Orlovi po vizu za Eurobasket kreću sa novim kapitenom! Luku Mitrovića šokirala nova uloga u nacionalnom timu! (VIDEO)

19.02.2024

20:21

0

Autor: A. Š.

Iskusni krilni centar povešće košarkaše Srbije u borbu za plasman na prvenstvo Evrope sledeće godine

Orlovi po vizu za Eurobasket kreću sa novim kapitenom! Luku Mitrovića šokirala nova uloga u nacionalnom timu! (VIDEO)
Luka Mitrović - Copyright MN Press

Došlo je vreme da se u košarci klupske obaveze stave po strani. Selektor Srbije Svetislav Pešić u ponedeljak je okupio 15 Orlova koji će krenuti u borbu za plasman svetskog vicešampiona na kontinentalni šampionat naredne godine.

Bez NBA asova, sa nekoliko evroligaških igrača, Pešić je u ponedeljak odradio prve pripreme za duele sa Finskom u Beogradu (23. februar) i Gruzijom u Tbilisiju (26. februar), na koje će Srbija krenuti sa novim kapitenom – Lukom Mitrovićem.

- Izuzetna mi je čast. Jutros sam se šokirao na treningu kada sam saznao da sam najstariji u reprezentaciji. Kao juče da je bilo kada sam bio među najmlađima. Sada u nekoj drugačijoj ulozi. Ništa preterano se neće menjati nego svaki prethodni put kada sam bio tu – kazao je Mitrović, pa istakao da je pred njim i saigračima period u kojem što pre moraju da se priviknu na nove zahteve i uloge.

- U nekim drugačijim bojama i opremi, ali sa velikom motivacijom i željom kao i svaki put kada se nađemo na okupljanjima reprezentacije ostavljamo sve klupsko iza sebe, sve lepo, loše, uspešno, manje uspešno. Imamo samo jedan cilj u glavi, a to su ove dve utakmice u ovom prozoru i da pokušamo za ovaj kratak period da se što bolje pripremimo. Nije lako, svi mi dolazimo iz nekih drugačijih sistema i pravila, potrebno je sada se prešaltati na to što Pešić zahteva od nas i da zabeležimo što bolji rezultat, da otvorimo kvalifikacije sa dve pobede.

Posle višegodišnjeg „rata“ FIBA i Evrolige, dve organizacije su pred ovaj prozor konačno uspele da pronađu neko kompromisno rešenje, pa će nacionalni timovi, za razliku od prethodnih puta, sada biti jači za igrače koji nastupaju u elitnom kontinentalnom takmičenju.

- Uglavnom su tu ekipe koje manje-više nastupaju u istim ili sličnim sastavima, koje se poznaju bolje nego mi, pa su se zato u prošlosti dešavala 'iznenađenja'. Dobra je stvar taj dogovor između FIBA i Evrolige, koja dozvoljava i evroligašima da nastupe u prozorima, tako da će svi biti znatno kvalitetniji. Očekuju nas dve teške utakmice, bez obzira na protivnika već s obzirom na okolnosti. Vidim da su momci svi srećni što su tu, nestrpljivi, motivisani da rade, moramo biti fokusirani sto posto, kako bi kratak period najbolje iskoristili.

S obzirom da su slike sa Kupa Radivoja Koraća veoma sveža, a da u ovom reprezentativnom ciklusu u dresu sa državnim grbom prednjače košarkaši Partizana i Crvene zvezde, možda je malo iznenađenje tvrdnja iskusnog krilnog centra crveno-belih da se minimalno pričalo o borbi za „Žućkovu levicu“.

- Ono čemu sam se radovao pred ovaj prozor jeste to što ću sa nekim momcima ponovo deliti svlačionicu i parket. Iskren da budem, jako je lepo raditi u takvoj atmosferi. I vi ste posvećeniji i lepše se osećate na parketu kada je takva situacija. Kao što sam rekao, većinu momaka znam i jedva čekam. Jutros smo odradili prvi trening, večeras će biti prvo košarkaški trening, pa ćemo moći da se ponovo nadmećemo i sarađujemo – rekao je Mitrović i dodao:

- Maksimalno smo fokusirani na ono što nas čeka. Sve nam je omogućeno da se osećamo dobro, to je i ovaj put. To će nam dosta značiti, svima nama koji smo igrali kup takmičenja, koja su izuzetno naporna. Sve ono o čemu sam pričao, igranje sa bivšim i sadašnjim saigračima, drugarima, sve to stavlja po strani ovaj umor – kazao je Luka Mitrović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike