Nevena Jovanović zna recept za Olimpijske igre: Marina je čarobna, rezultati dolaze kad imamo vremena da radimo sa njom!

12.06.2024

11:40

0

Srpska košarkašica u intervjuu za 24sedam kaže da samo želi da svako u ekipi bude u svom najboljem izdanju na Igrama

Nevena Jovanović zna recept za Olimpijske igre: Marina je čarobna, rezultati dolaze kad imamo vremena da radimo sa njom!
Copyright 24sedam

Košarkašice Srbije uveliko rade na pripremama pred Olimpijske igre.

U sklopu priprema odigrale su prijateljsku utakmicu sa Turskom i slavile sa 79:72 (31:20, 25:17, 18:21, 5:14). Spoj mladosti i iskustva biće spreman do Pariza da pokaže da Srbija ima čemu da se nada u budućnosti.

Jedna od najiskusnijih u reprezentaciji svakako je Nevena Jovanović, koja, baš kao i Saša Čađo, ove sezone nije imala klub. Zbog toga intervju za 24sedam počinemo pitanjem kako je bilo bez košarke u tom periodu.

- Specifično. Bila je to neka naša odluka. Kad kažem naša, mislim na razgovor sa selektorkom Marinom. Bilo je nekoliko opcija, ali ovako se završilo. Sve ime svoje prednosti i mane, ali eto, super...

PAUZA JE PRIJALA

Može li se reći da je prijalo posle svih tih godina stalnog igranja košarke?

- Pa dobro, sigurno jeste prijalo iz tog aspekta, da stvarno dođeš u situaciju da imaš vremena koje nikada nisi imao. Posvetiš se nekim drugim stvarima, sebi, porodici, i ono što godinama nisi imao, odjednom imaš.

Razmišljaš li o novom klubu posle Olimpijskih igara?

- Da, da. Možda i sad tražim, ali to trenutno nije tema.

Igre su tema. Naučile ste nas da mnogo očekujemo od vas, sad to može da se nazove i stvaranjem pritiska, ali rado ćemo to učiniti. Da li i vi imate te visoke ciljeve?

- Paaa, pritisak. OK, jeste pritisak kada javnost očekuje, kada su svi navikli na medalje, ali sport je pritisak. Sport nosi sa sobom to da u svakom trenutku moraš da budeš najbolji, da moraš da se predstaviš na najbolji način. Ali kada znaš šta ti je cilj, za šta se spremaš, kad veruješ u sebe i saigračice i ceo tim, onda pritisak ostane po strani, a ti vodiš, kako bih rekla, svoju politiku.

Olimpijski turnir će biti jako težak, od samog starta. Kako se nosite sa tim da vas čekaju "paklene" utakmice?

- Nema lakih protivnika na OI. Duge su pripreme, i stalno ponavljam, nadam se da ćemo kad Igre počnu biti na onom niovu na kom želimo da budemo. Najbitnije nam je da budemo onakve u kakvom svetlu želimo da se predstavimo. A kako će biti... To ne zna niko.

Moramo da konstatujemo da selektorka Marina Maljković očigledno ima neki čarobni štapić. Postoji li objašnjenje za to?

- Marina je čarobna! Pripreme su duge, a mi smo uvek donosili rezultate kada smo imali vremena da se pripremimo. Vratiću se na kvalifikacije u februaru, imali smo jedan zajednički trening. To nije ono što nas predstavlja i onako kako mi pravimo rezultate. Nama su potrebni vreme, rad, sistem, ono što Marina od nas traži, i ako to radimo, nema mesta za brigu.

TREĆE IGRE ZAREDOM

Kvalifikacije su bile izuzetno teške, nije bilo mnogo onih koji su verovali da ćete stići do Pariza, ali ste napravile veliki podvig već samim plasmanom na Olimpijske igre.

- Jeste podvig, kada pomislimo da su ovo treće Igre za žensku košarkašku reprezentaciju. Ali onda se vraćamo na ono što se kaže da smo navikle ljude, i onda sam sebi stvoriš pritisak da nešto moraš. Mislim da ne mora, ali smo želele da Srbija bude tamo. To je cilj koji smo ispunile i zbog toga treba da budemo srećne.

Posle iskustva iz Rio de Žaneira, pa onda i onog, zbog korone drugačijeg iz Tokija, sada su opet na redu "normalne" Olimpijske igre.

ZA NAS JE LIL 2024.

- Biće nam i sada drugačije jer je košarka u Lilu, a ne u Parizu. Nama je Lil 2024, a ne Pariz 2024. Ali kako bude ostalim timovima, tako će biti i nama.

U Riju je potpisnik ovih redova svedočio kako Marina Maljković za dva minuta ume da nasmeje i rasplače sve novinare dajući izjavu posle osvojene medalje. Da li tako bude i u svlačionici?

- Pa, bude... Marina je psiholog, ona zna kako sa nama. Uspe da nas rasplače i nasmeje, ali zna kako da izvuče maksimum, zna kako svaka od nas funkcioniše, i to je to.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike