Danilović kakvog retko viđamo: Iracionalna je moja ljubav prema Partizanu, a bolje da ne pričam o okupljanju

07.02.2024

22:48

0

Autor: P.K.

Predsednik KSS primećuje koliko su se vremena promenila

Danilović kakvog retko viđamo: Iracionalna je moja ljubav prema Partizanu, a bolje da ne pričam o okupljanju
Danilović i Džomba u razgovoru - Copyright TV Arena sport

Televizija Arena počinje drugu sezonu svoje hit-serije "(Ne)uspjeh prvaka", posle prve, koja je dobila sve pohvale zbog sagovornika i načina vođenja razgovara.

Koncept emisije da bivši vrhunski sportisti razgovaraju sa svojim kolegama, takođe bivšim vrhunskim sportistima.

Prvi gost u drugoj sezoni bio je proslavljeni košarkaš i današnji predsednik Košarkaškog saveza Srbije, Predrag "Saša" Danilović.

U ovoj emisiji otkrio je zanimljivosti o svom odrastanju, podelio svoja igračka iskustva, prisećao se saigrača, ali i pričao o svojoj ljubavi prema Partizanu.

Nakon prve sezone serijala, u kojoj je svoje voditeljsko umeće pokazao bivši fudbaler Mario Stanić, voditeljsku palicu u novoj sezoni preuzeo je proslavljeni hrvatski rukometaš Mirza Džomba.

Njegovo ime ostalo je zlatnim slovima upisano u istoriju hrvatskog rukometa, nakon što je sa reprezentacijom osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine, zlato (2003) i srebro (2005) na Svetskom rukometnom prvenstvu i srebro na Evropskom prvenstvu 2008. godine. 

Danilović nije verovao da će uraditi sve to

Danilović je osim za Partizan nastupao i za Virtus Bolonju, Majami Hit i Dalas u NBA ligi. Sa reprezentacijom je bio olimpijski vicešampion i osvojio je četiri titule šampiona Evrope. Šampion Evrope bio je i sa Virtusom i sa voljenim Partizanom. Igračku karijeru završio je sa samo 30 godina.

Danilović je kao igrač bio vrlo štur sa medijima, a sada kao funkcioner priča samo kad je potrebno, tako da retko imamo priliku da ga viđamo u ovakvoj vrsti razgovora. On je rekao da je oduvek navijao za Partizan.

- Nikada nisam planirao, niti sam mislio da ću da završim u NBA ili da uradim sve te stvari koje kasnije jesam. Jesam sanjao, jesam zamišljao, što treba da uradi svako dete. Meni je najveći uspeh bio da uđem u prvi tim Partizana kad sam došao iz Sarajeva, iz Bosne. A onda kada sam došao u prvi tim i tamo video Grbovića, Obradovića, Savovića – vrh!

TV Arena sport
 

Sa Džombom je podelio svoja igračka iskustva i najzanimljivije anegdote iz karijere, a poseban fokus u celom razgovoru bio je naravno na Partizanu. Po okončanju karijere, u voljeni klub se vratio na funkcionersku poziciju, odnosno predsednika.

- Došao sam u Partizan i nisam znao, recimo, šta je virman. Ja sam mislio da je to strani igrač. Ti kad si igrač i kad si najbolji svi su oko tebe, svi ti nose stvari… Ali sam se dobro folirao! Brzo sam učio, ali sam se prva tri-četiri meseca jako dobro folirao. Namrgođen, prati me ta fama da sam nezgodan, svi su u fazonu "pusti budalu". Jedino što ja znam da radim je sport, košarka. Samo sam primenjivao stvari koje sam naučio tokom života i karijere - vrlo je iskren bio bivši predsednik KK Partizan, koji je na toj poziciji bio do 2015. godine.

Reprezentacije Srbije sada

Već sedam godina je na čelu Košarkaškog saveza Srbije, a u ovom razgovoru dotakao se i trenutnog stanja u srpskoj košarci.

- Srbija je košarkaška nacija, a jedan vrlo zanimljiv podatak jeste da kada košarkaška reprezentacija osvoji nešto, najveći broj klinaca počne da trenira košarku. To šta ja mislim zašto neko dolazi ili ne dolazi na okupljanja, bolje je da ne govorim. Vremena su se promenila. Igrači ne razmišljaju svojim glavama, nego kada ih pitaš "Kako si?", on kaže: "Reći će ti moj menadžer kako sam.". Ne kapiraju da menadžeri rade za njih, a ne oni za menadžere. Najpozitivniji primer u odnosu prema reprezentaciji za mene je Luka Dončić, a pre njega Dirk Novicki koji je do poslednjeg dana igrao za nemačku reprezentaciju.

Dokle možemo u Parizu?

Na Džombino pitanje da li misli da Srbija može napraviti dobar rezultat na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu ako svi igrači budu zdravi i na okupu, predsednik Saveza odgovara:

- Na Evropskom prvenstvu pretprošle godine imali smo jak tim. Nije igrao samo Bogdanović. Izgubili smo od Italijana u četvrtfinalu i to je bio kraj priče. Na Svetsko prvenstvo smo bili ispraćeni bez 4-5 najboljih igrača, a onda dođemo na jednu loptu da osvojimo prvenstvo. Znači, odziv svih najboljih ništa ne garantuje, ali moj san kao predsednika saveza je da u sastavu budu i Jokić i Bogdanović i Micić. Da svi budu zdravi i da dođu. U tom momentu mi možemo da se nadamo i da pričamo o osvajanju neke medalje na Igrama. To svakako nije nikakva garancija, jer danas svi igraju košarku.

Reprizna emitovanja ove epizode gledajte u narednim danima samo na Arena Sport kanalima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike