdan Bogdanović (Srbija), Luka Dončić (Slovenija), Bojan Bogdanović (Hrvatska), Nemanja Bjelica (Srbija), Nikola Jokić (Srbija), Nikola Vučević (Crna Gora), Jusuf Nurkić (BiH), Dario Šarić (Hrvatska) i Nikola Milutinov (Srbija).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike