Objavljena prva foto-knjiga o Partizanu: Strast i ljubav prema crno-belima (FOTO)

27.05.2024

10:35

0

Originalno

Objavljena prva foto-knjiga o Partizanu: Strast i ljubav prema crno-belima (FOTO)
Copyright Jovan Mihajlović

Sezona 2022/23. košarkaškog kluba Partizan donela je povratak u Evroligu nakon osam godina i trofej u regionalnoj ligi nakon 10 godina, ali i prvu foto-knjigu koja govori o pasiji i ljubavi prema Partizanu, neraskidivom spoju navijača i kluba na putu ka uspesima

Foto-knjiga "Sezona" je diplomski rad Jovana Mihajlovića nastao na četvrtoj godini osnovnih studija katedre Kamere Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, na predmetu Fotografska slika IV. Na 148 strana i 118 fotografija načinjenih analognim foto-aparatima, kroz specifičnu vizuru, osetićete hiljade pređenih kilometara, iščekivanja, padova i slavlja KK Partizan i navijača sa gostovanja širom Evrope i na domaćem terenu.

Filip Stojanović
 

- Pred vama je lična priča, sažeta od fotografija koje su deo mojih doživljaja, emocija, niza trenutaka koje smo svi proživljavali iz najrazličitijih pozicija, a sve te naše vizure povezuje ono najvažnije - da je Partizan iznad svega! - rekao je autor Jovan Mihajlović i dodao:

- Skoro sve fotografije koje čine knjigu nastale su iz pozicije gledaoca na tribinama i koliko god takvo mesto nameće određena ograničenja, ono podstiče bliskost i autentičnost zabeleženog trenutka. Mogućnost da zabeležim najiskrenije ljudske reakcije, strast, bol, bes na utakmicama u Beogradu i širom Evrope zaista je neprocenjiva. Foto-knjiga pruža baš to – neposrednu blizinu i bliskost sa delom koje je pred gledaocem, direktnu komunikaciju koja prevazilazi mogućnosti koje pružaju ekrani i olovni papiri. Želim da važni istorijski trenuci košarkaškog kluba Partizan ovekovečeni na filmskoj traci posredstvom ove knjige ostanu aktivni i urezani u sećanje svakom ljubitelju Partizana!

Jovan Mihajlović
 

Projekat započet u septembru 2022. godine okončan je veličanstvenom titulom 22. juna 2023. godine i predstavlja umetničko svedočanstvo jedne posebne sezone košarkaškog kluba Partizan. Knjiga je posebna emotivna veza Jovana i Partizana. Ona je daleko više nego dokumentarni vizuelni prikaz pohoda jednog kluba na titulu šampiona. U knjizi Jovana i Partizan spaja igra, a ona nalazi smisao u samoj sebi, ona je u sebi već sreća koju prati osećaj napetosti, radosti i zajedništva navijača - nešto sasvim drugo nego običan život.

"Sezona" donosi ono što nije moglo da se vidi na televiziji, internetu i u štampanim izdanjima - specifične trenutke sa gostovanja u Tel Avivu, Minhenu, Bolonji, Milanu i Madridu, prožete utakmicama na domaćem terenu tokom cele sezone. Prvi tiraž koji broji 300 primeraka dostupan je od 20. maja 2024. godine u zvaničnom KK Partizan šopu.

Jovan Mihajlović
 

Saradnica i dizajnerka na projektu je Miona Racić, studentkinja master programa Digitalni grafički mediji na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, dok je mentor projekta predmetni profesor Fotografske slike IV Aleksandar Kostić.

Izdavač knjige je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, a prodaja se vrši putem zvaničnog KK Partizan šopa, kao i onlajn, putem sajta šopa. Predgovore za foto-knjigu "Sezona" napisali su Gorčin Stojanović, pozorišni i filmski reditelj i Aleksandar Kostić, redovni profesor na FDU.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike