Dubai i zvanično u AdmiralBet ABA ligi, Đoković otkrio planove: Nismo došli da se razbacujemo parama! (FOTO/VIDEO)

28.05.2024

15:35

0

Autor: A. S.

Priča koja odavno postoji je konačno zaživela

Dubai i zvanično u AdmiralBet ABA ligi, Đoković otkrio planove: Nismo došli da se razbacujemo parama! (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

AdmiralBet ABA liga je primila novog člana, a to je KK Dubai. To je uostalom i najavljeno pre nekoliko danas, a sada je održana i konferencija ze medije na kojoj je sve još jednom ozvaničeno.

Tako da će se klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata takmičiti od naredne sezone.

Tokom konferencije u Beogradu, smenjivali su se govornici. Prvo se obratio direktor regionalnog takmičenja, Dubravko Kmetović.

- AdmiralBet ABA liga kao organizacija u ovoj regiji se naslanja na tradiciju koja na ovim prostorima ima veliku istoriju. Razvoj sporta je uslovljen finansijama. Započeli smo put i mislim da ćemo uspeti da održimo stabilnost. Poznato vam je da su vlasnici ABA lige klubovi koji igraju.

Za narednu sezonu imamo dogovore i sa novom partnerima, a to su globalne kompanije koje ovu regiju dozivljavaju kao tržišni potencijal. Mi smo ponosni što ABA sa njima sarađuje. Ponavljamo, cilj je napraviti naše postojanje održivim - kazao je na početku Kmetović, a kasnije je pričao i Đorđe Đoković, koji je direktor kluba iz Emirata.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Zahvaljujem na dobrodošlici, nama je velika čast što smo uspeli da ovaj dug i ponekad bolan proces dovedemo do kraja i uđemo u ABA porodicu koja je iznedrila veliki broj talenata. Svi aspekti Dubaija su pozitivni i sportski, mi smo tu da pokažemo da je naš projekat dobar za košarku.

Mi smo u ovom projektu iz ljubavi prema sportu i želimo da uradimo nešto dobro za košarku. Nećemo se ovde zaustaviti - rekao je između ostalog Đoković.

Vojinović: Širi se i kalendar

- Pridružujem se dobrodošlici, mada u dosadašnjim sistemima, ekipa Dubaija je već učestvovala. Ulaskom Dubaija povećan je broj ekipa na 16, tako da će uz Dubai igrati i ostale ekipe, pa i Spartak.

To donosi i proširenje kalendara i proširenje poslovnih mogućnosti u smislu marketinga i TV prava - kazao je Milija Vojinović, sportski direktor lige.

- Veliko hvala klubovima što su nas primili u ABA ligu. Sigurni smo da ćemo mi sa naše strane doprineti na sportskom i poslovnom nivou. Imali smo izazovan period, nije nam bilo u planu da u junu stvaramo tim i poslovnu strukturu - dodao je mlađi brat najboljeg svetskog tenisera, Novaka Đokovića.

Pričao je i o formiranju ekipe.

- Velika je razlika u budžetu ako igramo samo ABA ligu i jednu pored nje. Sada sklapamo ekipu samo da igramo ABA ligu, ali ako se nešto promeni u narednih mesec dana, kada se budu delile licence, onda ćemo malo drugačije.

Mi imamo veliku želju da prikažemo Dubai u velikom svetlu, kako bi jedna zdrava sportska struktura trebalo da izgleda. Nismo došli da se razbacujemo parama, da dajemo Tavaresu osam miliona, želimo da se finansiramo iz ličnih prihoda.

Na konfernciji je bio još jedan funkcioner Dubaija. Reč je o Dejanu Kamenjaševiću, generalnom menadžeru.

- Hvala predsedniku i vlasniku Dubaija, kako Đole kaže, bio je ovo mukotrpan put. I drugima se zahvaljujem, koji su bili važan deo svega. Ovo nije jedna osoba, jeste bila luda ideja, svi su se smejali, a možda jesam lud, ali nisam glup - rekao je Kamenjašević na početku izlaganja.

- Ovo je prvi put da Dubai izlazi javno. Držali smo se po strani, hteli smo da se sve završi na najbolji način. Dubai će igrati u “Koka Kola” areni u Dubaiju. To je vrlo važno, jer se svašta govorilo - dodao je direktor Dubaija i objasnio kako će funkcionisati putovanja.

Priča o klubu i tradiciji

- Od 1933. godine.. imamo 50 godina gde su ekipe iz Sirija, Egipta i Irana igrali u FIBA takmičenjima. Plus Makabi. Postoji tradicija, i te kako. Naravno da Emirati nisu košarkaška sila, ali razvija se košarka… SP je 2027. u Dohi. Zašto onda i ABA liga i Evropa se ne bi približili - zaključio je Kamenjašević.

- Dubai je na pet sati leta, klubovi će imati dva leta iz Beograda, Sarajeva, Ljubljane, Podgorice… to je jedan put u sezoni, a niko se nije pitao kako će Dubai da leti? Mi smo tu sigurno u gubitku.

Kao i Đoković, pričao je o budžetu i ekipi.

- Ne dovodimo Tavaresa, Džejmsa… naš koncept je biznis, bićemo takmičarska ekipa, za ABA ligu će biti skroman budžet. Želimo da upoznamo ABA ligu, takmičarski nam nije prioritet da osvojimo ABA ligu. Kroz ABA ligu ne ulazimo u Evroligu ili Evrokup.

Naš cilj je uvek bio ABA liga. Komercijalno i sportski nam je bitno da igramo dve utakmice. Ali ne bih voleo da širimo na druge teme. Pokazali smo da postojimo, nismo samo oblak koji se vrti oko Balkana. Stojimo mi i grad Dubai. Imali smo opciju da igramo druge lige, ali nismo prihvatili - kazao je Kamenjašević, a zatim se dotakao i pitanja trenera.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Podsetimo, spekulisalo se i sa imenima Svetislava Pešića i Aleksandra Đorđevića.

- Imamo ideju, mislim da imamo i osobu, ali pošto su svim pod ugovorom, ne mogu da kažem ko je osoba. Moramo da vidim naš status, gde ćemo da igramo, pored ABA lige, pa da vidimo na osnovu toga. Gledamo da bude to čovek sa ovih prostora - zaključio je Kamenjašević.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike