Još jedna zima bez Harisa Brkića! Grobarima je i ovaj 15. decembar crn, majka i dalje traga za istinom!

15.12.2023

11:32

0

Autor: A. S.

Prolaze dani i godine, a njega ništa vratiti neće

Još jedna zima bez Harisa Brkića! Grobarima je i ovaj 15. decembar crn, majka i dalje traga za istinom!
Haris Brkić - Copyright MN Press

Dođe i taj decembar i jedan datum koji je navijačima Partizana naročito težak i tužan. Iako su sinoć upisali pobedu nad Žalgirisom, a već sutra uveče igraju sa ekipom Budućnosti u Beogradu, grobarima je 15. decembar jedan od najcrnjih u istoriji.

Nije to težak dan samo za one koji vole Partizan, već i za sve ljubitelje košarke, ali i porodicu i bliske ljude Harisa Brkića.

Na današnji dan, pre 23 godine preminuo je, od posledica ranjavanja iz vatrenog oružja, as crno-belih i reprezentacije Jugoslavije, Haris Brkić.

Tri dana ranije, na parkingu Pionira, odnosno sadašnje hale Aleksandar Nikolić, nepoznati napadač je pucao na Harisa. I dan danas, napadač i izvršilac ovog zločina nije pronađen.

Bio je to metak u srce sporta koji je doneo i mnoga pitanja, a nijednog odgovora, jer ko bi i zašto pucao na mladog i uzornog sportistu?

Bilo je to hladno decembarsko veče, kada je Partizan radio poslednji trening pred put u Istanbul. Haris se nije najbolje osećao, izašao je iz hale prvi, a dok je pokušavao da uđe u auto, zaustavio ga je metak. Prekinut je i trening, stala je i košarka i grad i država, ali, Haris nije izdržao. Nakon hitne operacije, tri dana je bio u komi, nakon čega je i preminuo, a njegova majka Radmila i dalje traga za istinom i proživljava najveću bol. 

Haris je košarkom počeo da se bavi kada je imao 10 godina u sarajevskoj Bosni, u Partizan je prešao 1992. godine i u narednih šest godina sa klubom je osvojio tri titule prvaka države i tri nacionalna Kupa. Igrao je i na fajnal foru Evrolige u Barseloni, a nastupao je i za Borac iz Čačka i Budućnost.

Malo pre tragedije, u Beograd se vratio iz Budućnosti i uigravao sa ekipom koju je tada predvodio Darko Ruso.

Sa mladom reprezentacijom Jugoslavije osvojio je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Turskoj 1996. godine.

O kobnom danu, Harisova majka Radmila je govorila u više navrata.

- Spavao je, oko pet je sišao i otišao na trening. Ništa.. Sve normalno. Otišli su on i Mića (Berić) na trening. Počeo je trening, a Mića mi kaže da se Haris nešto nije osećao dobro, počeo je da trenira, a ujutru je trebalo da idu na put. Zato je Vlada fizioterapeut uzeo da ga malo izmasira i on je krenuo. I to je sve što ja znam... Suprug i ja smo sedeli kod kuće i oko pola 11 zove me sestra. Moj suprug je gledao neku utakmicu, zvoni telefon, ja se javim, sestra me zove i kaže: „Rado, jesi li čula na televiziji da je Harisa neko upucao?“ Kažem joj: „Ma daj šta si ti čula, pusti budalaštine! Što bi Harisa neko ubio? Šta si ti slušala?“ U to vreme su se dešavale neke nezgode po Beogradu i ja joj kažem: „Ma ti to nisi dobro čula!“, a ona nastavlja: „Sada su prekinuli neki program koji trajao, prebaci na Studio B! - a nakon što su promenili kanal, život im se promenio:

- Moj suprug je prebacio na Studio B. On se oduzeo. Ja znam da sam klonula, da sam samo sela na parket. To je bio... To je bio... Ne mogu da opišem to. Ne mogu da verujem. Ne mogu da povežem ni sam čim. Ni sa kakvim... Ne znam. Ne mogu da ga povežem sa tim da bi on mogao da bude povređen, a ne ubijen.

- Poslednja sam stigla. Ne znam koga da gledam, koga da pitam, okreću glavu. I onda mi kažu da je živ... Ali... Tako... Tu bih stala - dodala je gospođa Brkić, pa kroz suze nastavila:

- Samo pomislim koliko bi on godina imao sada. Bio bi čovek. Da li bi bio trener ili ne, o tome ne razmišljam, već samo o tome koliko bi on imao godina. Pa i drugi imaju porodice i unučiće. Ali izbegavam da o tome puno i mislim.

Haris je deseti igrač na večnoj listi po broju odigranih utakmica (290) u Partizanovom dresu i osmi na listi strelaca sa 3.709 postignutih poena. Zauvek će ostati upamćen specifičan dvokorak, kojim je izbacivao rivale iz igre. Taj potez tada je bio nešto poput poezije za gledanje.

Do sledeće godišnjice, možda će se nešto i promeniti, možda će istraga napredovati, ali Harisa neće biti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike