Najlepša priča košarkaške Srbije! Hercegovac - Od gašenja do Kupa, uz pomoć jednog čoveka i najboljih basketaša sveta!

16.02.2024

13:03

0

Njihova bajka nema kraja

Najlepša priča košarkaške Srbije! Hercegovac - Od gašenja do Kupa, uz pomoć jednog čoveka i najboljih basketaša sveta!
Košarkaši Hercegovca - Copyright MN Press

Samo par dana pre žreba za Kup Radivoja Koraća, dobili smo sve učesnike, a spisak su kompletirali finalisti drugostepenog kupa, čiji je šampion bila ekipa Hercegovca iz Gajdobre.

Maleni sastav iz Vojvodine koji je tu završio na opšte iznenađenje svih, pa je usledilo veliko interesovanje javnosti za tim iste takve istorije.

Iako klub zvanično postoji 42 godine, bogata je istorija i zanimljiv put kroz koji su prošli. U te četiri decenije, preživeli su jedno gašenje, "vaskrsli", krenuli ispočetka, imali "pomoć" basketaša i stigli tu gde su danas - najveća senzacija u košarkaškoj Srbiji.

"Nova" istorija

 

 

17 godina od gašenja, klub se na košarkašku mapu vratio 2018. godine, kada je celu priču pokrenuo Stojan Dangubić, a za trenera je tada izabran Radomir Kisić, iskusni strateg koji je u svojoj karijeri vodio brojne prvoligaške ekipe u Srbiji i u Bosni i Hercegovini.

Braća Stojačić i Branković

U aprilu naredne godine vratili su se i na teren i dominantno osvojili  Treću srpsku ligu sa skorom od 15 pobeda, bez poraza, a potom se pojačali košarkašima sa ozbiljnom reputacijom, ali u tom trenutku, a i danas, jednim od najboljih basketaša sveta, braćom Stojačić, Stefanom i Strahinjom i Markom Brankovićem.

Već tada priča o malom klubu iz Bačke, polako je dospevala u javnost, ali naročito su zauzeli svoje mesto, potpuno zasluženo, nakon Kupa. Imali su, istini na volju i malo sreće, jer su polufinalni meč dobili za zelenim stolom, a onda su u finalu savladali Čačak 94.

Njihova priča one starije navijače podseća na priču o Kleku i čuvenim odbojkašima. Malo selo je tada iznedrilo generaciju igrača koji su doneli najveću slavu, sada košarkaši to isto čine Gajdobri, mestu od oko 2000 stanovnika.

 

 

Zajedništvo i ljubav prema košarci mogu se videti na svakom koraku. Društvene mreže su ispunjene rečima podrške, veliki broj navijača uputio se ka Nišu kako bi im pružio podršku. Podršku su im pružali i zlatni basketaši Strahinja Stojačić i Mihailo Vasić, da nisu igrali protiv crno-belih, verovato bi cela dvorana pokazivala ljubav prema ovom mladom sastavu.

 Jasno je, protiv Partizana nisu bili u poziciji da prete, niti su to radili. Izašli su dostijanstveno na teren, držali se četvrtinu i po, odolevali i u nastavku, ali su na kraju pretrpeli poraz. Ipak, i nakon eliminacije, maleni klub sa krajnjeg severa zemlje piše jednu od lepših sportskih priča i njihova bajka će se sigurno nastaviti, jer nije to tim koji zavisi od rezultata, to je ekipa koja će tek činiti čuda.

Ekipu predvodi mladi i perspektivni Aleksandar Komnenić, na terenu su takođe takvi igrači. Njihova priča neće ostati na Kupu, što su potvrdili i nakon meča.

- Mi nastavljamo dalje borbu u drugoj ligi, imamo motiv da se plasiramo u KLS, ovim smo završili priču oko Kupa i to je to.. U sredu igramo dalje - zaključio je razgovor sa novinarima u Nišu jedan od najiskusnijih u sastavu, Nikola Gaćeša.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike