Partizanova trijumfalna uvertira za Olimpijakos! Valjak dao mali gas i preslišao Studente u Morači! (VIDEO)

24.03.2024

18:58

0

Autor: A. Š.

Utakmica 24. kola AdmiralBet ABA lige imala veliku važnost za oba tima

Partizanova trijumfalna uvertira za Olimpijakos! Valjak dao mali gas i preslišao Studente u Morači! (VIDEO)
Balša Koprivica na meču sa Studentskim centrom - Copyright AdmiralBet ABA liga/Studentski centar/Filip Filipović

Košarkaši Partizana su u nimalo lakom evroligaškom rasporedu trijumfalno prošli kroz Moraču. Crno-beli su u pretposlednjem meču 24. kola AdmiralBet ABA lige u Podgorici savladali Studentski centar i tako napravili dobru uvertiru za predstojeće novo evroligaško finale sa Olimpijakosom u borbi za mesto u plej-inu elitnog takmičenja - 84:78.

Nisu crno-beli večeras blistali u Morači, ali je utisak da su odigrali taman koliko im je bilo potrebno da dođu do trijumfa kojim ostaju u trci za drugo mesto na kraju ligaškog dela sezone u regionalnom takmičenju, uz maksimalno čuvanje snage za jedan od najvažnijih mečeva u dosadašnjem delu sezone, koji ih očekuje već u četvrtak u beogradskoj Areni.

Mučili su se Panter i drugovi u šutu van linije 6.75 (4/19 za tri), ali su veliki broj promašaja uspeli da nadoknade ofanzivnim skokovima (10) i to najviše u momentima kada su krenuli da lome otpor upornih Studenata, koji su tokom prvog poluvremena ispustili priliku da sredinom druge deonice stignu i do dvocifrenog plusa (33:24).

Za propuštenu priliku bili su odmah kažnjeni serijom 9:0 kojom su crno-beli u završnicu prvog poluvremena ušli u egalu, da bi u nastavku meča terenom u potpunosti zagospodario Balša Koprivica. Mladi centar Partizana bio je i iks faktor Valjka u momentu kada je tim Željka Obradovića počeo da okreće meč u svoju koristi.

Sredinom treće deonice reprezentativac Srbije za poslednjeg okupljanja Pešićevih Orlova najpre je nanizao šest poena za vođstvo Partizana (49:44), da bi potom asistirao Naneliju za trojku, pa ubacio još šest poena uz nekoliko ofanzivnih skokova, koji su bili most crno-belima za izgradnju dvocifrenog plusa pred završna tri minuta meča.

Najefikasniji u redovima Partizana bili su Balša Koprivica sa 20 poena i osam skokova, Džejms Naneli sa 17 poena i četiri skoka, kao i Kevin Panter sa pogotkom manje. Kod "studenata" su se istakli Dokins sa 21 poenom, a podršku je imao u Ivišiću, Hadžibegoviću i Bogavcu koji su postigli po devet.

AdmiralBet ABA liga, 24. kolo

Četvrtak
FMP - Budućnost 84:76

Petak
Borac - Zadar 89:81
Split - Cibona 76:83

Subota
Cedevita Olimpija - Mornar 105:89
Igokea - Krka 90:84

Nedelja
SC Derbi - Partizan 78:84

Ponedeljak

Crvena zvezda - Mega 20.00 (TV Arena 1 Premium)
Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO:

ČETVRTA ČETVRTINA

KRAJ! Partizan je pobedio Studentski centar - 84:78.

38. MINUT - Ušli su domaći u seriju promašaja, a Partizan u 37. minutu, posle poena Koprivice stiže do prve dvocifrene prednosti na meču - 80:69. Doukins promašuje trojku posle minuta odmora kojeg su zatražili domaći, a na drugoj strani Panter još jednom poentira iz prodora - 82:69 pred završna dva minuta meča u Morači.

36. MINUT - Bogavac je treći u nizu košarkaš Studenata koji je polovično precizan sa linije penala. Na drugoj strani Smailagić sa 2+1 povećava plus crno-belih na 74:66 na polovini četvrte deonice. Najveću prednost crno-belih na večerašnjem meču poenima uz faul (promašeno dodatno bacanje) prekida Drobnjak - 74:68. Naneli gazi aut liniju, a na drugoj strani Baćović pravi faul u napadu i napušta parket zbog pete lične greške. Naneli ubacuje šut sa poludistance - 76:68. Na isteku 36. minuta Partizan stiže do nove najveće prednosti na meču posle poena na obruču Pantera - 78:69.

34. MINUT - Naneli poentira iz prodora - 69:65. Mirković pravi faul u napadu, posle čega Panter poentira sa poludistance iz ekstraposeda - 71:65, 33. minut. Domaći traže minut odmora, posle kojeg Drobnjak prilikom prodora pravi faul u napadu. Trifunović promašuje potpuno otvorenu trojku.

32. MINUT - Naneli poenima otvara četvrti kvartal - 65:58. Na drugoj strani potpuno otvorenu trojku pogađa Bogavac, posle čega sa poludistnace poentira Panter - 67:61. Dva bacanja pogađa Drežnjak. Naneli promašuje trojku - 67:63 na isteku 32. minuta, a posle toga arbitri su gledali usporeni snimak i dosudili nesportsku ličnu grešku Smailagiću. Drežnjak je pogodio jedno od dva penala, a u ekstraposedu Dbrobnjak se izborio za dva slobodna bacanja. I on je polovično precizan - 67:65. 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Seriju domaćih 5:0 prekida Koprivica koji, posle izgubljene lopte domaćina, ubacuje i dva penala za plus pet za crno-bele pred završnih 60 sekundi treće deonice - 61:56. Ivišić ubacuje dva bacanja posle čega Smit asistira za Smailagića. Na kraju treće deonice Partizan vodi protiv Studentskog centra - 63:58.

28. MINUT - Još jednom crno-beli ne koriste napad na plus šest, a potom Koprivica pravi nesportski faul nad Kapustom. Bek Podgoričana je ubacio dva penala, a iz ekstraposeda domaćin je preko poena Baćovića sa linije slobodnih bacanja (1/2) prišao na minus tri - 54:51, 27. minut. Promašen napad domaćina na minus tri posle izgubljene lopte crno-belih, trojkom na isteku napada kaznio je Panter - 57:51. Doukins vraća trojku, a posle promašaja Smita, Ivišić vraća domaćina na minus jedan - 57:56.

26. MINUT - Seriju crno-belih 7:0 lakim poenima prekida Doukins, a potom Naneli ubacuje trojku za 52:46 na polovini treće deonice. Imali su crno-beli napad na plus šest, ali ga nisu iskoristili pa je u kontri Doukins zakucao. Koprivica zakucavanjem iz ofanzivnog skoka čuva Valjku plus šest - 54:48.

24. MINUT - Posle promašene trojke Džejlina Smita, Doukins ubacuje šut sa poludistance, ali je tom prilikom ispružio noge u skoku zbog čega je zaradio tehničku grešku. Naneli je ubacio slobodno bacanje, a potom je i Koprivica poentirao sa poludistance za novo minimalno vođstvo Partizana - 45:44, 23. minut. Koprivica ubacuje još četiri poena za 49:44 na isteku 24. minuta.

22. MINUT - Domaći su prokockali uvodni napad u trećoj deonici, na drugoj strani Naneli poentira iz floutera - 41:40. Posle dobre odbrane crno-belih, Koprivica na drugoj strani zakucava posle ofanzivnog skoka i donosi prednost Partizanu - 42:41. Odmah trener domaćih reaguje tajm autom. Do prvih poena u nastavku meča Studenti dolaze preko Ivišića, koji je ubacio jedno od dva penala - 42:42.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Posle promašaja Nanelija za dva, Hadžibegović poentira za beg domaćina na plus četiri u završnici druge deonice - 39:35. Naneli, pa Doužer promašuju trojke, ali ni domaći ne koriste priliku da dodatno uvećaju prednost. Kažnjava to Panter sa 2+1 - 39:38. Na kraju prvog poluvremena Studentski centar vodi protiv Partizana 41:38 posle poena Doukinsa.

18. MINUT - Ponjitka krade loptu na centru terena i u kontri zakucava za izjednačenje - 33:33, 17. minut. Propustili su crno-beli napad za vođstvo, posle čega Ivišić zakucava u kontri i prekida seriju Partizana 9:0 - 35:33, 17. minut. Smailagić poentira na isteku napada. Novim poenima Ivišića Studenti u završna dva minuta prvog poluvremena ulaze sa plus dva - 37:35.

16. MINUT - Ušlo se u seriju promašaja i izgubljenih lopti na obe strane. Više od dva minuta se igra bez koša na obe strane. Košgeterski post u Morači prekida Naneli sa tri ubačena bacanja - 33:31.

14. MINUT - Izgubljenu loptu crno-belih u ekstranapadu, poenima na drugom obruču kažnjava Baćović - 33:24, 13. minut. Obradović traži još jedan tajm aut, ali ni ovoga puta crno-beli posle minuta odmora nisu stigli do poena. Posle promašaja Drobnjaka, Doužer ponetira sa poludistance - 33:26. Mirković greši u dodavanju, posle čega Kaboklo poentira iz ofanzivnog skoka. Partizan prilazi na 33:28, domaći traže tajm aut, posle kojeg nisu uspeli da prenesu loptu na polje protivnika za osam sekundi. 

12. MINUT - Bogavac trojkom otvara drugu četvrtinu za novi najveći plus domaćina u dosadašnjem toku meča - 29:20. Naneli postiže prve poene za crno-bele u nastavku meča, a potom Jaramz poentira uz faul, ali promašuje dodatno bacanje - 29:24. Nalet Partizana, zasad, sa dva ubačena penala odbija Drobnjak - 31:24. 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Pošto je Panter promašio šut sa poludistance na minus šest, Mirković na drugoj strani ubacuje dva penala - 26:18. Sada su domaći propustili priliku da stignu do prve dvocifrene prednosti, ali je Kaminski na drugoj strani promašio poluhorog. Jaramaz je uhvatio ofanzivni skok posle čega se Kaminski izborio za dva penala. Pogodio je oba pokušaja. Na kraju prve četvrtine Studentski centar vodi protiv Partizana 26:20.

8. MINUT - Prave domaći brzih 6:0, a posle poena Bogavca i sjajnog zakucavanja Doukinsa Obradović u 7. minutu traži prvi tajm aut na meču - 19:14. Gube loptu crno-beli, a potom Baćović sa 2+1 povećava prednost domaćina na dosad najvećih 22:14. Kaminski prekida seriju Podgoričana 9:0. U završna dva minuta prve deonice ulazi se s vođstvom Studentata 24:18.

6. MINUT - Pošto je Kapusta ubacio trojku i vratio minimalnu prednost domaćinu (13:12), Studenti su imali i napad da uvećaju plus. Doukins je promašio trojku, a potom je Anđušić poentirao uz faul - 14:13. Posle TV tajm auta, šuter Partizana je promašio dodatno bacanje. Baćović to kažnjava poenima na obruču za novu promenu vođstva - 15:14.

4. MINUT - Trifunović poentira sa poludistance, posle čega sa dva ubačena penala Doukins čuva domaćina na minus jedan - 9:8, 3. minut. Pošto je sa dva od tri ubačena penala Hadžibegović doveo Podgoričane do prvog vođstva (10:9), trojku na drugoj strani pođaga Doužer - 12:10.

2. MINUT - Partizan otvara meč sa 5:0 posle zakucavanja Kabokla i trojke Anđušića. Hadžibegović ubacuje prvu trojku za domaće na meču, a posle poena Koprivice trojku pogađa i Doukins - 7:6.

- Ritam utakmica se nastavlja, na redu je ABA liga. Menjamo čip kao i uvek, uz maksimalno poštovanje prema Studentskom centru. O njima se sve zna, u pitanju je ekipa koja zaista igra veoma dobro, napravili su podvig osvajanjem Kupa Crne Gore i zaslužuju maksimalno poštovanje - rekao je u najavi meča trener Partizana Željko Obradović.

- Jako važna utakmica za nas, pogotovo u borbi za drugo mesto s obzirom da je Budućnost izgubila prethodnu utakmicu. To nam je cilj, ne smemo da ih potcenimo, znamo koliko nam je teško bilo i ove sezone tamo na početku kada smo igrali Superkup, i prošle sezone, tako da moramo maksimalno da pristupimo meču da bi pobedili - poručio je Danilo Anđušić.

- Pravdu na duelu u Morači deliće Damir Javor, Josip Radojković i Luka Kardum.

- Vrlo bitna utakmica za nas, ali takođe i za Partizan. Gledajući naše preostale tri utakmice u AdmiralBet ABA ligi neko bi rekao da smo vec otpisani. Međutim, mi se nećemo predati dok god imamo šanše za plej-of. Svi znamo ko je Partizan i da su oni jedan od favorita za naslov prvaka. Veoma je teško igrati protiv njih jer se odlično kreću bez lopte, u napadu imaju vrhunski spejsing i ako napraviš grešku u odbrani jako brzo te kazne. Partizan je jedna od boljih, ako ne najbolja šuterska ekipa u Evroligi i naravno taj talenat kad sklopiš sa trenerom Obradovićem dobiješ najbolji napad. Moramo da se borimo za svaku loptu ako želimo da iznenadimo. Ne smemo njima pustiti lagane poene iz tranzicije i svaki defanzivni skok mora biti kao da je skok za pobedu - reči su trenera Studentskog centra Dejana Jakare.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike