"Jokić je najgori MVP u poslednjih 40 godina!" Glavni Nikolin hejter nije mogao da prećuti veliko priznanje

04.04.2024

16:36

0

Autor: P.K.

Odavno ga mrzi i pljuje, sad je pobesneo jer Srbinu opet stiže MVP priznanje

"Jokić je najgori MVP u poslednjih 40 godina!" Glavni Nikolin hejter nije mogao da prećuti veliko priznanje
Jokić i Gober - Copyright Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Evropljani dominiraju NBA, što je činjenica koju neki teško mogu da prihvate. Među njima se posebno ističe nekadašnji Ol star Gilbert Arenas, koji je više puta kritikovao i Nikolu Jokića i Luku Dončića i druge.

U svetlu informacija da će Jokić treći put u četiri sezone postati MVP ligaškog dela takmičenja, Arenas nije mogao da se suzdrži, nego je žestoko kritikovao taj izbor, a Srbina je nazvao "najgorim MVP-jem u poslednjih 40 godina"!

Nekadašnji plejmejker rezonuje da bi MVP trebalo da bude iz timova koji su u vrhu tabele, ili da ima baš izuzetnu sezonu, kao što je to bila ona Rasela Vestbruka iz 2017, kada je imao tripl-dabl prosek. Arenas kaže da su Jokićeve pobede iz 2021. i 2022. "anomalija".

- Te 2021. Jokićev tim je bio peti. On je imao prosek 26-8-10. Koji deo tu je istorijski? "O, visoki igrač je za malo imao tripl-dabl, hajde njemu da damo nagradu". Takva je bila priča. Visoki igrač je za malo – nije uradio, nego za malo – imao tripl-dabl prosek i njemu su dali dok je rezultat tima bio takav. Kada je drugi put osvojio, tim mu je bio na podeli 10. mesta po učinku u NBA, a njegov je bio 10. najbolji u NBA – 27-8-13. Šta je tu istorijski?

Kako Arenas prosto nije u pravu

Iako "Agent nula" ima neke dobre opservacije, one su pogrešne.

Priča oko prvog Jokićevog priznanja nije imala veze sa "za malo tripl-dablom", nego je priznanje dobio jer je obarao lične rekorde dok je tim dovodio do najboljeg procenta pobeda u istoriji. Tada je postao i jedan od najboljih dodavača među visokim igračima i vratio je centre u centar pažnje, iako su mnogi verovali da je ta pozicija prošlost.

A pomoglo je i to što je Srbin tada postao tek treći igrač u istoriji NBA koji je sezonu završio sa prosekom od 26 poena, 10 skokova i osam asistencija po meču, posle Oskara Robertsona i Vestbruka.

A 2022. je doveo Denver do učinka 48/34, iako su Džamal Marej i Majkl Porter mlađi bili povređeni maltene celu sezonu. A imao je i bolje brojke nego sezonu ranije, plus niko drugi u ligi nije bio na njegovom nivou.

Ako Arenas ima problem sa tim kako je panel za glasanje favorizovao Jokića 2021. i 2022. godine, trebalo bi to da razjasni s njima. Ali, s obzirom na to da neki članovi panela imaju slabost prema naprednoj statistici i da je šesterostruki Ol star miljenik naprednih statističkih podataka, verovatno ga neće shvatiti ozbiljno.

Tanjug/AP Photo/David Zalubowski
 

Primera radi, Jokić je u sezonama 2020/21. i 2021/22. imao bolje win shares (doprinos pobedama) nego Vestbruk kada je bivša zvezda Oklahome zaslužila MVP priznanje u sezoni 2016/17.

I u proteklim sezonama je Jokić uvek bio među liderima NBA u nekim naprednim statistikama.

Jasno je da Arenas prosto ne voli Nikolu. Jednom je rekao da Jokić ne radi ništa što deca žele da vide, a prošle godine je  tvrdio da nikog ne bi bilo briga da Nagetsi osvoje titulu. Ali, šta god Arenas rekao, to neće uticati na glasače da ne stave ime 'Džokera' na glasački listić za MVP-a ove sezone.

Potpuno zasluženo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike