Zvezda u drami odbranila Žućkovu levicu! Spektakularan derbi u finalu Kupa Koraća! (FOTO/VIDEO)

17.02.2024

23:10

0

Autor: A. Š.

Crveno-beli četvrti put uzastopno osvojili prvi nacionalni trofej u sezoni

Zvezda u drami odbranila Žućkovu levicu! Spektakularan derbi u finalu Kupa Koraća! (FOTO/VIDEO)
Košarkaši Crvene zvezde - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Žućkova levica ostaje u vlasništvu Crvene zvezde i četvrtu godinu uzastopno. U spektakularnom derbiju u finalu Kupa Koraća, crveno-beli su u niškom Čairu savladali Partizan 85:79! 

Klub iz Humske će još čekati na prvi nacionalni trofej od povratka Željka Obradović. Treću godinu uzastopno crno-belima pod vođstvom najtrofejnijeg trenera Evrope izmiče tron u masovnijem takmičenju, a večerašnji poraz im je bez dileme jedan od najbolnijih u dosadašnjem toku sezone.

S druge strane, izabranici Janisa Sferopulosa možda posrću na evroligaškom nivou, ali na regionalnom i nacionalnom koloseku dosad sve konce drže u svojim rukama. Prednost domaćeg terena u plej-ofu regionalnog takmičenja samo još teoretski nije obezbeđena, dok su odbranom "Žućkove levice" crveno-beli dokazali, barem u ovom trenutku, nadmoć u odnosu na večitog rivala.

Zvezda je u Čairu podigla jubilarni 10. trofej u Kupu Radivoja Koraća, do kojeg ih je ove subotnje večeri maestralno vodio Miloš Teodosić. Prekaljeni plejmjeker koji se bliži četvrtoj deceniji života gotovo bez greške je dirigovao igrom crveno-belih, pogotovo u momentima kada je Valjak furioznim startom ekspresno pobegao na dvocifreni plus, kao i u trećoj deonici u kojoj je tim sa Malog Kalemegdana, ispostavilo se na kraju, i prelomila meč u svoju korist.

Partizanov kapiten Kevin Panter svim silama je povukao Partizan na početku meča. Pogađao je sjajni šuter iz svih pozicija koš crveno-belih i sa 15 poena u prvih 12 minuta meča bio je najzaslužniji za dvocifreno vođstvo crno-belih na otvaranju drugog kvartala (27:17). Činilo se tada da utakmica klizi u jednosmernu ulicu, međutim dva najiskusnija Zvezdina košarkaša Branko Lazić i Miloš Teodosić su sa po dve trojke ekspresno vratili crveno-bele u meč, uvevši ga u rezultatsku klackalicu. 

Prelako izgubljena, za ovaj nivo takmičenja, velika prednost crno-belih u drugoj deonici ispostavilo se kao jedan od odlučujućih faktora za drugo poluvreme utakmice u kojem je Zek Ledej na svojim plećima sam održavao Partizan u životu u momentima kada je Zvezda kucala na vrata dvocifrenog plusa u drugoj polovini treće i četvrte deonice.

Kockala se u završnom kvartalu i Zvezda sa pobedom koja je u 36. minutu, posle poena Nedovića sa poludistance, otišla na svojih maksimalnih plus devet. Promašajima, pre svih Hange u završna četiri minuta meča, crveno-beli su se na tacni nudili večitom rivalu, ali je u odlučujućim momentima Panter preuzeo, možda i previše, odgovornosti, te serijom promašaja crveno-belima otvorio put do odbrane trofeja.

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Početnička greška Pantera, koju zakucavanjem u kontri kažnjava Bolomboj. Zvezda vodi 79:74 pred poslednjih 67 sekundi meča. Avramović gubi loptu pod košem Zvezde, koja je stavila obe ruke na "Žućkovu levicu". Lazić pogađa dva penala 49 sekundi pre kraja 81:74. Crveno-beli gube loptu u napadu na plus sedam, Avramović je fauliran prilikom šuta za tri poena na 28 sekundi pre kraja. Ubacio je bek Partizana sva tri penala - 81:77. Teodosić ubacuje dva penala, Avramović na 19 sekundi pre kraja održava crno-bele na minus četiri - 83:79. Jago staje na liniju penala 11 sekundi pre kraja. Brazilac postiže svoje prve poene na meču (2/2). KRAJ! Crvena zvezda je odbranila Kup Radivoja Koraća pobedom protiv Partizana 85:79.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

38. MINUT - Hanga pogađa dno table posle šuta za tri poena. Na drugoj strani Naneli popravlja svoj promašaj i vraća Partizana na minus pet u 37. minutu - 77:72. Posle tajm auta Sferopulosa Nedović gubi loptu, Avramović u kontri dolazi do lakih poena - 77:74. Teodosić promašuje trojku, ali Panter na drugoj strani promašuje za dva. Deluje malo ishitren potez Partizanovog kapitena. Ledej lupa rampu Hangi, Panteru još jednom lopta izlazi iz obruča, ovoga puta prilikom šuta za dva. U završna dva minuta Zvezda ulazi sa plus tri.

36. MINUT - Panter je pogrešio u dodavanju, Nedović ovoga puta promašuje iz prodora. Zvezda nije realizovala ni ekstraposed, ali na drugoj strani Panteru lopta izlazi iz koša posle šuta za tri poena. Na polovini četvrte deonice Zvezda vodi 75:68 i ima napad. Nedović poentira sa poludistance, Zvezda je na najvećih plus devet - 77:68. Obradović traži minut odmora, posle kojeg poentira Doužer. Nedović promašuje šut van linije 6.75, potom i Doužer sa poludistance. Zvezda pred završna četiri minuta vodi 77:70.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

34. MINUT - Ledej promašuje trojku na isteku napada, posle čega Doužer pravi četvrtu ličnu grešku na Zvezdinoj polovini terena. Hanga promašuje posle prodora do koša u napadu na plus pet za crveno-bele, Naneli promašuje za dva na drugoj strani - 73:68. Još jednom je Hanga neprecizan, ovoga puta van linije 6.75. Dva promašena napada crveno-belih na plus pet Partizan nije kaznio jer je Panter promašio trojku. Posle 34 minuta košarke u Čairu Zvezda vodi 75:68 posle poena Nedovića iz prodora. 

32. MINUT - Četvrta deonica počela je trojkom Ledeja i poenima Hange iz prodora na drugoj strani - 70:66. Odbranili su crno-beli i ekstraposed Zvezde posle promašaja Doužera, a potom Ledej koristi mismeč protiv Lazića - 70:68. Davidovac ubacuje potpuno otvorenu trojku na isteku 32. minuta - 73:68.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Bolomboj promašuje šut sa poludistance na isteku napada, ali na drugoj strani Koprivica pravi grešku u koracima. Odmah to trojkom kažnjava Nedović, ali Ledej opet odgovara ubačenim šutem van linije 6.75 - 65:61. Bolomboj popravlja svoj promašaj sa 2+1 - 68:61. Na kraju treće deonice Zvezda vodi protiv Partizana 68:63.

28. MINUT - Posle promašaja Ledeja sa poludistance, trojku iz ektraposeda promašuje i Avramović. Na drugoj strani za tri slobodna bacanja izborio se Teodosić, pogodio je sva tri pokušaja i vratio Zvezdu na plus četiri u 27. minutu - 57:53. Posle još jedne izgubljene lopte Partizana Teodosić ubacuje trojku i donosi Zvezdi maksimalnih plus sedam u dosadašnjem toku meča - 60:53. Obradović traži minut odmora, posle kojeg Ledej ubacuje izuzetno važnu trojku za crno-bele - 60:56. Mitrović na drugoj strani pogađa uz faul, ali promašuje dodatno bacanje. Potom Panter postiže svoje prve poene u trećoj deonici sa linije penala (2/2). Zvezda u poslednja dva minuta treće deonice ulazi sa plus četiri - 62:58.

26. MINUT - Nižu se greške i promašaji na obe strane. Na polovini treće deonice crno-beli imaju minimalnu prednost - 51:50. Na poene Bolomboja, poenima odgovara Naneli. Na isteku 26. minuta, posle poena Bolomboja Zvezda vodi 54:53. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

24. MINUT - Gedraitis promašuje zicer, na drugoj strani Kaminski promašuje dva penala - 50:48. Crveno-beli nisu iskoristili još jedan napad na plus dva, što trojkom iz ekstraposeda kažnjava Ledej. Partizan ponovo vodi 51:50. 

22. MINUT - Drugo poluvreme počelo je sa dva ubačena penala Bolomboja. Posle promašene trojke Nanelija, trojku na drugoj strani pogađa Gedraitis. Zvezda u 21. minutu vodi 48:44. Ledej pogađa trojku uz faul i ubacuje dodatno bacanje za ekspresno izjednačenje - 48:48. Posle dva minuta igre u drugom poluvremenu Zvezda vodi 50:48 posle poena Bolomboja.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Promašio je Partizan napad na plus pet, što odmah kažnjava Gedraitis trojkom - 41:39, 19. minut. Obradović traži tajm aut posle kojeg Avramović greši u dodavanju, a Doužer na centru pravi faul za dva bacanja Gedraitisa koji donosi izjednačenje pred završnih 68 sekundi druge deonice - 41:41. Još jedan napad su prokockali crno-beli, a potom Doužer potpuno nepotrebno pravi treću ličnu grešku za nova dva bacanja litvanskog košarkaša koji vraća Zvezdu u vođstvo - 43:41. Veoma važnu trojku za Partizan ubacuje Ledej i prekida seriju Zvezde 7:0 - 44:43. Bolomboj pravi faul u napadu, posle čega Panter promašuje trojku uz zuvk sirene - na kraju prvog poluvremena Partizan vodi 44:43.

18. MINUT - Za nešto više od 16 minuta igre Panter je ubavio već 18 poena, a svojom četvrtom trojkom vraća crno-bele na plus osam u 17. minutu - 39:31. Sferopulos zove još jedan minut odmora, posle kojeg Mitrović popravlja promašaj Bolomboja. Zanimljivo, ovo je Zvezdin prvi ofanzivni skok večeras - 39:33. Koprivica pravi faul u napadu, posle čega Gedraitis ubacuje svoju prvu trojku na meču - 39:36. Izgubili su crveno-beli loptu u napadu na minus tri, posle čega Koprivica zakucava u kontri - 41:36, pred završna dva minuta prvog poluvremena. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

16. MINUT - Novi poeni Kaminskog u reketu Zvezde - 31:26. Nedović promašuje trojku, a Zvezda na pet i po minuta pre kraja prvog poluvremena izlazi iz bonusa. Na aistenciju Kaminskog Ledej sa 2+1 podiže prednost Partiznana na 34:26. Mini seriju Partizana 5:0 poenima na obruču prekida Mitrović. Doužer je još jednom precizan sa poludistance - 36:28. Posle 16 minuta košarke u Čairu Partizan vodi 36:31 posle trojke Teodosića. 

14. MINUT - Prvu trojku za Zvezdu večeras postiže Teodosić na ulasku u 13. minut meča - 27:20. Prokockali su crveno-beli napad na minus sedam posle čega Kaminski promašuje otvorenu trojku. Lazić ubacuje svoju prvu trojku večeras, Zvezda se ekspresno vraća na dva poseda minusa - 27:23. Obradović sada reaguje tajm autom. Seriju crveno-belih 6:0 poenima sa poludistance prekida Doužer. Na drugoj strani Lazić ubacuje novu trojku, ovoga puta iz drugog ćoška - 29:26.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

12. MINUT - Drugi kvartal počeo je ubačenom trojkom Pantera i poenima Avramovića sa poludistance. Brzih 5:0 crno-belih, za najveće vođstvo u dosadašnjem toku meča, primoravaju Sferopulosa za prvi tajm aut večeras - 23:15, 11. minut. Posle minuta odmora Hanga promašuje prodor, Panter u kontri poentira za prvo dvocifreno vođstvo na meču 25:15. Seriju Partizana 7:0 poenima uz faul i promašenim bacanjem prekida Hanga - 25:17. Panter je već ubacio 15 poena, na isteku 12. minuta Partizan vodi 27:17. 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Imala je Zvezda napad na minsu tri posle promašene trojke Pantera, ali je Gedraitis nagazio aut liniju prilikom prodora. Doužer promašuje potpuno otvorenu trojku, kao i Hanga na drugoj strani. Seriju Zvezde 6:0 prekida Kaminski poenima u reketu Zvezde - 18:13. Na kraju prve deonice Partizan vodi 18:15 posle poena uz faul i promašenog bacanja Teodosića.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

8. MINUT - Zvezda je u mini seriji 4:0 posle lakih poena Bolomboja i Davidovca - 16:11, 7. minut. Ušli su crno-beli u seriju promašaja, kažnjava to Luka Mitrović u reketu Partizana - 16:13, sa koliko se ulazi u završna dva minuta prve deoncice.

6. MINUT - Partizan na polovini prve deonice vodi 14:7 posle trojke Pantera sa preko osam metara. Dva napada su crno-beli prokockali na plus sedam. Nova izgubljena lopta za crveno-bele, Naneli iz ekstraposeda poentira iz prodora - 19:7. Bolomboj prekida seriju Partizana 7:0.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

4. MINUT - Naneli seče dodavanje crveno-belih i u kontri dolazi do lakih poena - 6:3. Avramović promašuje otvorenu trojku na plus tri crno-belih, posle čega Nedović poentira iz prodora. Prvu trojku na meču postiže Panter - 9:5. Zvezda napada u leđa i ponovo zakucava Gedraitis. Naneli poentira sa poludistance.

2. MINUT - Meč je otvoren zakucavanjem Gedraitisa i promašenom trojkom Pantera na drugoj strani. Nedović nije dobacio van linije 6.75 na isteku napada. Koprivica ubacuje dva penala za prvo izjednačenje na meču - 2:2. Pošto su oba tima prokockala po jedan napad za vođstvo, Bolomboj polovičnim učinkom sa penala vraća minimalnu prednost crveno-belima. Posle prva dva minuta finala Partizna vodi 4:3 poenima Pantera sa poludistnace.

- Posle višeminutnog natezanja između grupe Grobara sa pripadnicima policije, tokom kojeg je došlo i do manjeg nagurivanja, pripadnici javnog reda počeli su da puštaju jednog po jednog navijača u dovranu.

- Policija na ulazu u dvoranu nije dozvolila grupi Partizanovih navijača da uđu na tribinu namenjenu Grobarima.

- Kako javlja naš izveštač iz Niša, oko Čaira vri.Iz policije stižu glasovi da je pritisak, nešto više od sat vremena pre početka meča, već veliki.

- Atmosfera u dvorani se već zagreva.

- Iako u trenutku plasmana u borbu za trofej nisu znali ko će im biti rival u finalu, Delije su imale jasnu poruku za Lazića i drugove.

- Posle plasmana u finale Kupa trener Partizana Željko Obradović je otkrio da će crno-beli napasti "Žućkovu levicu" bez velikog aduta.

- KSS je odredio sudije večerašnjeg derbija u Čairu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike